50+ Understanding Economic Development (Class 10) MCQ and Answers

These Understanding Economic Development Class 10 MCQ and Answers are the most important part of your NCERT Text book. We made a playlist of NCERT Class 10 Economics Chapter-wise best questions and answers. You can check.

Understanding Economic Development Class 10 MCQ and Answers

1. Which of the following is most likely to be a development goal for landless rural labourers?

a) Higher support prices for their crops

b) They should be able to settle their children abroad

c) Raised wages

d) None of these

Answer: c

2. In terms of human development, which of the following countries is ahead of India?

a) Bangladesh

b) Sri Lanka

c) Nepal

d) Bhutan

Answer: b

3. According to the World Development Report a country is considered rich when the per capita income is more than which of the following figures?

a) Rs 24,000 per annum

b) Rs 37,000 per annum

c) Rs 4,53,000 per annum

d) Rs 5,43,000 per annum

Answer: c

4. In which state in India is the infant mortality rate lowest?

a) Kerala

b) Bihar

c) Uttar Pradesh

d) Punjab

Answer: a

5. We can obtain per capita income of a country by calculating:

a) the total income of a person

b) by dividing the national income by the total population of a country

c) the total value of all goods and services

d) the total exports of the country.

Answer: b

6. Groundwater overuse in India is how much

a) one-third of country

b) one-fourth of country

c) one-fifth of country

d) two-fifth of country

Answer: a

7. One common development goal among the people is:

a) family

b) freedom

c) income

d) security

Answer: c

8. Proportion of literate population in the 7 years and above age group is termed as

a) Education index

b) Mortality ratio

c) Literacy rate

d) Gross enrolment ratio

Answer: c

9. Per capita income is:

a) income per person

b) income per family

c) income per earning person

d) income per month

Answer: a

10. The countries with per capita income of US $955 (2017) or less are termed as

a) Low income countries

b) Developing countries

c) Developed countries

d) Rich countries

Answer: a

11. Development goals of different sections of our society can be achieved by:

a) Force

b) Democratic political process

c) Violent agitation

d) Terrorism

Answer: b

12. Which one of the following statements defines ‘Literacy Rate’?

a) Total literate population divided by total population

b) Total literate population divided by literate population

c) Proportion of illiterate population in the 18 and above age group.

d) It measures the proportion of literate proportion in the 7 years and above age group.

Answer: c

13. Which one of the following is not a feature of developing country?

a) Agriculture as the major occupation

b) High technological development

c) Mass poverty

d) Mass illiteracy

Answer: b

14. The developmental goal for a girl from a rich family is:

a) to get more days of work

b) to get as much freedom as her brother gets

c) to get electricity

d) to get better wages

Answer: b

15. Which one of the following is a developmental goal for industrialists?

a) To get more days of work

b) To get better wages

c) To get more electricity

d) All the above

Answer: c

16. Which one of the following criteria is the basis to measure the development of a country according to UNDP?

a) Per capita income

b) Educational levels of the people

c) Health status of the people

d) All the above

Answer: d

17. Which one of the following states has the highest Human Development Index (HDI)?

a) Kerala

b) Punjab

c) Uttar Pradesh

d) West Bengal

Answer: a

18. Which is the most important attribute for comparing the development of countries ?

a) Resources

b) Population

c) Average income

d) None of these

Answer: d

19. Which of the following countries has higher HDI rank than India?

a) Sri Lanka

b) Nepal

c) Bangladesh

d) Pakistan

Answer: a

20. Kerala has low Infant Mortaliy Rate because:

a) it has good climatic condition

b) it has adequate infrastructure

c) it has adequate provision of basic health and educational facilities

d) it has poor net attendence ratio

Answer: c

21. Human Development Index compares countries based on which of the following levels of the people?

a) Educational level

b) Health status

c) Per capita Income

d) All the above

Answer: d

22. Cause of high infant mortality rate is:

a) inadequate facilities of health

b) lack of infrastructural facilities

c) lack of awareness

d) both a) and (b)

Answer: d

23. Which of the following neighbouring countries has better performance in terms of human development rank than India?

a) Bhutan

b) Sri Lanka

c) Nepal

d) None of the above

Answer: b

24. Which is the most important attribute to compare countries?

a) Human Development Index (HDI)

b) Literacy rate

c) Export earnings

d) Income

Answer: a

25. What the countries with per capita income of US $12,056 per annum and above (in 2017) are called?

a) Rich countries

b) Low-income countries

c) Developing countries

d) None of the above

Answer: a

26. Which of the following resources is a non-renewable energy resource?

a) Solar radiations

b) Crude oil

c) Wind energy

d) All the above

Answer: b

27. India’s HDI rank in the world is:

a) 125

b) 115

c) 126

d) 134

Answer: c

28. Life expectancy at birth means:

a) average expected length of life of a person at the time of birth

b) average expected length of life of a person at the time of death

c) average expected length of a child at the time of birth

d) None of the above

Answer: a

29. Which one of the following is the most important attribute while comparing the level of development of various countries?

a) Population

b) Social status of the people

c) Political status

d) Per capita income

Answer: b

30. Which one among the following is a developmental goal for the landless rural labourers?

a) To get electricity and water

b) To educate their children

c) More days of work and better wages

d) To shift to the cities

Answer: c

31. Underemployment occurs when people:

a) do not want to work

b) are working in a lazy manner

c) are working less than what they are capable of doing

d) are not paid for their work

Answer: c

32. Lingering Challenges include

a) Challenge of rural credit

b) Challenge of rural marketing

c) Challenge of Unemployment

d) Both a and b

Answer: d

33. Initiatives required for Rural development includes:

a) Development of Human resource

b) Land Reforms

c) Infrastructure development

d) All of these

Answer: d

34. Emerging Challenges of rural development includes:

a) Diversification of production activities

b) Organic farming

c) Both a and b

d) None of these

Answer: c

35. Rural credit is required for farming because

a) Most farming families have small land holdings.

b) They produce only for self- consumption

c) They need funds for further investment in agriculture

d) All of these

Answer: d

36. The duration of short-term credit is

a) 6 to 12 months

b) 2 to 5 years

c) 5 to 20 years

d) 12 months to 5 years

Answer: a

37. Which approach was adopted by India in 1969 to meet the needs of rural credit?

a) Social banking

b) Multi-agency

c) Both a and b

d) None of these

Answer: c

38. Short term credit is required for

a) Construction of fence

b) Purchasing inputs like seeds, fertilizers etc

c) For purchasing land or tractor

d) None of these

Answer: b

39. The duration of medium-term credit is

a) 6 to 12 months

b) 2 to 5 years

c) 5 to 20 years

d) 12 months to 5 years

Answer: d

40. Medium term credit is required for

a) Construction of fence

b) Purchasing inputs like seeds, fertilizers etc

c) For purchasing land or tractor

d) None of these

Answer: a

41. Long term credit is required for

a) Construction of fence

b) Purchasing inputs like seeds, fertilizers etc

c) For purchasing land or tractor

d) None of these

Answer: c

42. The duration of long-term credit is

a) 6 to 12 months

b) 2 to 5 years

c) 5 to 20 years

d) 12 months to 5 years

Answer: b

43. Non-institutional source of rural credit includes

a) Money lenders

b) Commercial banks

c) Regional Rural banks

d) None of these

Answer: a

44. Institutional source of rural credit includes

a) Money lenders

b) Landlords

c) Regional Rural banks

d) None of these

Answer: c

45. Cooperative Credit societies ensure:

a) Timely and rapid flow of credit to farmers

b) Guidance in diverse agricultural operations

c) Elimination of the money lenders

d) All of these

Answer: d

46. The apex funding agency for providing rural credit is

a) Regional Rural Bank

b) NABARD

c) SBI

d) None of these

Answer: b

47. The main function of NABARD is

a) Serves as an apex funding agency

b) Coordinate the rural financing activities

c) Monitor and evaluate the refunded projects

d) All of these

Answer: d

48. In SHGs the credit is offered

a) Without collateral

b) Moderate Rate of Interest

c) Both a and b

d) None of these

Answer: c

49. Arrange the marketing process in order

(1) Grading the produce as per quality

(2) Gathering the produce after harvesting

(3) Processing the produce

(4) Packing the produce

a) 1,2,3,4

b) 2,3,1,4

c) 1,3,2,4

d) 3,1,2,4

Answer: b

50. Rural development is a ___ term.

a) comprehensive

b) Selective

c) Decretive

d) None of these

Answer: a

More Related MCQs on Class 10 Economics

Chapter 1: Understanding Economic Development
Chapter 2: Sectors of Indian Economy
Chapter 3: Money and Credit
Chapter 4: Globalisation and the Indian Economy
Chapter 5: Consumer Rights

Comments