TOP 100+ Biomolecules Class 11 MCQ and Answers PDF

These Biomolecules Class 11 MCQ and Answers are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Biomolecules MCQ covers all concepts of Chapter 9 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the Link “Biomolecules NEET Questions PDF” given below.

Biomolecules Class 11 MCQ and Answers
Biomolecules Class 11 MCQ

Other Relevant Questions Links

The Living WorldStructural Organisation in Animals
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomMineral Nutrition
Animal KingdomCell Cycle and Cell Division
Morphology of Flowering PlantsTransport in Plants

A Brief Description About Biomolecules Class 11 MCQ and Answers PDF

Topic:Biomolecules Class 11 MCQ
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Biomolecules Class 11 MCQ and Answers

1. What does the acid-soluble pool represent?

a) Protoplasmic content

b) DNA content

c) Genetic material

d) Cytoplasmic content

Answer: d


2. Which of the following is a common feature to all the compounds found in the acid-soluble pool?

a) They all are biomacromolecules

b) They have molecular weights greater than 8000 Dalton

c) They have molecular weights in the range of 18-8000 Dalton

d) They have molecular weights in the range of 18-800 Dalton

Answer: d


3. Which of the following is an exception to the acid-insoluble fraction?

a) Proteins

b) Lipids

c) Nucleic acids

d) Polysaccharides

Answer: b


4. Living organisms are made up of how many types of biomolecules?

a) One

b) Two

c) Three

d) Five

Answer: b


5. Which of the following is not a polymeric substance?

a) Lipids

b) Nucleic acids

c) Polysaccharides

d) Proteins

Answer: a


6. Which of the following is true about lipids?

a) They have very large molecular weights

b) They are not present in the human body

c) They are present in the cell membrane

d) They are present in the acid-soluble pool

Answer: c


7. Which of the following is the most abundant chemical in the living organisms?

a) Proteins

b) Carbohydrates

c) Water

d) Nucleic acids

Answer: c


8. Which of the following protein is an enzyme?

a) Trypsin

b) Insulin

c) Collagen

d) Antibody

Answer: a


9. Which of the following bond is present in proteins?

a) Glycosidic bond

b) Ester bonds

c) Peptide bonds

d) Phosphoester bonds

Answer: c


10. Which of the following proteins is the source of essential amino acids?

a) Non-dietary proteins

b) Dietary proteins

c) Amino acids

d) Linker proteins

Answer: b


11. What is the monomeric unit of cellulose?

a) Glycine

b) Glucose

c) Lactose

d) Fructose

Answer: b


12. Which of the following is the most abundant protein in the animal world.?

a) Collagen

b) RuBisCO

c) Cellulose

d) Lactose

Answer: a


13. In which of the following organisms, starch is present as a storehouse of energy?

a) Animal

b) Plants

c) Bacteria

d) Mycoplasma

Answer: b


14. What is the full form of RuBisCO?

a) Ribosome bisphosphate Carboxylase-Oxidase

b) Ribulose bisphosphate Carboxylase-Oxidase

c) Ribosome bisphosphate Carboxy-Oxygenase

d) Ribulose bisphosphate Carboxylase-Oxygenase

Answer: d


15. Which protein is the most abundant?

a) ATP synthase

b) Collagen

c) RuBisCO

d) NADPH oxidase

Answer: c


16. Which protein is most abundant in the animal world?

a) Actin

b) Keratin

c) Collagen

d) Histone

Answer: c


17. Which of these is not a function of protein?

a) Major constituent of the cell membrane

b) Transport of nutrients

c) Defense against pathogens

d) Regulation of homeostasis

Answer: a


18. How are essential amino acids obtained?

a) Produced in the body

b) Through diet

c) Its levels remain constant

d) From plants

Answer: b


19. A protein is a _____

a) monomer

b) homopolymer

c) heteropolymer

d) dimer

Answer: c


20. Amino acids are linked together by _____

a) peptide bonds

b) hydrogen bonds

c) glycosidic linkages

d) hydrophobic interactions

Answer: a


21. A continuous strand of the same amino acids linked to each other forms a _____

a) dimer

b) monomer

c) heteropolymer

d) homopolymer

Answer: d


22 Collagen is a(n) ______

a) hormone

b) intracellular ground substance

c) intercellular ground substance

d) enzyme

Answer: c


23. Which of these is an enzyme?

a) GLUT-4

b) Collagen

c) Insulin

d) Trypsin

Answer: d


24. Which of these is a hormone?

a) Collagen

b) Keratin

c) Insulin

d) GLUT-4

Answer: c


25. What is the function of antibody?

a) Acts as tissue toxins

b) Degrades old erythrocytes

c) Fights infectious agents

d) Helps in growth of cells

Answer: c


26. Which of these proteins help in recognition of sensory signals?

a) Receptor proteins

b) Structural proteins

c) Hormones

d) Nucleoproteins

Answer: a


27. What is the function of GLUT-4?

a) Enables transport of both insulin and glucose into cells

b) Enables glucose transport into cells

c) Enables glucose transport out of cells

d) Enables transport of both sodium and glucose out of cells

Answer: b


28. Which of these is a macromolecule?

a) Vitamins

b) Minerals

c) Lipids

d) Polysaccharides

Answer: d

29. Which of these is present in the acid insoluble pool of homogenized, strained tissue?

a) Ions

b) Minerals

c) Polysaccharides

d) Vitamins

Answer: c


30. Polysaccharide chains are made of ______

a) disaccharides

b) glucose

c) sugars

d) fructose

Answer: c


313. Which of these is not a monosaccharide?

a) Sucrose

b) Glucose

c) Fructose

d) Galactose

Answer: a


32. Cellulose is a _____

a) heteropolymer

b) homopolymer

c) dimer

d) monomer

Answer: b


33. Cellulose is a polymer of _____

a) galactose and fructose

b) glucose and fructose

c) glucose

d) glucose and galactose

Answer: c


34. Which of these is a storehouse of energy in plant tissues?

a) Starch

b) Cellulose

c) Glucose

d) Fructose

Answer: a


35. Which of these is a storehouse of energy in animal tissues?

a) Glucose

b) Cellulose

c) Starch

d) Glycogen

Answer: d


36. Inulin is a polymer of ______

a) glucose and fructose

b) glucose

c) fructose

d) glucose, fructose and galactose

Answer: c


37. Which part of glycogen is the reducing end?

a) Second monomer from the left

b) Second monomer from the right

c) Left end

d) Right end

Answer: d


38. Which part of cellulose is the non-reducing end?

a) Second monomer from the left

b) Second monomer from the right

c) Left end

d) Right end

Answer: c


39. The building blocks ok polysaccharides are _____

a) glucose units

b) disaccharides

c) monosaccharides

d) carbon molecules

Answer: c


40. Which of these is not true about cellulose?

a) It is the second most abundant organic polymer

b) It has linear chains

c) It is made of glucose subunits

d) It is a homopolymer

Answer: a


41. Which of these statements is not true regarding polysaccharides?

a) Cellulose has a linear structure

b) Inulin is a heteropolymer

c) Glycogen has a branched structure

d) Polysaccharide chains have a non-reducing left end

Answer: b


42. Which of these is a branched polysaccharide?

a) Sucrose

b) Cellulose

c) Glycogen

d) Chitin

Answer: c


43. What is the shape of the secondary structure of starch?

a) Spherical

b) Linear

c) Helical

d) Branched

Answer: c


44. Which molecule can starch hold in its helix?

a) Iodine

b) DNA

c) Amylopectin

d) Cellulose

Answer: a


45. In which part of the starch chain is iodine incorporated?

a) Left non-reducing end

b) Right reducing end

c) Helix

d) Branched portion

Answer: c


46. What color is the starch-iodine complex?

a) Yellow

b) Brick red

c) Blue

d) Black

Answer: c


47. Which of these molecules can hold iodine molecules?

a) Starch

b) Cellulose

c) Chitin

d) Sucrose

Answer: a


48. The absence of which structure in cellulose does not allow it to hold iodine molecules?

a) Branches

b) Left non-reducing end

c) Right reducing end

d) Helix

Answer: d


49. What is the main component of the plant cell wall?

a) Lipids

b) Glycogen

c) Cellulose

d) Peptidoglycan

Answer: c


50. Which of these structures do not contain cellulose as its major constituent?

a) Cotton fibers

b) Plant cell wall

c) Jute

d) Fungal cell wall

Answer: d


51. Chitin is a _____

a) monomer

b) heteropolymer

c) homopolymer

d) dimer

Answer: c


52. Which of these is a complex polysaccharide?

a) Glycogen

b) Inulin

c) Chitin

d) Starch

Answer: c


53. What is the main constituent of the exoskeleton of arthropods?

a) Chitin

b) Cellulose

c) Glycogen

d) Starch

Answer: a


54. Which of these statements is not true regarding polysaccharides?

a) Inulin is a polysaccharide made of fructose

b) Chitin is a heteropolymer

c) Glycogen is a highly branched polysaccharide

d) Cellulose makes up cotton fibers

Answer: b


55. Which of these is present in the acid insoluble fraction of living tissue?

a) ascorbic acid

b) Magnesium

c) Riboflavin

d) DNA

Answer: d


56. Nucleic acids are _____

a) polypeptides

b) polyimides

c) polynucleotides

d) polysaccharides

Answer: c


57. Which of these is not a part of the macromolecular fraction of a cell?

a) Polynucleotides

b) Polysaccharides

c) Riboflavin

d) Polypeptides

Answer: c


58. What is the building block of nucleic acids?

a) Nucleotide

b) Nucleoside

c) Nucleosome

d) Nucleoprotein

Answer: a


59. How many distinct components does each nucleotide contain?

a) 2

b) 3

c) 1

d) 4

Answer: b


60. How many distinct components does each nucleoside contain?

a) 3

b) 1

c) 2

d) 4

Answer: c


61. Which of these components of nucleotides is heterocyclic?

a) Adenine

b) Phosphoric acid

c) Monosaccharide

d) Phosphate

Answer: a


62. Which monosaccharide is present in nucleic acid?

a) Fructose

b) Galactose

c) Glucose

d) Ribose

Answer: d


63. The phosphate groups present in nucleotides are related to ______

a) pyrophosphoric acid

b) phosphorous acid

c) phosphoric acid

d) metaphosphoric acid

Answer: c


64. Which of these is a substituted purine?

a) Cytosine

b) Thymine

c) Uracil

d) Guanine

Answer: d


65. What type of sugar does DNA contain?

a) Ribose

b) 3’ deoxyribose

c) 2’ deoxyribose

d) 5’ deoxyribose

Answer: c


66. Proteins are heteropolymers of ______

a) lipids

b) monosaccharides

c) peptides

d) amino acids

Answer: d


67. Structure of molecules in inorganic chemistry refers to the ______

a) three-dimensional structure

b) two-dimensional structure

c) molecular formula

d) primary structure

Answer: c


68. Structure of molecules in physics refers to the ______

a) primary structure

b) two-dimensional structure

c) three-dimensional structure

d) molecular formula

Answer: c


69. How many levels of organization do proteins have?

a) 4

b) 3

c) 2

d) 5

Answer: a


70. What is the configuration of proteins in the primary structure?

a) Helix

b) Line

c) Sheet

d) Globule

Answer: b


71. What makes up the primary structure of proteins?

a) Peptides

b) Peptones

c) Amino acids

d) Polypeptides

Answer: c


72. What is the left end of the primary structure of proteins represented by?

a) First amino acid

b) Last amino acid

c) Cofactor

d) Methyl group

Answer: a


73. What is the right end of the primary structure of proteins represented by?

a) Methyl group

b) Cofactor

c) First amino acid

d) Last amino acid

Answer: d


74. What is the first amino acid of the primary structure known as?

a) A-terminal amino acid

b) C-terminal amino acid

c) N-terminal amino acid

d) L-terminal amino acid

Answer: c


75. What is the last amino acid of the primary structure known as?

a) N-terminal amino acid

b) L-terminal amino acid

c) S-terminal amino acid

d) C-terminal amino acid

Answer: d


76. Which of these bonds is present in the primary structure of protein?

a) Peptide bond

b) Glycosidic bond

c) Hydrogen bond

d) Disulfide bonds

Answer: a


77. Which of these is a type of secondary structure of proteins?

a) Line

b) Sheet

c) Globule

d) Spherical

Answer: b


78. What type of helix is observed in proteins?

a) Left-handed helix

b) Parallel double helix

c) Antiparallel double helix

d) Right-handed helix

Answer: d


79. Which of these statements is true about the secondary structure of proteins?

a) Secondary structure of protein occurs only in the form of helices

b) Protein helices are always double-stranded

c) Protein helices and right-handed

d) Entire primary structure of the protein is folded into a helix

Answer: c


80. Which of these structures is necessary for the activity of proteins?

a) Alpha–helix

b) Primary structure

c) Tertiary structure

d) Beta–sheet

Answer: c


81. Which of these structures is three-dimensional?

a) Tertiary structure

b) Primary structure

c) Alpha–helix

d) Beta–sheet

Answer: a


82. Which of these structures have more than one polypeptide chain?

a) Primary

b) Tertiary

c) Quaternary

d) Secondary

Answer: c


83. Which of these levels of organization does hemoglobin possess?

a) Quaternary

b) Tertiary

c) Secondary

d) Primary

Answer: a


84. How many subunits does human hemoglobin contain?

a) 2

b) 3

c) 6

d) 4

Answer: d


85. How many types of subunits does hemoglobin possess?

a) 1

b) 4

c) 2

d) 3

Answer: c


86. Which level of organization do beta sheets belong to?

a) Primary

b) Quaternary

c) Secondary

d) Tertiary

Answer: c


87. In which of these structures of proteins can disulfide bonds be found?

a) Tertiary structure

b) Alpha helix

c) Beta sheet

d) Primary structure

Answer: a


88. How many beta subunits are present in human hemoglobin?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: b


89. Which of these units is not used to express the concentration of biomolecules?

a) Mols/cell

b) Mols/liter

c) Mols/microliter

d) Mols/kelvin

Answer: d


90. Which of these statements is true about biomolecules?

a) Biomolecules cannot be broken down into simpler substances

b) Concentration of biomolecules can be expressed in mols/kelvin

c) Biomolecules have a turnover

d) Each cell has only two types of biomolecules

Answer: c


91. Which of these is not true about metabolism?

a) It involves the breaking down of biomolecules

b) It involves the formation of biomolecules

c) It is due to this process that biomolecules do not have a turnover

d) It involves various chemical reactions

Answer: c


92. At which level does a metabolic reaction take place?

a) Biomolecular level

b) Cellular level

c) Tissue level

d) Organ level

Answer: a


93. How do we convert an amino acid into an amine?

a) Addition of carbon dioxide

b) Removal or carbon dioxide

c) Addition of ammonia

d) Removal of ammonia

Answer: b


94. What is obtained when a molecule of carbon dioxide is removed from an amino acid?

a) Ketone

b) Aldehyde

c) Amine

d) Ester

Answer: c


95. How can a disaccharide be converted into monosaccharides?

a) Hydrolysis

b) Phosphorylation

c) Dehydrogenation

d) Dehydration

Answer: a


96. Which bond is hydrolyzed to convert a disaccharide into monosaccharides?

a) Disulfide bond

b) Hydrogen bond

c) Phosphodiester bond

d) Glycosidic bond

Answer: d


97. Which of these statements is false regarding metabolism?

a) Most reactions occur in metabolic pathways

b) One metabolic reaction is linked to another in most cases

c) Metabolic pathways are linear in nature

d) Various metabolic pathways may crisscross each other

Answer: c


98. Which of these do not characterize the flow of metabolites in the body?

a) It has a definite rate

b) It has a definite direction

c) Flow may be linear or circular

d) It follows arbitrary pathways

Answer: d


99. The dynamic state of constituents of the body is the _____

a) serum flow

b) blood flow

c) metabolite flow

d) plasma flow

Answer: c


100. The metabolic breakdown of biomolecules is known as _____

a) digestion

b) anabolism

c) catabolism

d) degradation

Answer: c


Biomolecules Class 11 MCQ and Answers PDF

Other Relevant Questions Links

Photosynthesis in Higher PlantsBody Fluids and Circulation
Respiration in PlantsExcretory Products and their Elimination
Plant Growth and DevelopmentLocomotion and Movement
Digestion and AbsorptionNeural Control and Coordination
Breathing and Exchange of GasesChemical Coordination and Integration

Comments