100+ Transportation In Plants NEET Questions and Answers PDF

Transportation In Plants NEET Questions and Answers PDF Download
Transportation In Plants NEET Questions

These Transportation In Plants NEET Questions and Answers are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Transport In Plants MCQ For NEET and Answers covers all concepts of Chapter 11 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the Link “Structural Organisation In Animals NEET Questions PDF” given below.

Other Relevant Questions Links

The Living WorldStructural Organisation in Animals
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomBiomolecules
Animal KingdomCell Cycle and Cell Division
Anatomy of Flowering PlantsMineral Nutrition

A Brief Description About Transportation In Plants NEET Questions and Answers PDF

Topic:Transportation In Plants NEET Questions
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Transportation In Plants NEET Questions and Answers

1. Mineral Nutrients are taken up by ________

a) leaves

b) stems

c) branches

d) roots

Answer: d


2. Minerals are re-exported by __________

a) leaves

b) stems

c) branches

d) roots

Answer: a


3. Who is the Father of Plant Physiology?

a) Stephan Hales

b) Schwendener

c) Melvin Calvin

d) Lipmann

Answer: c


4. The theory proposed to explain the mechanism of stomatal movement?

a) The starch-sugar interconversion theory

b) Theory of photosynthesis in guard cell

c) Theory of glycolate metabolism

d) Active potassium transport ion concept

Answer: a


5. Plants lose water mainly by the process of _____

a) Guttation

b) Exudation

c) Transpiration

d) Evaporation

Answer: c


6. Vascular bundle is composed of _________

a) xylem

b) phloem

c) both xylem and phloem

d) cambium

Answer: c


7. Which kind of transport is present in xylem?

a) No transport

b) Unidirectional

c) Bidirectional

d) Multidirectional

Answer: b


8. Root system in a plant develops well when __________

a) deficiency of copper

b) absorption of water increases

c) deficiency of auxin

d) deficiency of ABA

Answer: b


9. Water entering roots through diffusion is a ____________

a) endosmosis

b) osmosis

c) passive absorption

d) active absorption

Answer: c


10. Which of the following does not affect the rate of diffusion?

a) Temperature

b) Pressure

c) ATP available

d) Concentration gradient

Answer: c


11. Statement A: Active transport of molecules is an uphill movement.

Statement B: Simple diffusion is non-selective process.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: a


12. Which among the following is not the property of proteins present in the membrane that support facilitated diffusion?

a) Not liable to saturate

b) Response to inhibitors

c) Regulated by hormones

d) Highly selective

Answer: a


13. Diffusion is mainly a ________

a) mechanical process

b) physical process

c) chemical process

d) biological process

Answer: b


14. Diffusion is fastest in ________

a) carbohydrates

b) proteins

c) lipids

d) vitamins

Answer: c


15. Porins are not present in _____

a) plastids

b) bacteria

c) mitochondria

d) golgi complex

Answer: d


16. Which part of the cell contains water-like substances with dissolved molecules and suspended in them?

a) Protoplasm

b) Cytoplasm

c) Cytosol

d) Matrix

Answer: a


17. Statement A: Water is the limiting factor for plant growth and productivity.

Statement B: A minute amount of water is lost to the environment by the leaves.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: c


18. The amount of water lost by plants due to transpiration and guttation?

a) 98%

b) 12%

c) 92%

d) 50%

Answer: a


19. Which potential is considered of negligible value?

a) Water potential

b) Matrix potential

c) Solute potential

d) Pressure potential

Answer: b


20. The value of water potential of pure water is ________

a) 1

b) -1

c) 0

d) -2

Answer: c


21. The greater concentration of water in a system leads to _________

a) increased transpiration

b) increased solute potential

c) hypertonic condition

d) greater kinetic energy

Answer: d


22. The unit of water potential is_________

a) psi

b) no unit

c) pascal

d) mmole per kg

Answer: c


23. Statement A: Solute potential increases with dissolution of solutes.

Statement B: The value of solute potential is always negative.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: a


24. At atmospheric pressure, the water potential is equal to_________

a) Gravitational potential

b) Pressure potential

c) Solute potential

d) Matrix potential

Answer: c


25. The pressure built up against the cell wall of a plant cell due to diffusion of water causes the cell to become _________

a) flaccid

b) turgid

c) plasmolysed

d) imbibed

Answer: b


26. Pressure potential is ________

a) constant

b) zero

c) positive

d) negative

Answer: c


27. The space between the cell wall and the shrunken protoplast in a plasmolysed cell is occupied by ________

a) hypotonic solution

b) hypertonic solution

c) isotonic solution

d) water

Answer: b


28. Which of the following is a reversible phenomenon?

a) Plasmolysis

b) Turgidity

c) Flaccidity

d) Imbibition

Answer: a


29. Imbibition is commonly seen in _____

a) liquids

b) gases

c) suspension

d) colloids

Answer: d


30. Which of the following is not an important determinant of the movement of molecules in or out of the cell?

a) Cell membrane

b) Thickness of membrane

c) Tonoplast

d) Membrane of vacuole

Answer: b


31. Statement A: Osmotic pressure is negative.

Statement B: Osmotic potential is also negative.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: d


32. Bulk flow system occurs as a result of difference in ________

a) Height

b) Side of leaf

c) Pressure

d) Temperature

Answer: c


33. The pathway of absorption of water involving system of interconnected protoplasts is _______

a) apoplastic pathway

b) symplastic pathway

c) diffusion

d) pressure flow of hypothesis

Answer: b


34. Water loss in its liquid phase from special openings of veins near the tip of grass blades is termed as _________

a) guttation

b) exudation

c) girdling

d) transpiration

Answer: a


35. Symbiotic association of fungus with the plant root system is known as ________

a) mutualism

b) nodules

c) ureides

d) mycorrhiza

Answer: d


36. Apoplastic pathway is discontinuous at _______

a) epidermis

b) cortex

c) casparian strips

d) pericycle

Answer: c


37. Statement A: Garden hose is an example of positive hydrostatic pressure.

Statement B: Suction through straw is an example of negative hydrostatic pressure.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: a


38. Translocation occurs through _____

a) xylem only

b) phloem only

c) plasmodesmata

d) Vascular tissues

Answer: d


39. The extensions of root epidermal cells which increase the surface area for absorption are called as _______

a) casparian strips

b) root hairs

c) sieve plates

d) tracheids

Answer: b


40. Which of the following is not a function of stomata?

a) Regulation of turgidity of guard cells

b) Loss of water vapor

c) Loss due to guttation

d) Exchange of O2 and CO2

Answer: c


41. Statement A: C3 plants are twice efficient as C4 plants in terms of fixing carbon dioxide.

Statement B: C4 plant loses twice the amount of water as C3 plant for same amount of CO2 fixed.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: b


42. Which among the following is an external factor affecting transpiration?

a) Light

b) Number of stomata

c) Canopy structure

d) Water status of plant

Answer: a


43. Which among the following is an internal factor affecting transpiration?

a) Temperature

b) Humidity

c) % open stomata

d) Wind speed

Answer: c


44. The small diameter of the tracheary elements increases ___________

a) adhesion

b) cohesion

c) tensile strength

d) capillarity

Answer: d


45. Statement A: Inner wall is pushed outwards

Statement B: Outer wall is pulled outwards

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: d


46. Statement A: Transpiration creates pressure in xylem sufficient enough to transport water up to 130 m high.

Statement B: Transpiration creates a pushing force.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: c


47. Plants obtain hydrogen from _________

a) atmospheric hydrogen

b) water in soil

c) methane from fertilizers

d) H2 from sunlight

Answer: b


48. Which of the following is not a sink for transfer of mineral elements?

a) Seeds

b) Lateral meristems

c) Leaves

d) Developing fruits

Answer: c


49. Nitrogen cannot travel in plants in form of _________

a) atmospheric nitrogen

b) inorganic ions

c) amino acids

d) ammonia

Answer: a


50. Element which cannot be remobilized include _______

a) N

b) P

c) K

d) Ca

Answer: d


51. Statement A: Minerals are present in the soil in the form of charged particles.

Statement B: Concentration of minerals is lower in root than in soil.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: c


52. Which of the following is a part of structural component?

a) N

b) Ca

c) P

d) K

Answer: b


53. The control points or transport proteins are present in _______

a) endodermal cells

b) root hairs

c) epidermal cells

d) cells of cortex

Answer: b


54. Statement A: Most minerals enter the epidermal cells passively.

Statement B: Uptake of water is by the process of diffusion.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: b


55. The phloem sap consists of _________

a) amino acids

b) sucrose

c) hormones

d) stachyose

Answer: b


56. Sucrose is translocated through phloem can be demonstrated by ________

a) ringing the stem

b) defoliation

c) grafting

d) root pressure

Answer: a


57. Define exudation.

a) Coming out of xylem sap from tips of leaves

b) Loss of water from living aerial tissue in form of vapors

c) Oozing out of liquid from pores and wounds

d) Movement of substances through vascular bundles

Answer: c


58. Statement A: The process of phloem loading is an active process.

Statement B: The process of phloem unloading is a passive process.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: c


59. Who gave the mechanism of pressure flow hypothesis?

a) Ernst Munch

b) Henry Dixon

c) Steward

d) Adolph Fick

Answer: a


60. Which condition develops during the process of loading at the phloem tissue?

a) No change

b) Isotonic

c) Hypotonic

d) Hypertonic

Answer: d


61. Which is the most accepted mechanism for the translocation of sugars from source to sink?

a) Pressure flow hypothesis

b) Cohesion-tension theory

c) Root pressure theory

d) Imbibition

Answer: a


62. Statement A: Xylem is multi-directional in nature.

Statement B: Phloem is unidirectional in nature.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: b


Transportation In Plants NEET Questions and Answers PDF Download

Other Relevant Questions Links

Photosynthesis in Higher PlantsBody Fluids and Circulation
Respiration in PlantsExcretory Products and their Elimination
Plant Growth and DevelopmentLocomotion and Movement
Digestion and AbsorptionNeural Control and Coordination
Breathing and Exchange of GasesChemical Coordination and Integration

Comments