100+ Body Fluid And Circulation Neet Question and Answers PDF

Body Fluid And Circulation Neet Question and Answers PDF
Body Fluid And Circulation Neet Question

These Body Fluid And Circulation Neet Question and Answers are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Body Fluids And Circulation NEET MCQ and Answers cover the all concepts of Chapter 18 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the Link “Body Fluids And Circulation MCQ For NEET PDF” given below.

Other Relevant Questions Links

The Living WorldStructural Organisation in Animals
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomBiomolecules
Animal KingdomCell Cycle and Cell Division
Morphology of Flowering PlantsTransport in Plants
Anatomy of Flowering PlantsMineral Nutrition

A Brief Description About Body Fluid And Circulation Neet Question and Answers PDF

Topic:Body Fluid And Circulation Neet Question
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Body Fluid And Circulation NEET Question and Answers

1. What is plasma without clotting factors known as?

a) Blood

b) Serum

c) Lymph

d) Fluid

Answer: b


2. Which of the following is not a formed element?

a) Erythrocytes

b) Leucocytes

c) Platelets

d) Lymph

Answer: d


3. What is the average life span of RBCs?

a) 120 seconds

b) 120 hours

c) 120 days

d) 120 weeks

Answer: c


4. What is the colour of leucocytes?

a) White

b) Black

c) Red

d) Colourless

Answer: d


5. Which of the following are the most abundant in WBCs?

a) Neutrophils

b) Basophils

c) Eosinophils

d) Lymphocytes

Answer: a


6. Which of the following is not secreted by basophils?

a) Histamine

b) Serotonin

c) Heparin

d) Serum

Answer: d


7. Which of the following WBCs are involved in allergic reactions?

a) Basophils

b) Eosinophils

c) Neutrophils

d) Monocytes

Answer: b


8. Lymphocytes constitute how much per cent of the total WBCs?

a) 10-15%

b) 20-25%

c) 40-50%

d) 56%

Answer: b


9. Platelets are produced from which of the following cells?

a) Erythrocytes

b) Thrombocytes

c) Megakaryocytes

d) Lymphocytes

Answer: c


10. What type of tissue is blood?

a) Loose connective tissue

b) Dense connective tissue

c) Mucoid connective tissue

d) Specialized connective tissue

Answer: d


11. What percentage of blood is plasma?

a) 90%

b) 60%

c) 55%

d) 20%

Answer: c


12. What percentage of plasma is proteins?

a) 22-25%

b) 50-55%

c) 6-8%

d) 15-18%

Answer: c


13. Which of the following is the most commonly used body fluid?

a) Blood

b) Plasma

c) Lymph

d) Serum

Answer: a


14. Which of the following is absent on blood?

a) Fluid matrix

b) Plasma

c) Fibroblast

d) Formed elements

Answer: c


15. How much percentage of plasma is present in the blood?

a) 35%

b) 45%

c) 50%

d) 55%

Answer: d


16. Which of the following are needed for clotting of blood?

a) Fibrinogen

b) Albumin

c) Globulin

d) Magnesium ions

Answer: a


17. Which of these is not a major protein of plasma?

a) Keratin

b) Fibrinogen

c) Globulins

d) Albumins

Answer: a


18. What is serum comprised of?

a) Blood without plasma

b) Plasma without clotting factors

c) Plasma without minerals

d) Plasma without proteins

Answer: b


19. What percentage of blood contains the formed elements?

a) 90%

b) 55%

c) 45%

d) 20%

Answer: c


20. Where are erythrocytes formed in adults?

a) Red bone marrow

b) Liver

c) Spleen

d) Muscles

Answer: a


21. How much hemoglobin is normally present in 100ml of blood?

a) 6-8g

b) 2-3g

c) 20-25g

d) 12-16g

Answer: d


22. What is the average number of leukocytes per cubic mm of blood?

a) 10,000-20,000

b) 5-5.5 million

c) 6000-8000

d) 300-1000

Answer: c


23. Which of these are the most abundant in blood?

a) Eosinophils

b) Basophils

c) Monocytes

d) Neutrophils

Answer: d


24. Which of these cells are phagocytic?

a) Eosinophils

b) Lymphocytes

c) Monocytes

d) Basophils

Answer: c


25. Which of these chemicals is not secreted by basophils?

a) Histamine

b) Serotonin

c) Ghrelin

d) Heparin

Answer: c


26. Which of these cells are associated with allergic reactions?

a) Eosinophils

b) Monocytes

c) Neutrophils

d) Lymphocytes

Answer: a


27. Which of these cells are thrombocytes formed from?

a) Erythrocytes

b) Megakaryocytes

c) T lymphocytes

d) B lymphocytes

Answer: b


28. Which of these blood groups do not have a surface antigen?

a) A

b) B

c) AB

d) O

Answer: d


29. What happens when blood groups are not compatible during blood transfusion?

a) Formation of eosinophils

b) Only neutrophils are destroyed

c) Destruction of RBCs

d) Formation of basophils

Answer: c


30. Persons having which blood group are known as universal donors?

a) A

b) B

c) O

d) AB

Answer: c


31. Which of these are present in the plasma of a person having ‘O’ blood group?

a) Anti-A and anti-B

b) Anti-A

c) Anti-B

d) Antibodies are absent

Answer: a


32. Approximately what percentage of people are Rh positive?

a) 50%

b) 80%

c) 90%

d) 75%

Answer: b


33. Which of these structures prevent the mixing of fetal blood with mother’s blood?

a) Amniotic fluid

b) Amnion

c) Placenta

d) Chorion

Answer: c


34. What antibodies are formed when a Rh-negative mother bears a Rh-positive child?

a) Rh antibodies are formed in the mother

b) Rh antibodies are formed in the fetus

c) Rh antibodies are formed during the second pregnancy

d) Rh antibodies are formed in both

Answer: a


35. Which of these does not happen to the baby during erythroblastosis fetalis?

a) Jaundice

b) Anemia

c) Swollen liver

d) High erythrocyte count

Answer: d


36. How can erythroblastosis fetalis be avoided?

a) By administering Rh antibodies to the mother

b) By administering anti-Rh antibodies to the baby

c) By administering anti-Rh antibodies to the mother

d) By administering anti-Rh antibodies to both

Answer: c


37. Which of these are not involved in the coagulation of blood?

a) Thrombin

b) Fibrin

c) Thrombokinase

d) Trypsinogen

Answer: d


38. Where is prothrombin present?

a) Inside lymphocytes

b) Inside thrombocytes

c) In the plasma

d) On the surface of RBCs

Answer: c


39. What is the network of threads in a coagulum known as?

a) Clot

b) Clotting factors

c) Fibrin

d) Formed elements

Answer: c


40. Which of these activates fibrinogen?

a) Thrombin

b) Fibrin

c) Thrombokinase

d) Prothrombin

Answer: a


41. Which of these ions play an important role in blood clotting?

a) Sodium ions

b) Calcium ions

c) Potassium ions

d) Phosphate ions

Answer: b


42. Which of these is not included in the vascular system?

a) Heart

b) Blood vessels

c) Blood

d) Lungs

Answer: d


43. Which of these organs are situated in the thoracic cavity?

a) Stomach

b) Kidney

c) Heart

d) Ovaries

Answer: c


44. What is the covering of the heart known as?

a) Meninges

b) Pleura

c) Pericardium

d) Peritoneum

Answer: c


45. Which of these structures separate the atria of the heart?

a) Septum

b) Ventricle

c) Purkinje fibers

d) Bundle of His

Answer: a


46. What is the atrio-ventricular septum made of?

a) Cartilage

b) Fibrous tissue

c) Osteocytes

d) Mucous membrane

Answer: b


47. What is the opening between the right auricle and the right ventricle called?

a) Aortic valve

b) Bicuspid valve

c) Tricuspid valve

d) Pulmonary valve

Answer: c


48. What is the opening between the left atrium and the left ventricle known as?

a) Mitral valve

b) Tricuspid valve

c) Aortic valve

d) Pulmonary valve

Answer: a


49. What is the location of the SAN?

a) Left upper corner of right ventricle

b) Right upper corner of right ventricle

c) Right upper corner of left atrium

d) Right upper corner of right atrium

Answer: d


50. Which of these structures is close to the AVN?

a) SAN

b) Left ventricle

c) Atrio-ventricular septum

d) Aorta

Answer: c


51. How many action potentials can the SAN generate per minute?

a) 40-60

b) 80-120

c) 12-16

d) 70-75

Answer: d


52. Which of these is known as the pacemaker of the heart?

a) Purkinje fibers

b) AVN

c) SAN

d) Bundle of His

Answer: c


53. How many times does the heart beat in one minute?

a) 40-60

b) 80-120

c) 70-75

d) 12-15

Answer: c


54. In the joint diastole state, which of these events do not occur?

a) All four chambers are relaxed

b) Both tricuspid and bicuspid valves are open

c) Blood from pulmonary vein flows into the right atrium

d) Both semilunar valves are closed

Answer: c


55. Which of these occurs during the atrial systole?

a) Both atria contract simultaneously

b) Action potential is generated by the AVN initially

c) Tricuspid valve closes

d) The semilunar valves remain open

Answer: a


56. During atrial systole, blood flow toward the ventricles increases by what percent?

a) 10%

b) 30%

c) 50%

d) 70%

Answer: b


57. Which structure is not responsible for the transmission of action potential to the ventricles?

a) AV bundle

b) AVN

c) SAN

d) Bundle of His

Answer: c


58. Which of these events coincide with ventricular systole?

a) Atrial diastole

b) Atrial systole

c) Joint diastole

d) Ventricular diastole

Answer: a


59. Which of these events do not occur during ventricular systole?

a) Closure of tricuspid and bicuspid valves

b) Atrial diastole

c) Opening of the semilunar valves

d) Flow of blood from atria to ventricles

Answer: d


60. What happens when the ventricular pressure decreases?

a) Blood from pulmonary artery flows into ventricle

b) The semilunar valves remain open

c) The tricuspid and bicuspid valves open

d) Atrial pressure decreases

Answer: c


61. What is the approximate duration of a cardiac cycle?

a) 0.1 seconds

b) 72 seconds

c) 1 minute

d) 0.8 seconds

Answer: d


62. What is the approximate stroke volume?

a) 250 ml

b) 5000 ml

c) 70 ml

d) 500 ml

Answer: c


63. What is the formula for cardiac output?

a) Stroke volume – heart rate

b) Stroke volume + heart rate

c) Stroke volume × heart rate

d) Stroke volume / heart rate

Answer: c


64. What is the average cardiac output for a healthy individual?

a) 5000 ml

b) 70 ml

c) 500 ml

d) 1000 ml

Answer: a


65. Which of these devices is used to hear the heart sounds?

a) Endoscope

b) Stethoscope

c) Sphygmomanometer

d) Electrocardiograph

Answer: b


66. What is the full form of ECG?

a) Electricity cardiac group

b) Electrocardio group

c) Electrocardium granules

d) Electrocardiogram

Answer: d


67. To measure ECG, usually how many electrodes are connected to a patient?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c


68. Which of the following waves represent the excitation of the atria?

a) P-wave

b) QRS complex

c) T-wave

d) ST-segment

Answer: a


69. Which of the following represents the depolarisation of the ventricles?

a) P-wave

b) T-wave

c) QRS complex

d) PQ interval

Answer: c


70. By counting the number of which of the following waves, the heartbeat of a person can be determined?

a) P-wave

b) QRS complex

c) ST-segment

d) PQ interval

Answer: b


71. Which of the following represents the enlargement of auricles?

a) Enlargement of P-wave

b) Enlargement of QR segment

c) Depression of ST segment

d) Elevation of ST segment

Answer: a


72. What does the depression of ST-segment depict?

a) Ischemia

b) Hypokalemia

c) Myocardial infarction

d) Acute heart attack

Answer: a


73. Which of the following muscles have the longest refractive period?

a) Skeletal muscles

b) Smooth muscles

c) Cardiac muscles

d) Facial muscles

Answer: c


74. What is meant by iso-volumetric systole?

a) The time duration between the closing and opening of AV valves

b) The time duration between the closing and opening of semilunar valves

c) The time duration between the closing of AV valves and opening of semilunar valves

d) The time duration between the closing of semilunar valves and the opening of AV valves

Answer: c


75. What is meant by AV block?

a) Impulse not reaching SA node

b) Impulse not reaching the AV node

c) Impulse not reaching Purkinje fibers

d) Impulse not generating in the heart

Answer: b


76. What is the main symptom of heart failure?

a) Lung congestion

b) Vomiting

c) Yellowing of eyes

d) Pain in the chest

Answer: a


77. What is the full form of CAD?

a) Coronary artery disease

b) Carotid artery disorder

c) Carotid artery disease

d) Coronary angina disorder

Answer: a


78. How many types of circulatory pathways are present in the animal kingdom?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b


79. How many chambers are present in the heart of crocodiles?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Answer: c


80. Which of the following organisms show single circulation?

a) Fishes

b) Birds

c) Mammals

d) Reptiles

Answer: a


81. Which of the following organisms show incomplete double circulation?

a) Birds

b) Reptiles

c) Mammals

d) Crocodiles

Answer: b


82. Which of the following organisms do not show double circulation?

a) Birds

b) Mammals

c) Crocodiles

d) Reptiles

Answer: d


83. Which of the following is not included in the human circulatory system?

a) Heart

b) Blood vessels

c) Blood

d) Skin

Answer: d


84. The heart is covered by a membranous bag of how many walls?

a) One

b) Two

c) Three

d) It is not covered by a membranous bag

Answer: b


85. Which of the following walls separate the right and left atria?

a) Thin, intra-atrial septum

b) Thick, intra-atrial septum

c) Thick, inter-atrial septum

d) Thin, inter-atrial septum

Answer: d


86. The atrium and ventricle are separated by which of the following tissues?

a) Intra-ventricular wall

b) Atrio-ventricular septum

c) Inter-ventricular septum

d) Intra-atrial septum

Answer: b


87. Mitral valve is present between which of the following?

a) The left atrium and left ventricle

b) The right atrium and right ventricle

c) Left and right atrium

d) Left and right ventricles

Answer: a


88. What is the hepatic portal system?

a) The connection between the digestive tract and kidneys

b) The connection between the alimentary canal and heart

c) The connection between the alimentary canal and the brain

d) The connection between the alimentary canal and the liver

Answer: d


89. What is the diastolic blood pressure?

a) 120 mm Hg

b) 140 mm Hg

c) 90 mm Hg

d) 80 mm Hg

Answer: d


90. What is the minimum blood pressure for hypertension?

a) 170/90 mm Hg

b) 130/70 mm Hg

c) 140/90 mm Hg

d) 120/80 mm Hg

Answer: c


91. What is CAD also known as?

a) Hypertension

b) Arteriosclerosis

c) Atherosclerosis

d) Angina

Answer: c


92. Which of these diseases make the lumen of arteries narrower?

a) Atherosclerosis

b) Hypertension

c) Angina

d) Heart failure

Answer: a


93. Which of these are not deposited in the lumen of coronary arteries in CAD?

a) Calcium

b) Phosphorus

c) Fats

d) Fibrous tissue

Answer: b


94. What is acute chest pain known as?

a) Atherosclerosis

b) Hypertension

c) Angina pectoris

d) Heart failure

Answer: c


95. What causes angina pectoris?

a) Lack of oxygen in heart muscles

b) Increase in blood pressure

c) Deposition of phosphorus in blood vessels

d) Irregular heartbeat

Answer: a


96. Which of these is a main symptom of congestive heart failure?

a) Heart stops beating

b) Increase in blood pressure

c) Acute chest pain

d) Congestion of the lungs

Answer: d


97. Which of these is not a heart disease?

a) Hypertension

b) Angina pectoris

c) Celiac disease

d) Atherosclerosis

Answer: c


Body Fluid And Circulation Neet Question and Answers PDF

Other Relevant Questions Links

Respiration in PlantsExcretory Products and their Elimination
Plant Growth and DevelopmentLocomotion and Movement
Digestion and AbsorptionNeural Control and Coordination
Breathing and Exchange of GasesChemical Coordination and Integration

Comments