100+ Breathing And Exchange Of Gases NEET Questions and Answers PDF

Breathing And Exchange Of Gases NEET Questions and Answer PDF download
Breathing And Exchange Of Gases NEET Questions

These Breathing And Exchange Of Gases NEET Questions and Answers are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Breathing And Exchange Of Gases MCQ Questions and Answers cover all concepts of Chapter 17 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the Link “Breathing And Exchange Of Gases NEET Questions PDF Download” given below.

Other Relevant Questions Links

The Living WorldStructural Organisation in Animals
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomBiomolecules
Animal KingdomCell Cycle and Cell Division
Morphology of Flowering PlantsTransport in Plants
Anatomy of Flowering PlantsMineral Nutrition

A Brief Description About Breathing And Exchange Of Gases NEET Questions PDF

Topic:Breathing And Exchange Of Gases NEET Questions
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Breathing And Exchange Of Gases NEET Questions and Answer

1. Earthworms respire through organs called ______

a) Trachea

b) Cuticle

c) Book lungs

d) Heart

Answer: b


2. Tracheal tubes are present for which type of organisms?

a) Birds

b) Worms

c) Frogs

d) Insects

Answer: d


3. Aquatic arthropods and mollusks use which organ for respiration?

a) Lungs

b) Gills

c) Eyes

d) Nose

Answer: b


4. Which organism classification can breathe through moist skin?

a) Birds

b) Mammals

c) Reptiles

d) Amphibians

Answer: d


5. Which vertebrates have the most well-developed respiratory system?

a) Mammals

b) Reptiles

c) Aves

d) Amphibians

Answer: a


6. A fish which is taken and brought to land dies within a few minutes because of _____

a) global warming

b) high temperature

c) pressure absence

d) inability to respire

Answer: d


7. Which of the following is not part of the human respiratory system?

a) Pharynx

b) Alveoli

c) Trachea

d) Lumen

Answer: d


8. Which of the following part is known as the soundbox of our body system?

a) Vocal gland

b) Pharynx

c) Larynx

d) Nasopharynx

Answer: c


9. ________ prevents the food from entering into the glottis during swallowing.

a) Larynx

b) Peri glottis

c) Post glottis

d) Epiglottis

Answer: d


10. At which thoracic vertebrae does the trachea branch?

a) Sixth

b) Fourth

c) Fifth

d) Second

Answer: c


11. Trachea, bronchi, and bronchioles are all supported by _______

a) incomplete cartilaginous rings

b) complete cartilaginous rings

c) in-cartilaginous rings

d) bones

Answer: a


12. Which of the following is not a characteristic of alveoli?

a) Thick

b) Thin

c) Irregular walled

d) Vascularized

Answer: a


13. Which network comprises the lung?

a) Bronchi and bronchioles

b) Trachea, tracheoles

c) Bronchi, bronchioles, and alveoli

d) Trachea only

Answer: c


14. Trachea is a straight tube extending up to the ________

a) end of pharynx

b) middle of larynx

c) posterior of the thoracic cavity

d) anterior of the thoracic cavity

Answer: d


15. Pleura is _______ layered.

a) Not

b) Single

c) Double

d) Triple

Answer: c


16. In which respiratory part does the diffusion of gas take place?

a) Alveoli

b) Bronchi

c) Bronchioles

d) Trachea

Answer: a


17. Where are Bowman’s glands found?

a) Olfactory epithelium

b) Cortical nephrons

c) Juxtamedullary nephrons

d) Anterior pitutary

Answer: a


18. Hyaline cartilage is not found in_________

a) thyroid cartilage

b) cricoid cartilage

c) arytenoid cartilage

d) cartilage of santorini

Answer: d


19. Gaseous exchange occurs in ______

a) bronchial tree

b) respiratory tree

c) trachea

d) larynx

Answer: b


20. The process which involves the gaseous exchange between the organism and its environment is called as _______

a) Metabolism

b) Photosynthesis

c) Respiration

d) Exchange process

Answer: c


21. The respiration mechanism of an organism mainly depends on which of the following?

a) Survival instincts

b) Habitats

c) Levels of situation

d) Habits

Answer: b


22. Which of the following organisms undergo respiration through diffusion?

a) Sponges

b) Mammals

c) Bats

d) Whales

Answer: a


23. Which one of the following is secreted by Pnuemocyte type-II cells?

a) Actin

b) Lecithin

c) Mucous

d) Lysine

Answer: b


24. Human lungs are made up of _____

a) 2 right lobes and 3 left lobes

b) 2 right lobes and 3 left lobes

c) 3 right lobes and 2 left lobes

d) 3 right lobes and 3 left lobes

Answer: c


25. External nostrils → vestibules → nasal chambers → internal nares → naso pharynx → X → larynx → trachea. What is X?

a) Glottis

b) Alveoli

c) Atria

d) Bronchi

Answer: a


26. In the trachea _____ ‘C’ shaped cartilagenous rings are present.

a) 5-10

b) 10-15

c) 16-20

d) 20-25

Answer: c


27. Diaphragm increases volume of thoracic cavity in _________

a) dorsal-ventral axis

b) anterior posterior axis

c) lateral regions

d) side ways

Answer: b


28. Alveoli is derived from the__________

a) endoderm

b) ectoderm

c) mesoderm

d) ecto-mesoderm

Answer: a


29. In which part of lungs gaseous exchange takes place in human?

a) Trachea & alveolar duct

b) Trachea & bronchi

c) Alveolar duct & alveoli

d) Alveoli & Trachea

Answer: c


30. Which instrument is used for measuring volume of air involved in breathing?

a) Spirometer

b) Galvanometer

c) Aerometer

d) Electrocardiogram

Answer: a


31. Which of the following is passive process?

a) Inspiration

b) Normal expiration

c) Forceful inspiration

d) Forceful expiration

Answer: b


32. At the time of inspiration, _________ takes place.

a) relaxation in external intercostal muscle

b) relaxation in diaphragm

c) contraction in diaphragm

d) no effect on diaphragm

Answer: c


33. Inspiration occurs when there is ___________

a) no pressure gradient

b) negative pressure in the lungs

c) positive pressure in the lungs

d) more pressure in lungs than atmosphere

Answer: b


34. The amount of air inspired or expired during normal breathing is_________ ml.

a) 500

b) 500-1000

c) 1000-1100

d) 2100

Answer: a


35. Which muscles can help in increasing the strength of breathing?

a) Arm muscle

b) Chest muscles

c) Abdominal muscles

d) Facial muscle

Answer: c


36. Vital capacity = ________

a) ERV + RV

b) IRV + TV

c) IRV + TV + ERV + RV

d) IRV + ERV + TV

Answer: d


37. Which one of the following changes takes place during inspiration?

a) Decrease in thoracic cavity

b) Relaxation in diaphragm

c) Relaxation in external intercostal muscles

d) Sternum moves towards ventral and anterior direction

Answer: d


38. Decrease in thoracic volume is marked by________

a) diaphragm relaxed

b) diaphragm contracted

c) sternum moving towards ventral and anterior direction

d) ribs moving out

Answer: a


39. Time taken in breathing _______

a) inspiration 2 sec and expiration 3 sec

b) inspiration 3 sec and expiration 3 sec

c) inspiration 2 sec and expiration 2 sec

d) inspiration 3 sec and expiration 2 sec

Answer: a


40. Which of the following is the most important muscular structure in respiratory system of human?

a) External intercoastal muscle

b) Internal intercoastal muscle

c) Diaphgram

d) Vertebral column

Answer: c


41. Air that remains in lungs after most powerful expiration is _______

a) inspiratory air

b) residual air

c) dead space air

d) tidal air

Answer: b


42. Contraction in diaphgram causes increase in thoracic volume in the _____

a) dorso-ventral axis

b) antero-posterior axis

c) dorso-posterior axis

d) antero-ventral axis

Answer: b


43. Where is the respiratory rhythm center is located?

a) Medulla region

b) Aortic arch

c) Pons region

d) Carotid artery

Answer: a


44. What happens to RBC of human blood at high altitude?

a) Decrease in size

b) Decrease in number

c) Increase in size

d) Increase in number

Answer: d


45. Strength of inspiration and expiration can be increased with the help of_______

a) abdominal muscles

b) external intercoastal muscle

c) diaphragm

d) internal intercoastal muscle

Answer: a


46. Pneumotaxic centre is located in ________

a) pons

b) cerebrum

c) medulla

d) cerebellum

Answer: a


47. Which does not occur on normal inspiration?

a) Contraction in diaphragm

b) Contraction in external intercoastal muscle

c) Contraction in internal intercoastal muscle

d) Sternum moves upward

Answer: c


48. Dead space air is _______

a) 150 CC

b) 350 CC

c) 500 CC

d) 1500 CC

Answer: a


49. The signal for voluntary muscle for forced breathing starts in ______

a) medulla

b) cerebrum

c) pons

d) cerebellum

Answer: b


50. Gaseous exchange is held by ________

a) osmosis

b) simple diffusion

c) facilitated diffusion

d) co-transport

Answer: b


51. What is the primary site for exchange of gases in lungs?

a) Larynx

b) Trachea

c) Alveoli

d) Bronchi

Answer: c


52. Solubility of carbon dioxide is ________ than oxygen.

a) more

b) less

c) 50 times more

d) equal

Answer: a


53. What is the concentration of oxygen in expired air?

a) 19%

b) 4%

c) 10%

d) 16%

Answer: d


54. Partial pressure of oxygen in alveolar air is ________

a) 159 mm Hg

b) 90 mm Hg

c) 104 mm Hg

d) 45 mm Hg

Answer: c


55. On which of the following factors diffusion does not depend?

a) Solubility of gases

b) Thickness of the respiratory membrane

c) Partial pressure difference

d) Molecular weight of gases

Answer: d


56. Which one of the following does not consist diffusion membrane?

a) Thin squamous epithelium of alveoli

b) Cuboidal epithelium of alveoli

c) Basement membrane

d) Endothelium of blood capillaries

Answer: b


57. Carbon dioxide is _______ times more soluble than oxygen.

a) 20-25

b) 5-10

c) 15-20

d) 25-30

Answer: a


58. What is the partial pressure of carbon dioxide in alveolar air and in deoxygenated blood respectively?

a) 50 mm Hg, 45 mm Hg

b) 104 mm Hg, 45 mm Hg

c) 45 mm Hg, 40 mm Hg

d) 40 mm Hg, 45 mm Hg

Answer: d


59. Right comparison of partial pressure of oxygen and partial pressure of carbon dioxide in the atmospheric air than in alveolar air is _________

a) partial pressure of oxygen lesser, partial pressure of carbon dioxide higher

b) partial pressure of oxygen higher, partial pressure of carbon dioxide lesser

c) partial pressure of oxygen lesser, partial pressure of carbon dioxide higher

d) partial pressure of oxygen lesser, partial pressure of carbon dioxide lesser

Answer: b


60. One haemoglobin carries __________ molecules of oxygen.

a) 6

b) 3

c) 4

d) 2

Answer: c


61. How the majority of oxygen gets transported?

a) In dissolved form in blood plasma

b) In form of oxyhaemoglobin

c) In form of methaemoglobin

d) In form of carbamino haemoglobin

Answer: b


62. Formation of oxyhaemoglobin is a/an ________

a) oxygenation

b) oxidation

c) reduction

d) deoxygenation

Answer: a


63. What is the shape of Haemoglobin-oxygen dissociation curve?

a) Straight

b) Constant

c) Hyperbolic

d) Sigmoid

Answer: d


64. Every 100 ml deoxygenated blood delivers around _______ carbon dioxide to alveoli.

a) 20 ml

b) 25 ml

c) 5 ml

d) 4 ml

Answer: d


65. What is chloride shift?

a) Movement of chloride ion from plasma to WBC

b) Movement of chloride ion from plasma to RBC

c) Movement of chloride ion from WBC to plasma

d) Movement of chloride ion from RBC to plasma

Answer: b


66. Chloride shift occurs in response to _____

a) H+

b) K+

c) HCO3-

d) Na+

Answer: c


67. Bulk of carbon dioxide is transported by __________

a) dissolved state

b) plasma as bicarbonate

c) carbamino haemoglobin

d) methamoglobin

Answer: b


68. Oxygen dissociation curve will shift to right on decrease of________

a) temperature

b) acidity

c) pH

d) carbon dioxide concentration

Answer: c


69. What percentage of carbon dioxide transport in the form of carbamino haemoglobin?

a) 20-25%

b) 5-7%

c) 3%

d) 97%

Answer: a


70. Asthma is caused due to inflammation of ______________

a) bronchi and broncioles

b) alveoli

c) trachea

d) pharynx

Answer: a


71. Which of the following diseases can be found in workers working in a mill?

a) Emphysema

b) Occupational respiratory disorders

c) Bronchitis

d) Asthma

Answer: b


72. Low oxygen supply to tissues is scientifically known as ________

a) bronchitis

b) emphysema

c) asphyxia

d) hypoxia

Answer: d


73. Cigarette smoking causes______________

a) bronchitis

b) fibrosis

c) emphysema

d) asthma

Answer: c


74. Swelling and itching in bronchi is a symptom of __________

a) bronchitis

b) asthma

c) fibrosis

d) asphyxia

Answer: a


75. Emphysema is marked by ______

a) inflammation of nasal passage

b) twisting of trachea

c) filling of mucous in lungs

d) damage of alveolar walls

Answer: d


76. What changes may be observed due to increase in carbon dioxide and hydrogen ions body?

a) Decrease in breathing rate

b) Increase in breathing rate

c) No change in breathing rate

d) Increase in lung volume

Answer: b


77. Suffocation is caused due to_______

a) increase in carbon dioxide

b) decrease in oxygen

c) decrease in hydrogen ions

d) increase in oxygen

Answer: a


78. What causes increase in respiratory rate?

a) Increase in body temperature

b) Decrease in carbon dioxide

c) Decrease in blood pressure

d) Increased oxygen

Answer: a


79. Fibrosis may be caused due to_______

a) cigarette smoking

b) snorting

c) inflammation of alveoli

d) dust particles

Answer: d


Breathing And Exchange Of Gases NEET Questions PDF Download

Other Relevant Questions Links

Photosynthesis in Higher PlantsBody Fluids and Circulation
Respiration in PlantsExcretory Products and their Elimination
Plant Growth and DevelopmentLocomotion and Movement
Digestion and AbsorptionNeural Control and Coordination

Comments