100+ Digestion And Absorption NEET Question and Answers PDF

These Digestion And Absorption NEET Question and Answers are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Digestion And Absorption Neet MCQ and Answers cover all concepts of Chapter 16 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the Link “Digestion And Absorption NEET Questions PDF” given below.

Digestion And Absorption NEET Question and Answers PDF Download
Digestion And Absorption NEET Question

A Brief Description About Digestion And Absorption NEET Question PDF

Topic:Digestion And Absorption NEET Question
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Digestion And Absorption NEET Question and Answers

1. Unlimited growth of the plant, is due to the presence of which of the following?

a) Meristems

b) Tissues

c) Apical cells

d) Special organs

Answer: a


2. Which of the following kinds of growth is exhibited by plants?

a) Closed-form of growth

b) The open form of growth

c) Both open and closed form of growth

d) Fused form of growth

Answer: b


3. Which of the following meristem is responsible for the primary growth of the plant?

a) Apical meristem

b) Lateral meristem

c) Vascular cambium

d) Cork cambium

Answer: a


4. Which of the following meristem is not responsible for the secondary growth of plants?

a) Lateral meristem

b) Vascular cambium

c) Apical meristem

d) Cork cambium

Answer: c


5. Growth is a consequence of which of the following?

a) Increase in the amount of protoplasm

b) Increase in the amount of DNA

c) Increase in the amount of cytoplasm

d) Increase in the amount of RNA

Answer: a


6. One single maize root apical meristem can give rise to how many new cells per hour?

a) 1700

b) 18,000

c) 17,500

d) 17,000

Answer: c


7. In how many phases the period of growth is divided?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c


8. The root and shoot apex of a plant represent which phase of the growth?

a) Maturation

b) Elongation

c) Meristematic

d) Elevation

Answer: c


9. Which of the following is not a characteristic of the cell walls of root apex meristem?

a) Secondary in nature

b) Thin

c) Cellulosic

d) Abundant plasmodesmatal connections

Answer: a


10. Which of the following is not the characteristics of the cells of the phase of elongation?

a) Increased vacuolation

b) Cell enlargement

c) Plasmodesmatal connections

d) Cell wall deposition

Answer: c


11. Which zone lies next to the phase of elongation?

a) Phase of maturation

b) Meristematic zone

c) Zone of enlargement

d) Root cap

Answer: a


12. All the cells of the plant are descendants of which of the following?

a) Apical tissue

b) Intercalary tissue

c) Meristem

d) Zygote

Answer: d


13. Development is the sum of how many processes?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b


14. What is the first step in the process of plant growth?

a) Seed fermentation

b) Seed desiccation

c) Seed germination

d) Seed dormancy

Answer: c


15. Which of the following is the most fundamental characteristic of a living being?

a) Growth

b) Differentiation

c) Height

d) Heart

Answer: a


16. Which of the following is a characteristic of the cells of the maturation zone?

a) Thin-walled

b) Thick-walled

c) Enlarged cells

d) Plasmodesmatal connections

Answer: b


17. What is the growth rate?

a) Increased growth per unit distance

b) Decreased growth per unit distance

c) Increased growth per unit time

d) Intermediate growth between time and distance

Answer: c


18. The growth rate is generally of how many types?

a) One

b) Two

c) Four

d) Five

Answer: b


19. How many phases are generally there is a geometric growth curve?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c


20. Which of the following curves is a characteristic of all living organisms?

a) Hyperbola

b) Straight line

c) Linear curve

d) Sigmoid curve

Answer: d


21. In how many ways the quantitative comparison between the growth of the living system can be made?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Answer: a


22. What is meant by the absolute growth rate?

a) Measurement of total growth

b) Comparison of total growth

c) Measurement and comparison of total growth per unit time

d) Measurement and comparison of total growth

Answer: c


23. Which of the following is not an essential element for the growth of the plant?

a) Water

b) Oxygen

c) Nutrients

d) Carbon-dioxide

Answer: d


24. Which of the following provides medium for enzymatic activities of the plant?

a) Oxygen

b) Soil

c) Nutrients

d) Water

Answer: d


25. Which of the following is essential for the growth of the plants?

a) Optimum Temperature

b) Very high temperature

c) Very humid atmosphere

d) Very low temperature

Answer: a


26. What is differentiation?

a) When cells only differentiate

b) When cells differentiate and mature to perform specific functions

c) When cells divide

d) When cells mature and die

Answer: b


27. Which of the following is the process undergone by plants in order to attain maturity?

a) Differentiation

b) Development

c) Dedifferentiation

d) Redifferentiation

Answer: a


28. Which of the following phenomena includes all the changes undergone by a living plant from seed emergence to death?

a) Dedifferentiation

b) Development

c) Differentiation

d) Redifferentiation

Answer: b


29. Elongation and thickening of sclerenchyma cells are an example of __________

a) dedifferentiation

b) development

c) differentiation

d) redifferentiation

Answer: c


30. Which of the following processes lead to the formation of secondary xylem and phloem?

a) Development

b) Redifferentiation

c) Dedifferentiation

d) Differentiation

Answer: b


31. Vacuolization and development of end wall perforation in sieve tube elements are examples of _______

a) development

b) differentiation

c) dedifferentiation

d) redifferentiation

Answer: b


32. The phenomenon under which living cells which have otherwise lost the capacity to divide, regain the property of division under certain conditions is known as __________

a) development

b) differentiation

c) dedifferentiation

d) redifferentiation

Answer: c


33. Which of the following phenomenon leads to the specification of functions of dedifferentiated cells upon maturity?

a) Development

b) Differentiation

c) Dedifferentiation

d) Redifferentiation

Answer: d


34. Which of the following processes lead to formation of cork cambium and interfascicular cambium?

a) Development

b) Dedifferentiation

c) Differentiation

d) Redifferentiation

Answer: b


35. Which of the following processes lead to formation of callus in plant tissue culture carried out in a laboratory?

a) No differentiation

b) Dedifferentiation

c) Differentiation

d) Redifferentiation

Answer: b


36. Cells of which of the following plant organs do not undergo differentiation?

a) Cork

b) Root apical meristem

c) Shoot apical meristem

d) Intrafasicular cambium

Answer: a


37. Who isolated the hormone auxin?

a) Darwin

b) Skoog

c) Went

d) Miller

Answer: c


38. The hormone responsible for apical dominance is________

a) IAA

b) ABA

c) GA

d) Kinetin

Answer: a


39. Phototropic and geotropic movements are linked to________

a) ethylene

b) ABA

c) GA

d) Auxin

Answer: d


40. The concentration of auxin is highest in _______

a) leaves

b) stem

c) growing tips

d) vascular bundles

Answer: c


41. The hormone which can replace vernalization is _______

a) IAA

b) ABA

c) GA

d) Kinetin

Answer: c


42. Which of the following is a terpene derivative?

a) Ethylene

b) ABA

c) Auxin

d) GA

Answer: d


43. Which of the following hormone promotes bolting?

a) GA

b) Ethylene

c) Auxin

d) Kinetin

Answer: a


44. The hormone responsible for speeding up of malting process in brewing industry is ________

a) Auxin

b) GA3

c) Ethylene

d) Kinetin

Answer: b


45. Which of the following is a gaseous hormone?

a) Ethylene

b) ABA

c) GA

d) Auxin

Answer: a


46. The hormone responsible for femaleness in cucumbers is ________

a) IAA

b) ABA

c) GA

d) Ethylene

Answer: d


47. Richmond Lang effect is linked to ________

a) Cytokinins

b) ABA

c) GA

d) NAA

Answer: a


48. The hormone antagonistic to ABA is_______

a) IAA

b) Ethylene

c) GA

d) Kinetin

Answer: c


49. The source of hormone ethylene is________

a) oats

b) ethephon

c) coconut milk

d) urine

Answer: b


50. Which of the following hormone is a stress hormone?

a) Ethylene

b) ABA

c) Auxin

d) GA

Answer: b


51. Which of the following hormone is used to induce morphogenesis in plant tissue culture?

a) Cytokinins

b) Ethylene

c) Auxin

d) ABA

Answer: a


52. The hormone responsible for enhancement of the respiration rate of fruits thereby leading to its early ripening is ________

a) Auxin

b) GA3

c) Ethylene

d) ABA

Answer: c


53. Which of the crops doesn’t show vernalisation?

a) Wheat

b) Barley

c) Rice

d) Rye

Answer: c


54. Statement A: Critical duration is different for different plants.

Statement B: The plants which are dependent on critical duration are called day-neutral plants.

a) Both the statements are true

b) Both the statements are false

c) Statement A is true but Statement B is false

d) Statement B is true but Statement A is false

Answer: c


55. Which of the following plants is a polycarpic plant?

a) Sugarbeet

b) Cabbage

c) Carrots

d) Apple

Answer: d


56. Which is the site for perception of light/dark duration?

a) Leaves

b) Stem

c) Roots

d) Apical bud

Answer: a


57. The hormone responsible for flowering is ________

a) vernalin

b) cytokinin

c) ABA

d) florigen

Answer: d


Digestion And Absorption NEET Question and Answers PDF Download

Comments