100+ Excretory Products And Their Elimination NEET Questions PDF

Excretory Products And Their Elimination NEET Questions PDF
Excretory Products And Their Elimination NEET Questions

These Excretory Products And Their Elimination NEET Questions and Answers are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Excretory Products And Their Elimination NEET MCQ Questions and Answers cover all concepts of Chapter 19 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the link “NEET Questions On Excretory Products And Their Elimination NEET Questions PDF” given below.

Other Relevant Questions Links

The Living WorldStructural Organisation in Animals
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomBiomolecules
Animal KingdomCell Cycle and Cell Division
Morphology of Flowering PlantsTransport in Plants
Anatomy of Flowering PlantsMineral Nutrition

A Brief Description About Excretory Products And Their Elimination NEET Questions PDF

Topic:Excretory Products And Their Elimination NEET Questions
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Excretory Products And Their Elimination NEET Questions and Answers

1. Ammonia is generally excreted through which of the following?

a) Kidneys

b) Gills

c) Lungs

d) Skin

Answer: b


2. Which of the following organisms is not ureotelic?

a) Bony fishes

b) Mammals

c) Terrestrial amphibians

d) Marine fishes

Answer: a


3. In ureotelic organisms, ammonia is converted into which of the following?

a) Uric acid

b) Carbon dioxide

c) Remains as such

d) Urea

Answer: d


4. Which of the following is not a uricotelic organism?

a) Mammals

b) Reptiles

c) Birds

d) Land snails

Answer: a


5. Which of the following is not a guanotelic organism?

a) Spiders

b) Scorpions

c) Starfish

d) Marine birds

Answer: c


6. Excretion of which of the following is for the adaptation of water conservation?

a) Ammonia

b) Urea

c) Uric acid

d) Carbon dioxide

Answer: c


7. Which of the following organism has flame cells for excretion?

a) Flatworms

b) Roundworms

c) Hookworms

d) Pinworms

Answer: a


8. Which of the following phyla have nephridia as an excretory structure?

a) Arthropods

b) Annelids

c) Platyhelminthes

d) Ctenophora

Answer: b


9. Which of the following is not accumulated by the body of living organisms?

a) Ammonia

b) Carbon dioxide

c) Urea

d) Oxygen

Answer: d


10. Which of the following is not the major form of nitrogenous wastes?

a) Ammonia

b) Urea

c) Carbon dioxide

d) Uric acid

Answer: c


11. Which of the following is the most toxic form of nitrogenous waste?

a) Guanine

b) Ammonia

c) Urea

d) Uric acid

Answer: b


12. Malpighian tubules are the excretory structures of which of the following?

a) Insects

b) Flatworms

c) Roundworms

d) Crustaceans

Answer: a


13. Which of the following are the excretory structures of crustaceans?

a) Nephridia

b) Protonephridia

c) Malpighian tubules

d) Antennal glands

Answer: d


14. Which of the following is not included in the excretory system of humans?

a) Cloaca

b) Kidneys

c) Ureters

d) Urethra

Answer: a


15. Where are the kidneys situated?

a) Between the 7th and 10th ribs

b) Between the last thoracic and third lumbar vertebra

c) Between the 8th and 9th ribs

d) Between the first and second thoracic vertebra

Answer: b


16. What is the average weight of a human kidney?

a) 40 g

b) 100 g

c) 120 g

d) 10 g

Answer: c


17. Through which of the following nerves and blood vessels enter the kidneys?

a) Hilum

b) Tubules

c) Pelvis

d) Medulla

Answer: a


18. Which of the following is responsible for the formation of Columns of Bertini?

a) Medulla

b) Renal pelvis

c) Calyces

d) Cortex

Answer: d


19. How many nephrons are present in each kidney?

a) One million

b) One billion

c) One trillion

d) Two million

Answer: a


20. In how many parts a nephron is divided?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b


21. What will happen if the diameter of the afferent arteriole is less than efferent arteriole?

a) Dilute urine

b) Concentrated urine

c) No ultrafiltration

d) Black urine

Answer: c


22. What are osmoregulators?

a) Animals which cannot change their body osmolarity

b) Animals which can change their osmolarity sometimes

c) Animals which can change their osmolarity

d) Animals which cannot excrete out waste

Answer: a


23. Which of the following organism is not an osmoconformer?

a) Hagfish

b) Spongilla

c) Marine invertebrates

d) Skates

Answer: b


24. Which of the following is not an adaptation of kangaroo rat?

a) Drinks water

b) Feeds on fatty seeds

c) Excretes concentrated urine

d) The nasal counter current system

Answer: a


25. Which of the following structure encloses glomerulus?

a) Bowman’s capsule

b) Medullary pyramids

c) Cortex

d) Renal capsule

Answer: a


26. What is the full form of PCT?

a) Proximal Coronary Tube

b) Proximal Convoluted Tubule

c) Proximal Carotid Tube

d) Part Covering Thymus

Answer: b


27. Which of the following is succeeded by PCT?

a) Henle’s loop

b) Glomerulus

c) DCT

d) Collecting duct

Answer: a


28. Where do the DCTs of nephrons open into?

a) PCT

b) Henle’s loop

c) Conducting duct

d) Glomerulus

Answer: c


29. Which of the following is not situated in the cortical region of the kidney?

a) PCT

b) DCT

c) Malpighian corpuscle

d) Loop of Henle

Answer: d


30. Where do the juxtamedullary nephrons dip?

a) Medullary pyramids

b) Calyces

c) Deep in the medulla

d) Renal pelvis

Answer: c


31. The peritubular capillaries emerge from which of the following?

a) Efferent arteriole

b) Afferent arteriole

c) Henle’s loop

d) Renal artery

Answer: a


32. Which of the following runs parallel to the Henle’s loop?

a) Renal artery

b) Renal vein

c) Vasa recta

d) Ureters

Answer: c


33. Which of the following prevents the backflow of urine?

a) Valves

b) Muscles

c) Urinary sphincter

d) Oblique opening of ureters

Answer: d


34. Which of the following vessels carry blood with minimum urea?

a) Renal artery

b) Renal vein

c) Hepatic vein

d) Hepatic portal vein

Answer: b


35. The outer layer of Bowman’s capsule is made up of which of the following epithelium?

a) Squamous epithelium

b) Transitional epithelium

c) Cuboidal epithelium

d) Columnar epithelium

Answer: a


36. Juxta-medullary nephrons constitute what percentage of the total nephrons?

a) 80%

b) 50%

c) 15-20%

d) 75-95%

Answer: c


37. Which of the following is not a process of urine formation?

a) Glomerular filtration

b) Reabsorption

c) Secretion

d) Excretion

Answer: d


38. Which of the following is the first step towards urine formation?

a) Glomerular filtration

b) Ultrafiltration

c) Secretion

d) Reabsorption

Answer: a


39. On average, how much volume of blood is filtered by the kidneys per minute?

a) 100-150 ml

b) 500 ml

c) 1100-1200 ml

d) 5000 ml

Answer: c


40. How many layers of glomerular epithelium are involved in the filtration of blood?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c


41. Which of the following are not passed on to the lumen of Bowman’s capsule during glomerular filtration?

a) Fat molecules

b) Glucose

c) Water

d) Proteins

Answer: d


42. What is the percentage of cortical nephrons concerning the total nephrons present in the kidneys?

a) 75-80%

b) 50%

c) 15-20%

d) 95%

Answer: a


43. Which of the following type of nephrons are prominently present in the desert mammals?

a) Cortical nephrons

b) No nephrons are present

c) Medullary nephrons

d) Juxta-medullary nephrons

Answer: d


44. What is the full form of GFR?

a) Glomerulus filtering unit

b) Glomerular filtration rate

c) Globulin fast rate

d) Globulin filtering rate

Answer: b


45. In approximately how many minutes, the whole blood of the body is filtered through the kidneys?

a) 10 minutes

b) 7 minutes

c) 4-5 minutes

d) 2 minutes

Answer: c


46. Which of the following pair of amino acids are removed by the ornithine cycle?

a) CO2 and H2O

b) H2O and O2

c) CO2 and urea

d) Ammonia and CO2

Answer: d


47. What is the starting point of the ornithine cycle?

a) Ornithine amino acid

b) Citrulline amino acid

c) Arginine

d) Fumeric acid

Answer: a


48. How many moles of ATP are required in the formation of urea?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c


49. Which of the following is the main enzyme in the ornithine cycle?

a) Arginase

b) Carbamyl phosphatase

c) Arginosuccinate

d) Urease

Answer: a


50. What is the full form of JGA?

a) Juxtaglomerular apparatus

b) Juxta glomerulus aperture

c) Juxta glial apparatus

d) Juxta glial aperture

Answer: a


51. JGA is formed by the cellular modifications of which of the following?

a) PCT

b) DCT

c) Convoluted tubule

d) Renal tubule

Answer: b


52. A fall in the GFR activates which of the following cells?

a) PCT cells

b) Podocytes

c) DCT epithelium

d) JG cells

Answer: d


53. What is the GFR of a healthy individual?

a) 150 litres per day

b) 180 litres per day

c) 200 litres per day

d) 80 litres per day

Answer: b


54. What is reabsorption?

a) Absorption of the filtrate by the renal tubules

b) Secretion of nutrients by the filtrate

c) Absorption of retentate by the renal tubules

d) Absorption of proteins and carbohydrates only

Answer: a


55. Which of the following substances are not reabsorbed actively by the nephrons?

a) Glucose

b) Amino acids

c) Sodium ions

d) Nitrogenous wastes

Answer: d


56. How is water reabsorbed in the initial segments of the nephrons?

a) By the active transport

b) By the passive transport

c) Water is not reabsorbed

d) Sometimes by active transport and sometimes by passive transport

Answer: b


57. Which of the following substances are not secreted by the tubular cells?

a) H+ ions

b) K+ ions

c) Ammonia

d) Glucose

Answer: d


58. What is the significance of the tubular secretion?

a) To maintain the hypotonic condition with the plasma

b) To maintain the hypertonic condition with the plasma

c) To maintain the ionic balance

d) To maintain the air pressure

Answer: c


59. By which protein is the blood colloidal osmotic pressure maintained?

a) Albumin

b) Globulin

c) Haemoglobin

d) Myoglobin

Answer: a


60. What does CHP stand for?

a) Capsular hydrostatic pressure

b) Capsid hydrated protein

c) Capsomere hydrated protein

d) Capsule hydrolysed protein

Answer: a


61. What is the condition of no urine formation called?

a) Oliguria

b) Polyuria

c) Diuresis

d) Anuria

Answer: d


62. What does CHP consist of?

a) Interstitial and artery pressure

b) Renal vein and artery pressure

c) Juxta medullary pressure and the arteriole pressure

d) Interstitial pressure and renal pressure

Answer: d


63. PCT is lined by which of the following cells?

a) Brush border columnar cells

b) Brush border cuboidal cells

c) Ciliated cuboidal cells

d) Ciliated columnar cells

Answer: b


64. Which of the following is not reabsorbed in the PCT segment?

a) Water

b) Glucose

c) HCO3–

d) H+

Answer: d


65. Which of the following is not correct regarding PCT?

a) It does not maintain the pH

b) It maintains the ionic balance of the body

c) It absorbs HCO3– ions

d) It secretes potassium ions

Answer: a


66. In which renal tubule, the reabsorption is minimum?

a) Descending limb of Henle’s loop

b) Glomerulus

c) Collecting tubule

d) Ascending limb of Henle’s loop

Answer: d


67. How does the ascending loop of Henle allow the movement of electrolytes?

a) Only active transport

b) Only passive transport

c) By both active and passive transport

d) Only by diffusion

Answer: c


68. What happens when the filtrate passes through the ascending loop of Henle?

a) It gets dilute

b) It gets concentrated

c) No effect

d) It reverts back

Answer: a


69. Which of the following is reabsorbed completely in the PCT?

a) Amino acids

b) Glucose

c) Ascorbic acid

d) Sodium ions

Answer: b


70. Is the nephric filtrate present in which segment of the renal tubule is isotonic to plasma?

a) Collecting duct

b) Collecting tubule

c) PCT

d) DCT

Answer: c


71. Which of the following does not show maximum osmolarity?

a) Tip of Henle’s loop

b) Interstitial fluid

c) PCT

d) Collecting duct

Answer: c


72. On which segment onwards, the nephric filtrate is called as urine?

a) DCT

b) PCT

c) Collecting duct

d) Glomerulus

Answer: a


73. The passage of which of the following makes the urine hypertonic?

a) Sodium ions

b) Urea

c) Glucose

d) Potassium ions

Answer: b


74. What is the normal amount of urea in the blood?

a) 10-15 mg/100 ml

b) 18-38 mg/100 ml

c) 40-50 mg/100 ml

d) 0.2-0.5 mg/100 ml

Answer: b


75. What is the percentage of urea present in the urine?

a) 96%

b) 0.2%

c) 2%

d) 5%

Answer: c


76. In which of the following segments, conditional reabsorption of sodium ions take place?

a) PCT

b) DCT

c) Collecting duct

d) Henle’s loop

Answer: b


77. Which of the following segments are responsible for maintaining the sodium-potassium balance?

a) Ascending loop of Henle

b) Descending loop of Henle

c) DCT

d) Glomerulus

Answer: c


78. The collecting duct extends from the cortex of the kidney to which of the following parts?

a) Outer parts of medulla

b) Inner parts of medulla

c) Into the medullary pyramids

d) Into the renal pelvis

Answer: b


79. Which of the following segments can allow the passage of urea through them?

a) Collecting duct

b) PCT

c) DCT

d) Henle’s loop

Answer: a


80. What are diuretics?

a) Substances which increase the urine formation

b) Substances which decrease the urine formation

c) Substances which increase the glucose content in the urine

d) Substances which change the colour of the urine

Answer: a


81. Which of the following is called a salt retaining hormone?

a) ANF

b) ADH

c) Oxytocin

d) Aldosterone

Answer: d


82. Hyposecretion of ADH causes which of the following diseases?

a) Diabetes mellitus

b) Diabetes insipidus

c) Addison’s disease

d) Simmonds’s disease

Answer: b


83. What happens due to the increase of sodium ions in the blood?

a) Increase in blood pressure

b) A decrease in blood pressure

c) Increase in the solubility of nitrogen

d) A decrease in solubility of sodium ions

Answer: a


84. What happens when there is an increase in sodium ions in the urine?

a) Increase in blood pressure

b) Increase in blood volume

c) A decrease in blood pressure

d) A decrease in the solubility of sodium ions

Answer: c


85. Juxtaglomerular cells are the modifications of which of the following?

a) Smooth muscle cells

b) Skeletal muscle cells

c) Adipocytes

d) Areolar cells

Answer: a


86. What is the myogenic mechanism of the kidney?

a) As blood pressure increases, arteries get constricted

b) As blood pressure decreases, arteries get dilated

c) As blood pressure increases, efferent renal arteriole dilates

d) As blood pressure increases, afferent renal arteriole dilates

Answer: c


87. Which of the following organs does not help in the elimination of excretory wastes?

a) Skin

b) Lungs

c) Liver

d) Heart

Answer: d


88. Which of the following is not an excretory waste of liver?

a) Cholesterol

b) Bilirubin

c) CO2

d) Vitamins

Answer: c


89. Which of the following plays a significant role in the concentration of urine?

a) Henle’s loop and vasa recta

b) PCT and DCT

c) Glomerulus and Bowman’s capsule

d) Collecting duct and tubule

Answer: a


90. What is meant by counter-current?

a) When blood flows in the opposite direction in two limbs of the Henle’s loop

b) When the blood flows in the same direction in two limbs of the Henle’s loop

c) When the blood does not flow through any of the limbs of Henle’s loop

d) When some blood flows in Henle’s loop and the other blood flows in the vasa recta

Answer: a


91. What is the significance of the proximity of Henle’s loop and vasa recta?

a) Maintains osmolarity

b) Maintains the concentration of only water

c) For reabsorption of nutrients

d) No proximity at all

Answer: a


92. What is the osmolarity of the urine in the cortex?

a) 300 mOsmol/L

b) 600 mOsmol/L

c) 900 mOsmol/L

d) 1200 mOsmol/L

Answer: a


93. Which of the following returns NaCl into the interstitium?

a) Ascending loop of Henle

b) Descending loop of Henle

c) Ascending portion of the vasa recta

d) Descending portion of the vasa recta

Answer: c


94. Which of the following structure make the countercurrent mechanism?

a) Henle’s loop and glomerulus

b) PCT and DCT

c) Henle’s loop and vasa recta

d) Vasa recta and collecting duct

Answer: c


95. Which of the following is not a feature of a counter-current mechanism?

a) Helps in maintaining the concentration gradient

b) Helps in making the passage of water easier

c) Helps in concentrating the urine

d) Helps in diluting the urine

Answer: d


96. Which of the following are not involved in the monitoring of kidneys?

a) Hypothalamus

b) Heart

c) Eyes

d) JGA

Answer: c


97. Osmoreceptors in the body is not directly activated by which of the following?

a) Ionic concentration

b) Blood volume

c) Body fluid volume

d) Blood pressure

Answer: d


98. What will happen if the blood volume increases?

a) Switch off the osmoreceptors

b) Osmoreceptors get activated

c) Osmoreceptors get permanently deactivated

d) Osmoreceptors do not play a significant role

Answer: a


99. What is ADH?

a) Vasodilator

b) Phagocytic

c) Receptor

d) Vasoconstrictor

Answer: d


100. Which of the following is released by JG cells when GFR falls its normal levels?

a) Renin

b) Rennin

c) Lipase

d) ADH

Answer: a


Excretory Products And Their Elimination NEET Questions PDF Download

Other Relevant Questions Links

Photosynthesis in Higher PlantsBody Fluids and Circulation
Plant Growth and DevelopmentLocomotion and Movement
Digestion and AbsorptionNeural Control and Coordination
Breathing and Exchange of GasesChemical Coordination and Integration

Comments