100+ Locomotion And Movement NEET Questions and Answers

Locomotion And Movement NEET Question and Answers pdf
Locomotion And Movement NEET Question

These Locomotion And Movement NEET Questions and Answer are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Locomotion And Movement NEET MCQ Questions and Answers cover all concepts of Chapter 20 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the Link “Locomotion And Movement NEET Questions PDF Download” given below.

Other Relevant Questions Links

The Living WorldStructural Organisation in Animals
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomBiomolecules
Animal KingdomCell Cycle and Cell Division
Morphology of Flowering PlantsTransport in Plants
Anatomy of Flowering PlantsMineral Nutrition

A Brief Description About Locomotion And Movement NEET Questions PDF

Topic:Locomotion And Movement NEET Questions
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Locomotion And Movement NEET Questions and Answers

1. How many types of movement do the cells of the human body exhibit?

a) 4

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: d


2. Which of these is not a type of movement mainly shown by cells of the human body?

a) Amoeboid

b) Ciliary

c) Flagellar

d) Muscular

Answer: c


3. Which of these cells can be found in blood?

a) Islet cells

b) Zymogenic cells

c) Macrophages

d) Thymocytes

Answer: c


4. Which of these cells show amoeboid movement?

a) Macrophages

b) Ciliated epithelia

c) Columnar epithelia

d) Squamous epithelia

Answer: a


5. Which blood corpuscle exhibits amoeboid locomotion?

a) Erythrocytes

b) Leucocytes

c) Thrombocytes

d) Blood platelets

Answer: b


6. Which of these structures is used to carry out amoeboid movement?

a) Pili

b) Flagella

c) Pseudopodia

d) Cilia

Answer: c


7. Where does pseudopodia arise from?

a) Protoplasm

b) Nucleoplasm

c) Cell membrane

d) Nuclear membrane

Answer: a


8. Which of these cells do not use pseudopodia?

a) Macrophages

b) Amoeba

c) Entamoeba histolytica

d) Sperm cells

Answer: d


9. Which of these structures are involved in amoeboid movement?

a) Cilia

b) Pili

c) Microfilaments

d) Flagella

Answer: c

Answer: a


10. Which disease is characterized by the accumulation of uric acid crystals in joints?

a) Myasthenia gravis

b) Gout

c) Muscular dystrophy

d) Tetany

Answer: b


11. Which of these do not show ciliary movement?

a) Inner lining of trachea

b) Oviducts

c) Vasa efferentia

d) Vas deferens

Answer: d


12. The passage of ova through oviducts involves what type of movement?

a) Muscular

b) Flagellar

c) Ciliary

d) Amoeboid

Answer: c


13. Which of these statements is false regarding trachea?

a) Some cells show ciliary movement

b) Foreign particles are directed towards the throat

c) The inner lining is made of pseudostratified columnar epithelium

d) Ciliated epithelium direct dust away from the bronchi

Answer: c


14. Which of these systems do not influence locomotion?

a) Integumentary

b) Neural

c) Muscular

d) Skeletal

Answer: a


15. Which property of muscles is used for locomotion?

a) Excitability

b) Contractility

c) Extensibility

d) Elasticity

Answer: b


16. Which of these do not involve flagellar movement?

a) Swimming of spermatozoa

b) Maintenance of water current in sponges

c) Locomotion of some protozoans

d) Movement of macrophages in blood

Answer: d


17. What percentage of body weight of an adult human is contributed by muscles?

a) 20-30%

b) 10-20%

c) 40-50%

d) 30-40%

Answer: c


18. Which of these is not a property of muscles?

a) Extensibility

b) Excitability

c) Degradability

d) Elasticity

Answer: c


19. Which of these is not a basis of classification for muscles?

a) Excitability

b) Appearance

c) Location

d) Regulation of activities

Answer: a


20. Which of these statements is not true regarding skeletal muscles?

a) They are also called voluntary muscles

b) They help in the movement of food through the oesophagus

c) They have striations

d) They are involved in changing of body posture

Answer: b


21. Which of these is not a characteristic of cardiac muscles?

a) They work continuously

b) They are branched

c) They are not striated

d) They are involuntary

Answer: c


22. What is fascia made of?

a) Collagen

b) Keratin

c) Microtubules

d) Muscle fibres

Answer: a


23. Which of these ions are abundant in the sarcoplasmic reticulum?

a) Magnesium

b) Sodium

c) Potassium

d) Calcium

Answer: d


24. Which of these structures has alternate dark and light bands on it?

a) Fascicles

b) Sarcolemma

c) Myofibrils

d) Fascia

Answer: c


25. What does the A band of a myofibril contain?

a) Troponin

b) Actin

c) Myosin

d) Tropomyosin

Answer: c


26. Which of these statements is false regarding myofibrils?

a) The A band is also known as the light band

b) Myosin is parallel to the longitudinal axis of myofibril

c) Light bands contain actin

d) Anisotropic bands contain myosin

Answer: a


27. What is present in the centre of each ‘I’ band?

a) ‘H’ line

b) ‘A’ line

c) ‘M’ line

d) ‘Z’ line

Answer: d


28. Which of these structures holds myosin filaments together?

a) ‘H’ line

b) ‘A’ line

c) ‘M’ line

d) ‘Z’ line

Answer: c


29. Which of these is found at the two ends of a sarcomere?

a) ‘H’ line

b) ‘A’ line

c) ‘M’ line

d) ‘Z’ line

Answer: d


30. Which of these is not a component of the thin filament?

a) LMM

b) Tropomyosin

c) Troponin

d) ‘F’ actin

Answer: a


31. What is present in the globular head of meromyosin?

a) Troponin

b) ATPase

c) Tropomyosin

d) LMM

Answer: b


32. Which of these constitute a motor unit?

a) Motor neuron + muscle fibres

b) Motor neuron + fascia

c) Motor neuron + muscle

d) Motor neuron + muscle bundle

Answer: a


33. Which of these is a neurotransmitter?

a) HMM

b) Troponin

c) ATPase

d) Acetylcholine

Answer: d


34. What does acetylcholine generate in the sarcolemma?

a) Resting potential

b) Graded potential

c) Action potential

d) Membrane potential

Answer: c


35. Why does the repeated activation of the muscles cause fatigue?

a) Due to the aerobic breakdown of glycogen

b) Due to the breakdown of glucose

c) Due to glycogen formation

d) Due to lactic acid accumulation

Answer: d


36. Which of these proteins store oxygen?

a) Troponin

b) Tropomyosin

c) Myoglobin

d) ‘G’ actin

Answer: c


37. Which organelle is abundant in red fibres of muscles?

a) Sarcoplasmic reticulum

b) Nuclei

c) Mitochondria

d) Peroxisomes

Answer: c


38. Which organelle is abundant in white fibres of muscles?

a) Sarcoplasmic reticulum

b) Nuclei

c) Mitochondria

d) Peroxisomes

Answer: a


39. Which of these statements is false regarding white fibres of muscle?

a) They contain a large number of sarcoplasmic reticula

b) They derive energy from aerobic processes

c) They are not rich in myoglobin

d) They contain fewer mitochondria than red fibres

Answer: b


40. Which of these is not a function of the skeletal system?

a) Mineral storage

b) Protection of organs

c) Movement

d) Metabolism

Answer: d


41. What type of tissue is cartilage?

a) Muscular

b) Epithelial

c) Connective

d) Nervous

Answer: c


42. The presence of what makes the matrix of bones hard?

a) Phosphate salts

b) Chondroitin salts

c) Calcium salts

d) Sodium salts

Answer: c


43. The presence of what makes the matrix of cartilages slightly pliable?

a) Chondroitin salts

b) Phosphate salts

c) Calcium salts

d) Sodium salts

Answer: a


44. How many bones do we have?

a) 273

b) 270

c) 206

d) 201

Answer: b


45. How many bones are present in the axial skeleton?

a) 126

b) 65

c) 80

d) 106

Answer: c


46. Which of these bones are not a part of the axial skeleton?

a) Clavicle

b) Skull

c) Sternum

d) Ribs

Answer: a


47. How many facial bones does the skull possess?

a) 22

b) 8

c) 12

d) 14

Answer: d


48. What is the shape of the hyoid bone?

a) S – shape

b) L – shape

c) U – shape

d) C – shape

Answer: c


49. How many occipital condyles do humans possess?

a) 4

b) 1

c) 3

d) 2

Answer: d


50. How many vertebrae do humans possess?

a) 33

b) 30

c) 26

d) 22

Answer: c


51. What is the central hollow portion of each vertebra known as?

a) Spinal canal

b) Vertebral canal

c) Neural canal

d) Axial canal

Answer: c


52. Which vertebra articulates with the occipital condyles?

a) Atlas

b) Axis

c) Sacral vertebra

d) Coccygeal vertebra

Answer: a


53. How many regions is the vertebral column divided into?

a) 6

b) 5

c) 7

d) 4

Answer: b


54. How many lumbar vertebrae are present in the vertebral column?

a) 7

b) 12

c) 1

d) 5

Answer: d


55. Which of these is not a function of the vertebral column?

a) Supports the head

b) Protects the spinal cord

c) Protects the vital organs

d) Point of attachment for ribs

Answer: c


56. In which region is the sternum present?

a) Cervical

b) Lumbar

c) Thoracic

d) Coccygeal

Answer: c


57. How many true ribs are present in the human body?

a) 7 pairs

b) 8 pairs

c) 9 pairs

d) 10 pairs

Answer: a


58. With what are the ribs connected to the vertebral column?

a) Elastic cartilage

b) Hyaline cartilage

c) Fibro cartilage

d) Tendons

Answer: b


59. Which of these is not a component of the rib cage?

a) Vertebral column

b) Ribs

c) Spinal cord

d) Sternum

Answer: c


60. What is the number of bones in each limb?

a) 30

b) 36

c) 26

d) 22

Answer: a


61. How many palm bones do humans possess?

a) 14

b) 8

c) 7

d) 5

Answer: d


62. Which of these structures are present on the scapula?

a) Tibia

b) Patella

c) Acromion

d) Ischium

Answer: c


63. Which of these bones is not a part of the coxal bone?

a) Ilium

b) Acromion

c) Ischium

d) Pubis

Answer: b


64. Which of these is not a function of joints?

a) Articulations

b) Allows bone growth

c) Enables mobility

d) Supports body

Answer: d


65. Which of these are the point of contact between bones and cartilage?

a) Tendons

b) Ligaments

c) Joints

d) Fascia

Answer: c


66. What do joints act as during movement?

a) Effort

b) Lever

c) Fulcrum

d) Load

Answer: c


67. Which of these is not a classification of joints?

a) Connective

b) Fibrous

c) Cartilaginous

d) Synovial

Answer: a


68. Which of these joints do not show any movement?

a) Fibrous

b) Synovial

c) Pivot

d) Cartilaginous

Answer: b


69. Which of these show no movement?

a) Joint between atlas and axis

b) Knee joint

c) Skull bones

d) Joints between carpals

Answer: c


70. Which of these join the skull bones to each other to form the cranium?

a) Dense fibrous connective tissues

b) Loose fibrous connective tissues

c) Specialized connective tissue

d) Dense irregular connective tissue

Answer: a


71. What is the immovable junction between two bones known as?

a) Socket

b) Saddle

c) Hinge

d) Suture

Answer: d


72. What type of joint is present between adjacent vertebrae?

a) Pivot joint

b) Fibrous joint

c) Cartilaginous joint

d) Gliding joint

Answer: c


73. Which of these joints permit limited movement?

a) Hinge joints

b) Ball and socket joints

c) Fibrous joints

d) Cartilaginous joints

Answer: d


74. Which of these is an example of hinge joint?

a) Between the carpals

b) Between carpal and metacarpal of thumb

c) Knee joint

d) Between atlas and axis

Answer: c


75. Which of these is an example of saddle joint?

a) Between the carpals

b) Knee joint

c) Between carpal and metacarpal of thumb

d) Between atlas and axis

Answer: c


76. Which of these is an example of pivot joint?

a) Between atlas and axis

b) Between carpal and metacarpal of thumb

c) Knee joint

d) Between the carpals

Answer: a


77. Which of these is an example of gliding joint?

a) Knee joint

b) Between the carpals

c) Between carpal and metacarpal of thumb

d) Between atlas and axis

Answer: b


78. Which of these is an autoimmune disorder?

a) Arthritis

b) Osteoporosis

c) Gout

d) Myasthenia gravis

Answer: d


79. Which of these is disorder of the muscular system?

a) Crohn’s Disease

b) Celiac Disease

c) Myasthenia gravis

d) Gastroenteritis

Answer: c


80. Which of these disorders affect the neuromuscular junction?

a) Arthritis

b) Osteoporosis

c) Myasthenia gravis

d) Gout

Answer: c


81. Which of these is not a symptom of myasthenia gravis?

a) Rapid spasms

b) Fatigue

c) Muscle weakness

d) Paralysis of skeletal muscles

Answer: a


82. Which of these statements is false regarding myasthenia gravis?

a) It affects neuromuscular junctions

b) It is a genetic disease

c) It results in fatigue

d) It leads to paralysis of skeletal muscles

Answer: b


83. Which of these is a genetic disorder?

a) Gout

b) Myasthenia gravis

c) Muscular dystrophy

d) Tetany

Answer: c


84. Which of these disorders lead to degeneration of skeletal muscles?

a) Muscular dystrophy

b) Gout

c) Tetany

d) Osteoporosis

Answer: a


85. Which of these disorders lead to rapid spasms?

a) Gout

b) Myasthenia gravis

c) Muscular dystrophy

d) Tetany

Answer: d


86. Which of these disorders is caused due to low concentrations of calcium ions?

a) Muscular dystrophy

b) Gout

c) Tetany

d) Osteoporosis

Answer: c


87. What is the effect of arthritis?

a) Paralysis

b) Rapid spasms

c) Reduced bone mass

d) Inflammation of joints

Answer: d


88. Which of these is an age-related disorder?

a) Tetany

b) Gout

c) Osteoporosis

d) Muscular dystrophy

Answer: c


89. Which disease increases the chance of fractures?

a) Tetany

b) Gout

c) Osteoporosis

d) Crohn’s Disease

Answer: c


90. Which of these disorders lead to the inflammation of joints?

a) Gout

b) Myasthenia gravis

c) Muscular dystrophy

d) Tetany

Answer: a


Locomotion And Movement NEET Questions and Answers PDF

Other Relevant Questions Links

Photosynthesis in Higher PlantsBody Fluids and Circulation
Respiration in PlantsExcretory Products and their Elimination
Digestion and AbsorptionNeural Control and Coordination
Breathing and Exchange of GasesChemical Coordination and Integration

Comments