TOP 100+ Neural Control And Coordination NEET Question and Answers

These Neural Control And Coordination NEET Question and Answers are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Neural Control And Coordination MCQ and Answers cover all concepts of Chapter 21 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the Link “Neural Control And Coordination NEET Questions PDF Download” given below.

Neural Control And Coordination NEET Question and Answers

1. Based on which of the following, the neurons are divided into three major types?

a) Based on the size of neurons

b) Based on the length of neurons

c) Based on the number of axons and dendrites

d) Based on the power of their division

Answer: c

Explanation: Based on the number of axons and dendrites, the neurons are divided into three major types:

  1. Multipolar neurons-with one axon and two or more dendrites
  2. Bipolar-with one axon and one Dendrite
  3. Unipolar-cell body with one axon only.

2. Which of the following cells secrete a myelin sheath?

a) Schwann cells

b) Adipocytes

c) Cartilage cells

d) Bone marrow cells

Answer: a

Explanation: The myelinated nerve fibres are enveloped with Schwann cells, which form a myelin sheath around the axon. The gaps between the two adjacent myelin sheaths are called Nodes of Ranvier.

3. Where are the myelinated neurons found?

a) Only in the embryonic condition

b) In Spinal cord and cranial nerves

c) In peripheral nerve

d) In motor neurons

Answer: b

Explanation: Myelinated nerve fibres are found in spinal and cranial nerves. Unmyelinated nerve fibres are enclosed by a Schwann cell that does not form a myelin sheath around the axon and is commonly found in autonomous and the somatic neural system.

4. How are impulses transmitted from one neuron to another?

a) Through intercellular junctions

b) Through tight junctions

c) Through gap junctions

d) Through synapses

Answer: d

Explanation: A nerve impulse is transmitted from one neuron to another through junctions called synapses. A synapse is formed by the membranes of pre-synaptic and a post-synaptic neuron.

5. Which of the following statements is incorrect regarding electrical synapses?

a) Transmission of signals is faster than chemical synapses

b) Pre and postsynaptic membranes are in very close proximity

c) They are very common in our system

d) Electrical synapse can flow directly from one neuron to another

Answer: c

Explanation: Electrical synapses are very rare in our system. At electrical synapses, the membranes of pre and post synaptic neurons are in very close proximity. Impulse transmission across an electrical synapse is always faster than chemical synapse.

6. What is the fluid-filled space known as in chemical synapses?

a) Synaptic cleft

b) Gap junctions

c) Synapse

d) Synaptic vesicles

Answer: a

Explanation: At a chemical synapse, the membranes of the pre-and post-synaptic neurons are separated by a fluid-filled space called the synaptic cleft. Chemicals called neurotransmitters are involved in the transmission of impulse at these synapses.

7. Which of the following is not a feature of the chemical synapse?

a) Slow

b) Common

c) Neurotransmitters

d) Multidirectional

Answer: d

Explanation: The impulse through chemical synapses passes slowly and only in one direction. Unlike electrical synapses, where no neurotransmitters are involved, in chemical synapses neurotransmitters are involved here.

8. Where are the specific receptors of neurotransmitters present?

a) Synaptic cleft

b) Post-synaptic membrane

c) Pre-synaptic membrane

d) Synaptic vesicle

Answer: b

Explanation: The released neurotransmitters bind to their specific receptors which are present on the post-synaptic membrane. The new potential developed may be either excitatory or inhibitory.

9. Which of the following is the central processing organ of our body?

a) Heart

b) Kidney

c) Brain

d) Spinal cord

Answer: c

Explanation: The brain is the central information processing organ of our body and acts as the command and control system. It is the site for processing vision, hearing, speech, memory, intelligence, emotions, and thoughts.

10. Which of the following is not the function of the brain?

a) Thermoregulation

b) Circadian rhythm of our body

c) Voluntary movements

d) Generates heartbeat

Answer: d

Explanation: Our brain controls the voluntary movements, the balance of the body, functioning of vital involuntary organs, thermoregulation, hunger, thirst, circadian rhythms of our body, activities of several endocrine glands and human behaviour.

11. Which of the following is not a part of the cranial meninges?

a) Dura mater

b) Arachnoid

c) Pia mater

d) Corpus callosum

Answer: d

Explanation: Cranial meninges consist of an outer layer called dura mater, a very thin middle layer called arachnoid and an inner layer which is not in contact with the brain tissue, pia mater.

12. Which of the following is not a part of the forebrain?

a) Cerebrum

b) Cerebellum

c) Thalamus

d) Hypothalamus

Answer: b

Explanation: The forebrain consists of:

  1. Cerebrum
  2. Thalamus
  3. Hypothalamus

The layer of cells which covers the cerebral hemispheres is called the cerebral cortex and is thrown into prominent folds.

13. Which of the following forms the major part of the human brain?

a) Cerebrum

b) Medulla oblongata

c) Cerebellum

d) Hypothalamus

Answer: a

Explanation: Cerebrum forms a major part of the human brain. A deep cleft divides the cerebrum longitudinally into two halves, which are termed as the left and the right cerebral hemispheres which are connected by the corpus callosum.

14. Which of these is the command and control system of the body?

a) Lungs

b) Spinal cord

c) Heart

d) Brain

Answer: d

Explanation: The brain is the command and control system of the body. It is the central information processing center. The brain controls and regulates the various processes of the body required to survive.

15. What are the coverings of the brain known as?

a) Peritoneum

b) Pericardia

c) Meninges

d) Pleura

Answer: c

Explanation: The coverings of the brain are known as cranial meninges. Peritoneum is the covering around the stomach, pleura is the covering around the lungs and the pericardium surrounds the heart.

16. What is the outer layer of the brain called?

a) Arachnoid

b) Pia mater

c) Dura mater

d) Corpus callosum

Answer: c

Explanation: The outer layer of the cranial meninges is known as the dura mater. The middle layer is called the arachnoid membrane, and the innermost layer is known as the pia mater. The corpus callosum is a part of the forebrain.

17. Which of these is in contact with the brain tissue?

a) Pia mater

b) Dura mater

c) Arachnoid

d) Cranium

Answer: a

Explanation: The cranium or the skull is the outermost covering that protects the brain. The dura mater is the outermost layer of the meninges. The pia mater, which is the innermost layer, is in contact with the brain tissue.

18. Which of these is not a part of the forebrain?

a) Cerebrum

b) Pons

c) Thalamus

d) Hypothalamus

Answer: b

Explanation: The brain is divided into three parts- the forebrain, the midbrain and the hindbrain. The forebrain, which is the largest of all three, consists of the cerebrum, the thalamus and the hypothalamus.

19. Which of these structures connect the cerebral hemispheres?

a) Corpus luteum

b) Corpus albicans

c) Corpus callosum

d) Corpora quadrigemina

Answer: c

Explanation: The cerebrum of the forebrain is divided longitudinally into two halves or hemispheres by a deep cleft. The two cerebral hemispheres are connected to each other with the help of the corpus callosum.

20. Which part of the neuron is present in a high concentration in the grey matter?

a) Cell body

b) Axon

c) Dendrites

d) Synaptic knobs

Answer: a

Explanation: The cell bodies or neurons or nerve cells are present in a high concentration in the grey matter of the brain and spinal cord. The axons of neurons are present in a high concentration in the white matter.

21. Which of these is not a function of the association areas?

a) Intersensory associations

b) Memory

c) Communication

d) Breathing

Answer: d

Explanation: The association areas of the brain are a part of the cerebral cortex of the forebrain. They do not have a clear sensory or motor function, and are involved in intersensory associations, memory and communication.

22. Which of these is not true about the hypothalamus?

a) It contains neurosecretory cells

b) It regulates body temperature

c) It lies beside the thalamus

d) It controls hunger

Answer: c

Explanation: The hypothalamus is a part of the forebrain. It lies at the base of the thalamus. The hypothalamus controls body temperature and hunger. It has neurosecretory cells which secrete hormones.

23. Which of these structures is not involved in controlling emotional reactions?

a) Hypothalamus

b) Amygdala

c) Hippocampus

d) Pons

Answer: d

Explanation: The hypothalamus, the amygdala and the hippocampus are structures of the forebrain. They are a part of the limbic system and control emotional reactions. The pons is not involved in such activities.

24. Where is the midbrain located?

a) Between cerebellum and medulla

b) Between cerebrum and hypothalamus

c) Between hypothalamus and pons

d) Between pons and medulla

Answer: c

Explanation: The midbrain is located between the hypothalamus of the forebrain and the pons of the hindbrain. The midbrain is also known as the mesencephalon and controls several motor movements.

25. Which of these structures are found in the midbrain?

a) Corpus albicans

b) Corpus callosum

c) Corpora quadrigemina

d) Corpus luteum

Answer: c

Explanation: The midbrain is present between the hypothalamus of the forebrain and the pons of the hindbrain. The corpora quadrigemina is a four lobed structure which is present in the dorsal part of the midbrain.

26. Which of these is not a part of the hindbrain?

a) Hippocampus

b) Pons

c) Medulla oblongata

d) Cerebellum

Answer: a

Explanation: The hindbrain comprises of the pons, the medulla oblongata and the cerebellum. The hippocampus is present in the forebrain and is a part of the limbic system, which controls emotional reactions.

27. Which of these functions is not controlled by the medulla oblongata?

a) Respiration

b) Circadian rhythm

c) Cardiovascular reflexes

d) Gastric secretions

Answer: b

Explanation: The medulla oblongata is present in the hindbrain. It controls important functions such as respiration, cardiovascular reflexes and gastric secretions. The forebrain controls the circadian rhythm.

28. Which of these is not a function of ear?

a) Transmitting sound waves

b) Transducing sound waves

c) Maintenance of balance

d) Olfaction

Answer: d

Explanation: The ears of the human body have two important functions. They help in collecting sound waves from the surrounding areas, transmitting and transducing them. They also help to maintain balance.

29. Which of these structures are not present in the outer ear?

a) Pinna

b) Meatus

c) Cochlea

d) Tympanic membrane

Answer: c

Explanation: The ear is divided into three parts- the outer ear, the middle ear and the inner ear. The outer ear consists of the pinna, the external auditory meatus or auditory canal and the tympanic membrane.

30. What is the tympanic membrane also known as?

a) Pinna

b) Cochlea

c) Eardrum

d) Meatus

Answer: c

Explanation: The tympanic membrane is also known as the eardrum. It is a part of the outer ear and is situated at the end of the external auditory meatus or auditory canal. It is made of connective tissue and skin.

31. What is the function of the pinna?

a) Collects sound waves from the air

b) Equalizes pressure

c) Acts as auditory receptors

d) Maintains balance

Answer: a

Explanation: The pinna is the portion of the ear which is visible on the body. It is a part of the outer ear along with the external auditory meatus or auditory canal and the tympanic membrane or eardrum

32. To which of these structures does the external auditory meatus extend up to?

a) Cochlea

b) Tympanic membrane

c) Malleus

d) Incus

Answer: b

Explanation: The outer ear comprises of the pinna, the external auditory meatus or auditory canal and the tympanic membrane or eardrum. The external auditory meatus extend up to the tympanic membrane.

33. Which of these structures are present around the auditory meatus?

a) Eustachian tube

b) Pinna

c) Temporal bone

d) Tympanic membrane

Answer: c

Explanation: The external auditory meatus is a part of the outer ear, present just after the pinna. It extends up to the tympanic membrane. The auditory meatus is surrounded and protected by the temporal bone.

34. Which of these structures are present on either side of the auditory meatus?

a) Pinna, eardrum

b) Cochlea, Eustachian tube

c) Pinna, malleus

d) Eardrum, malleus

Answer: a

Explanation: The outer ear comprises of the pinna, the external auditory meatus or auditory canal and the tympanic membrane or eardrum. The auditory meatus lies between the pinna and the eardrum.

35. Which of these structures contain wax-secreting glands?

a) Tectorial membrane

b) Macula

c) Cochlea

d) Auditory meatus

Answer: d

Explanation: The external auditory meatus or the auditory canal and the pinna of the outer ear contain wax-secreting glands. The secreted wax, known as cerumen, provides protection from bacteria, fungus, insects and water.

36. Which of these do not make up the tympanic membrane?

a) Skin

b) Connective tissue

c) Osteocytes

d) Mucus membrane

Answer: c

Explanation: The tympanic membrane or the eardrum is a part of the outer ear and lies at the end of the external auditory meatus or auditory canal. It is made up of connective tissue, skin and mucus membrane.

37. How many ear ossicles do we have?

a) 4

b) 3

c) 2

d) 1

Answer: b

Explanation: The ear is divided into three parts-the outer ear, the middle ear and the inner ear. The middle ear consists of three bones known as the ear ossicles. The bones are known as malleus, incus and stapes.

38. Which of these is not an ear ossicle?

a) Hammer

b) Anvil

c) Meatus

d) Stirrup

Answer: c

Explanation: The middle ear consists of three bones known as the ear ossicles. The bones are known as malleus, incus and stapes. The malleus, incus and stapes are also known as hammer, anvil and stirrup, respectively.

39. Which of these structures is attached to the oval window?

a) Malleus

b) Incus

c) Stapes

d) Eardrum

Answer: c

Explanation: The middle ear consists of the ear ossicles. The bones are known as malleus, incus and stapes. Stapes, being the last bone of the middle ear, is attached to the oval window of the cochlea of the inner ear.

40. Where is the oval window located?

a) Cochlea

b) Eustachian tube

c) Meatus

d) Pinna

Answer: a

Explanation: The ear is divided into three parts- the outer ear, the middle ear and the inner ear. The oval window is a portion of the cochlea, which is located in the inner ear. It is attached to the stapes of the middle ear.

41. Which structure connects the middle ear cavity with the pharynx?

a) Cochlea

b) Eustachian tube

c) Meatus

d) Pinna

Answer: b

Explanation: The middle ear cavity is connected with the pharynx through the Eustachian tube. It lies in the inner ear. The function of the Eustachian tube is to equalize air pressure on either side of the ear drum.

42. Which of these structures is a part of the inner ear?

a) Anvil

b) Meatus

c) Stapes

d) Labyrinth

Answer: d

Explanation: The labyrinth is a structure present in the inner ear. The anvil or the incus, as well as the stapes are the bones of the middle ear, along with malleus. The meatus is present in the outer ear.

43. Which of these statements is not true regarding the labyrinth?

a) It is present in the inner ear

b) It is fluid-filled

c) It bears the anvil

d) It consists of two parts

Answer: c

Explanation: The labyrinth is a structure present in the inner ear. It does not bear the anvil as the anvil is a bone of the middle ear. The labyrinth is fluid-filled and consists of two parts-the bony and the membranous labyrinths.

44. Which of these fluids is the membranous labyrinth surrounded by?

a) Hemolymph

b) Endolymph

c) Perilymph

d) Karyolymph

Answer: c

Explanation: The labyrinth is a structure present in the inner ear. It consists of two parts-the bony and the membranous labyrinths. The membranous labyrinth is surrounded by a fluid known as perilymph.

45. Which of these fluids is present inside the membranous labyrinth?

a) Hemolymph

b) Endolymph

c) Perilymph

d) Karyolymph

Answer: b

Explanation: The labyrinth is a structure present in the inner ear. It consists of two parts-the bony and the membranous labyrinths. The membranous labyrinth contains a fluid which is known as endolymph.

46. What is the coiled portion of the labyrinth called?

a) Oval window

b) Cochlea

c) Incus

d) Stirrup

Answer: b

Explanation: The labyrinth is a structure present in the inner ear. It has a coiled portion which is known as the cochlea. It is a hollow bone which is spiral shaped. It plays a key role in the sensation of hearing.

47. Which of these structures are present in the cochlea?

a) Pinna

b) Malleus

c) Reissner’s membrane

d) Anvil

Answer: c

Explanation: The labyrinth has a coiled portion which is known as the cochlea. The cochlea contains the Reissner’s membrane. the anvil and malleus are a part of the middle ear. The pinna is a part of the outer ear.

48. Which of these structures are not present in the cochlea?

a) Scala naturae

b) Scala vestibuli

c) Scala tympani

d) Scala media

Answer: a

Explanation: The cochlea, which is a spiral bony structure of the labyrinth present in the inner ear, contains the scala vestibuli, the scala tympani and scala media. Scala naturae is not a part of the cochlea.

49. Which of these structures is filled with endolymph?

a) Scala naturae

b) Scala vestibuli

c) Scala tympani

d) Scala media

Answer: d

Explanation: The cochlea is a part of the labyrinth, which is present in the inner ear. It is spiral shapes. The space in the cochlea, which is known as the scala media, is filled with a fluid known as endolymph.

50. At which structure does the scala vestibuli end?

a) Scala tympani

b) Scala media

c) Oval window

d) Organ of Corti

Answer: c

Explanation: The scala vestibuli is a part of the cochlea along with the scala tympani and the scala media. The scala vestibuli ends at the oval window at the base of the cochlea, while the scala tympani terminates at the round window.

51. The hair cells of the organ of Corti are in close contact with which of these structures?

a) Auditory receptors

b) Capillaries

c) Efferent nerve fibers

d) Afferent nerve fibers

Answer: d

Explanation: The organ of corti contains hair cells present in rows, which act as auditory receptors. The hair cells are present on the internal side of the organ of corti and are in close contact with the afferent nerve fibers.

52. Which of these structures is not a part of the vestibular apparatus?

a) Saccule

b) Semi-circular canals

c) Scala tympani

d) Utricle

Answer: c

Explanation: The vestibular apparatus is a complex structure present in the inner ear. It is located above the cochlea. The scala tympani is not a part of the vestibular apparatus, but a part of the cochlea.

53. Which of these is the sensory part of the otolith?

a) Utricle

b) Saccule

c) Macula

d) Semi-circular canals

Answer: c

Explanation: The otolith is a part of the vestibular apparatus, which is a complex structure present in the inner ear. It is located above the cochlea. The sensory part of the otolith (saccule and utricle) is the macula.

54. What is present at the base of the bony canals?

a) Crista ampullaris

b) Macula

c) Saccule

d) Utricle

Answer: a

Explanation: The crista ampullaris is present at the base of the bony canals or the semi-circular canals. It is a projecting ridge of the swollen base of the canals. The crista ampullaris contains hair cells.

55. When sound waves reach the lymph of the ear, in which structure does it induce a ripple?

a) Organ of Corti

b) Basilar membrane

c) Crista ampullaris

d) Macula

Answer: b

Explanation: After the vibrations of the transmitted sound waves are passed to the inner ear through the ear ossicles, it generates waves the lymph of the cochlea. This induces a ripple in the basilar membrane.

56. In which of these structures are the eyes located?

a) Glenoid cavity

b) Acetabulum

c) Pores

d) Orbits

Answer: d

Explanation: The eyes are located in two sockets present in the skull known as orbits. The orbits are bony cavities in the front part of the skull in which the eye and its appendages are accommodated and protected.

57. How many layers does the wall of the eyeball have?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: c

Explanation: The wall of the eyeball has three layers. The outermost layer is known as the sclera. The middle layer is known as the choroid and it is bluish in color. The innermost layer is known as the retina.

58. What is the sclera composed of?

a) Mucoid connective tissue

b) Loose connective tissue

c) Dense connective tissue

d) Pigmented connective tissue

Answer: c

Explanation: The eyeball is surrounded by three layers. The sclera is the outermost opaque and fibrous layer that surrounds the eye. It is made up of dense connective tissue and provides protection and form.

59. What is the anterior portion of the sclera known as?

a) Cornea

b) Choroid

c) Retina

d) Iris

Answer: a

Explanation: The sclera is the outermost layer out of the three layers that surround the eyeball. The sclera is made up of dense connective tissue. The anterior portion of the sclera known as the cornea.

60. What is the middle layer of the eye known as?

a) Retina

b) Choroid

c) Cornea

d) Sclera

Answer: b

Explanation: The eyeball is surrounded by three layers, the outermost sclera, the middle choroid and the innermost retina. The choroid is rich in blood vessels to provide nourishment to the eye and is bluish.

61. The iris is a continuation of which of these structures?

a) Retina

b) Cornea

c) Ciliary body

d) Sclera

Answer: c

Explanation: The middle layer of the eye is known as the choroid layer. The choroid id thicker in the anterior portion of the eye and forms the ciliary body. The ciliary body continues forward to form the iris.

62. How many layers of neural cells does the retina possess?

a) 3

b) 2

c) 4

d) 1

Answer: a

Explanation: The retina is the innermost layer of the eyeball. It possesses three layers of neural cells which help in vision. These three layers are the ganglion cells, the bipolar cells and the photoreceptor cells.

63. What is retinal?

a) Aldehyde of opsin

b) Isomer of opsin

c) Aldehyde of vitamin A

d) Acid of riboflavin

Answer: c

Explanation: Retinal is an aldehyde of vitamin A and is a component of the light sensitive photopigments, along with opsin. It is present in the retina, which is the innermost layer surrounding the eye.

64. Which of these structures have a bluish appearance?

a) Sclera

b) Cornea

c) Choroid

d) Retina

Answer: c

Explanation: The eyeball is surrounded by three membranes-the outermost sclera, the middle choroid and the innermost retina. The choroid layer is rich in blood vessels and hence gives a bluish appearance.

65. The ciliary body is a part of which of these structures?

a) Choroid

b) Retina

c) Sclera

d) Macula lutea

Answer: a

Explanation: The eyeball is surrounded by three protective layers. The middle layer is known as the choroid, which is rich in blood vessels and has a bluish appearance. The ciliary body is a part of the choroid.

66. Which of these is not a characteristic of the iris?

a) It is opaque

b) It is a part of the sclera

c) It is a continuation of the ciliary bodies

d) It is pigmented

Answer: b

Explanation: The iris is not a part of the sclera, but a part of the middle layer of the eye, known as the choroid. It is opaque, pigmented and forms the colored part of the eye. The iris is a continuation of the ciliary bodies.

67. What is the inner layer of the eye known as?

a) Sclera

b) Cornea

c) Choroid

d) Retina

Answer: d

Explanation: Each eyeball is surrounded by three layers. The outermost protective layer is the sclera. The middle one is known as choroid. The innermost layer is the retina. It contains light-sensitive photopigments.

68. Which of these structures hold the lens in place?

a) Cartilage

b) Tendons

c) Ligaments

d) Adherens junctions

Answer: c

Explanation: The lens present in the eye is a transparent crystalline structure through which light passes before it falls on the retina. The lens is held in place by the ligaments which are attached to the ciliary body.

69. Which of these is surrounded by the iris?

a) Cornea

b) Sclera

c) Pupil

d) Lens

Answer: c

Explanation: The iris is a continuation of the ciliary body. It is a part of the choroid. The pupil, which is the aperture located just in front of the transparent lens, is surrounded by the pigmented and opaque iris.

70. Which of these cells are not present on the retina?

a) Mast cells

b) Photoreceptor cells

c) Ganglion cells

d) Bipolar cells

Answer: a

Explanation: The retina is the innermost layer surrounding the eye. It contains three types of neural cells-the ganglion cells, the bipolar cells and the photoreceptor cells. The light entering the eye falls on the retina.

71. Which of these statements is false regarding photopigments of the eye?

a) Scotopic vision is a function of rods

b) Visual purple is a derivative of rhodopsin

c) They are light sensitive proteins

d) There are three types of cones

Answer: b

Explanation: Rods and the three types of cones are the photoreceptor cells of the retina. Photopigments are light sensitive proteins. Scotopic vision is a function of rods. Visual purple is also called rhodopsin.

72. To which of these colors are the cone cells of the eye unresponsive?

a) Red

b) Blue

c) Yellow

d) Green

Answer: c

Explanation: Rods and cones are the photoreceptor cells of the retina. There are three types of cone cells which are responsive to three different colors of light. These colors are red, blue and green, but not yellow.

73. The sensation of what color is produced when all cones are stimulated equally?

a) White

b) Black

c) Yellow

d) Purple

Answer: a

Explanation: Each type of cone cell is responsive to different colors of light and various degrees of combinations give sensations of different colors. when all cones are stimulated equally, a sensation white light is perceived.

74. What is the point of exit of optic nerves and entry of blood vessels in the eye?

a) Choroid

b) Fovea

c) Macula lutea

d) Blind spot

Answer: d

Explanation: The point on the retina from which optic nerves exit the eye and through which retinal blood vessels enter the eye is known as the blind spot. No photoreceptor cells are present in this region.

75. In which of these structures are cone cells densely packed?

a) Choroid

b) Blind spot

c) Fovea

d) Cornea

Answer: c

Explanation: Cone cells are densely packed in the fovea, which is the central pit of the macula lutea. The macula lutea is a yellow-pigmented region present near the center of the retina, which is the innermost layer of the eye.

76. Which of these is not a protein?

a) Iodopsin

b) Rhodopsin

c) Opsin

d) Retinal

Answer: d

Explanation: Iodopsin and rhodopsin are photosensitive pigments which are proteinaceous in nature. Opsin is also a protein. However, retinal is not a protein. It is an aldehyde of vitamin A.

77. In which of these structures is visual acuity the greatest?

a) Lens

b) Blind spot

c) Fovea

d) Cornea

Answer: c

Explanation: Visual acuity or resolution is the greatest at the fovea. The fovea is the central pit of the macula lutea, which is a yellow-pigmented region of the retina. The fovea contains a large number of cone cells.

78. Which of these does not take place when light falls on the photopigments of the eye?

a) Opsin undergoes conformational changes

b) Action potentials are generated in the ganglion cells

c) Retinal and opsin bind together

d) Potential differences are generated in the photoreceptor cells

Answer: c

Explanation: When light falls on the photopigments, retinal and opsin dissociate and opsin undergoes conformational changes. Potential differences are generated in the photoreceptor cells which lead to action potentials being generated in the ganglion cells.

79. Which of these structures are present on the retina?

a) Macula lutea

b) Macula densa

c) Macula adherens

d) Macula flava

Answer: a

Explanation: The retina is the innermost layer that surrounds the eye. It contains a yellow-pigmented region near its center at the posterior pole of the eye known as the macula lutea. The central pit of the macula lutea is the fovea.

80. Which of the following is not stimulation for reflex action?

a) Hot object

b) Happiness

c) Cold object

d) Scary animals

Answer: b

Explanation: The withdrawal of the body part can be due to our contact with extremely hot or cold objects, pointed objects, animals that are scary, or are poisonous.

81. What is a reflex action?

a) Action that flexes the body

b) Involuntary action in response to a peripheral nervous stimulation

c) Voluntary action in response to a peripheral nervous stimulation

d) Voluntary action that flexes our body

Answer: b

Explanation: A reflex action is an involuntary action taken by our body in response to peripheral nerve stimulation. This process does not require the conscious effort of our brain and it takes place instantly to save us from bearing any harm.

82. Which of the following forms a reflex arc?

a) Organ and tissue

b) Cells and neurons involved

c) Effort and load

d) Stimulus and response

Answer: d

Explanation: The efferent neurons carry the signals from the central nervous system to the effector organs. The stimulus and response thus form a reflex arc, for example; the knee jerk reflex.

83. Which of the following is not a function of sensory organs?

a) Detect all the changes in the environment

b) Send appropriate signals to CNS

c) Analysis of signals

d) Receive signals

Answer: c

Explanation: The sensory organs detect all types of changes in the environment and send appropriate signals to the CNS, where all the inputs are processed and analysed.

84. In which of the following, olfactory receptors are present?

a) Nose

b) Eyes

c) Throat

d) Ears

Answer: a

Explanation: The nose contains mucus coated receptors that are specialised for receiving the sense of smell and are called olfactory receptors. These are made up of olfactory epithelium.

85. The olfactory epithelium consists of how many cells?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c

Explanation: Olfactory epithelium consists of three kinds of cells namely:

  1. Basal cells
  2. Supporting cells
  3. Olfactory receptor cells

They get modified to form olfactory neurons.

86. The olfactory epithelium is the extension of which of the following?

a) Hypothalamus

b) Pituitary gland

c) Association areas

d) Limbic system

Answer: d

Explanation: The neurons of the olfactory epithelium extend from the outside environment directly into a pair of broad bean-sized organs, called olfactory bulb, which are extensions of the brain’s limbic system.

87. Which of the following has the gustatory receptors?

a) Nose

b) Tongue

c) Eyes

d) Skin

Answer: d

Explanation: The tongue detects taste through taste buds, containing gustatory receptors. With each taste of food or sip of a drink, the brain integrates the differential input from the taste buds and a complex flavour is perceived.

88. Where are our eyes located?

a) Zygomatic cavity

b) Vomer cavity

c) Orbits

d) Sphenoid cavity

Answer: c

Explanation: Our paired eyes are located in sockets of the skull called orbits. The adult human eyeball is nearly a spherical structure. The wall of the eyeball is composed of three layers.

89. Which of the following layer forms the ciliary body?

a) Sclera

b) Cornea

c) Choroid layer

d) Retina

Answer: c

Explanation: The choroid layer is thin over the posterior two-thirds of the eyeball, but it becomes thick in the anterior part to form the ciliary body. The ciliary body itself continues forward to form a pigmented and opaque structure called the iris.

90. The diameter of the pupil is regulated by which of the following?

a) Muscle fibres of the iris

b) Sclera

c) Choroid layer

d) Muscle fibres of the lens

Answer: a

Explanation: The diameter of the pupil is regulated by the muscle fibres of the iris. The eyeball contains a transparent crystalline lens which is held in place by the ligaments attached to the ciliary body.

91. How many layers of neural cells are present in the retina?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c

Explanation: The inner layer of the eye is retina and it contains three layers of neural cells which are:

  1. Ganglion cells
  2. Bipolar cells
  3. Photoreceptor cells.

92. How many types of photoreceptor cells are present in the retina?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Answer: a

Explanation: There are two types of photoreceptor cells, namely, rods and cones. These cells contain the light-sensitive proteins called the photopigments. Daylight vision is the function of cones and twilight vision is the function of rods.

93. Which of the following integrates all the activities of the organs?

a) The neural and endocrine system

b) The neural and digestive system

c) Digestive and excretory system

d) Excretory and Respiratory system

Answer: a

Explanation: In our body, the neural and the endocrine system jointly coordinate and integrate all the activities of the organs so that they function in a synchronised fashion.

94. Which network does the neural system provide?

a) Cell to cell connection only

b) Point to point connection

c) Organ to organ connection only

d) Tissue to tissue connection only

Answer: a

Explanation: The neural system provides an organized network of point to point connections for quick coordination. These functions of the organs or the organ systems must be coordinated in our body to maintain homeostasis.

95. What is meant by coordination?

a) Only two organs interact

b) Only three organs interact

c) Only two organs systems interact

d) Two or more organs interact

Answer: d

Explanation: Coordination is the process through which two or more organs interact and complement the functions of one another. For example, the functions of muscles, lungs, heart, blood vessels, kidney, and other organs are coordinated while performing physical exercises.

96. What does the endocrine system provide us?

a) Chemical integration through cell secretions

b) Chemical integration through cell division

c) Chemical integration through hormones

d) Chemical integration through tissues

Answer: c

Explanation: The endocrine system provides chemical integration through the hormones. The neural and the endocrine systems jointly coordinate and regulate the physiological functions in the body.

97. Which of the following functions is not performed by neurons?

a) Detect the stimuli

b) Receive the stimuli

c) Transmit the stimuli

d) Secrete the stimuli

Answer: d

Explanation: The neurons are not responsible for secreting the stimuli. Instead, their main functions include-detecting, receiving and transmitting stimuli over large distances in our body.

98. What kind of neurons is present in Hydra?

a) Apolar neurons

b) Unipolar neurons

c) Bipolar neurons

d) Multipolar neurons

Answer: a

Explanation: The neural organisation is very simple in lower invertebrates. For example, Hydra neural organisation just consists of a network of neurons. Apolar or non-polar types of neurons are present in hydra.

99. How can a nerve cell be distinguished from other cells of the body?

a) Presence of granules in nucleus

b) Presence of different nucleus

c) Presence of neurites

d) Presence of ribosomes

Answer: c

Explanation: A nerve cell can be distinguished from other cells of the body by the presence of neurites. Neurites are any projection from the cell body of the neuron-like dendrites or the axons.

100. What is the full form of PNS?

a) Peripheral neural systole

b) Peripheral nervous system

c) Peritubular neural systole

d) Peritubular nervous system

Answer: b

Explanation: PNS stands for the Peripheral nervous system. The PNS comprises of all the nerves of the body associated with the central nervous system-brain and the spinal cord.

101. How many different types of PNS fibres are there?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b

Explanation: The nerve fibres of the PNS are of two types:

i. Afferent fibres which transmit impulses from tissues/organs to CNS

ii. Efferent fibres which transmit regulatory impulses from CNS to the concerned tissues/organs.

102. The peripheral nervous system has how many divisions?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Answer: a

Explanation: The PNS is divided into two major divisions called somatic neural system and autonomic neural system. The somatic neural system relays impulses from CNS to the skeletal muscles while ANS transmits impulses from CNS to the smooth muscles.

103. Which of the following is not a part of a neuron?

a) Cell body

b) Lignin

c) Dendrites

d) Axon

Answer: b

Explanation: A neuron is a microscopic structure composed of three major parts, namely, call body, dendrites, and axon. The cell body contains cytoplasm with typical cell organelles and certain granular bodies called Nissl’s granules.

104. What are the short repeatedly branched fibres called?

a) Axon

b) Cell body

c) Neurite

d) Dendrite

Answer: d

Explanation: Short and repeatedly branched fibres are called dendrites. These branches project out of the cell body of the neuron. These branches also contain Nissl’s granules in their cytoplasm.

105. What does each branch of axon terminate into?

a) Synaptic knob

b) Vesicles

c) Tubules

d) Another cell

Answer: a

Explanation: Each branch of an axon terminates into a synaptic knob. The axon is a long fiber that is branched at the end. Each branch terminates as a bulb-like structure called a synaptic knob. These knobs consist of some synaptic vesicles which contain some neurotransmitters like acetylcholine.

Neural Control And Coordination NEET Questions PDF Download

Neural Control And Coordination NEET Question and Answers

These Neural Control And Coordination NEET Question and Answers cover the basics of the Nervous system, Neurophysiology, Neuronal Communication, Reflexes, and Coordination. We learned about Neural Control And Coordination NEET questions from different topics. We first understood how does the nervous system work and then we will move to various components of the nervous system itself.

Neural Control and Coordination NEET Question and Answers is the most important part of the NEET exam. The exam pattern will be in multiple-choice questions. In which there are single, multiple wrongs, and multiple correct answers

NEET and AIIMS are very difficult in terms of both paper content and sectional cutoffs. NEET is conducted by CBSE for providing admissions in MBBS and BDS courses across India, whereas AIIMS conducts various entrance exams to provide admissions in MD, MS, PG Diploma Courses. These Neural Control And Coordination NEET questions will help you score well in these exams.

If a student wants to appear for NEET or AIIMS or both examinations, then he/she should have a very strong preparation strategy. It can be achieved if you have good knowledge of question patterns and reasoning ability. One of the best ways to prepare yourself for the exam is by practicing online mock tests which can improve your speed and confidence level.

Comments