Best 100+ Neural Control And Coordination NEET Questions and Answers PDF

Neural Control And Coordination NEET Questions and Answers PDF download
Neural Control And Coordination NEET Questions

These Neural Control And Coordination NEET Questions and Answers are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Neural Control And Coordination MCQ Questions and Answers cover all concepts of Chapter 21 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the Link “Neural Control And Coordination NEET Questions PDF Download” given below.

Other Relevant Questions Links

The Living WorldStructural Organisation in Animals
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomBiomolecules
Animal KingdomCell Cycle and Cell Division
Morphology of Flowering PlantsTransport in Plants
Anatomy of Flowering PlantsMineral Nutrition

A Brief Description About Neural Control And Coordination NEET Questions PDF

Topic:Neural Control And Coordination NEET Questions
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Neural Control And Coordination NEET Questions and Answers

1. How can a nerve cell be distinguished from other cells of the body?

a) Presence of granules in nucleus

b) Presence of different nucleus

c) Presence of neurites

d) Presence of ribosomes

Answer: c


2. What is the full form of PNS?

a) Peripheral neural systole

b) Peripheral nervous system

c) Peritubular neural systole

d) Peritubular nervous system

Answer: b


3. How many different types of PNS fibres are there?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b


4. The peripheral nervous system has how many divisions?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Answer: a


5. Which of the following is not a part of a neuron?

a) Cell body

b) Lignin

c) Dendrites

d) Axon

Answer: b


6. What are the short repeatedly branched fibres called?

a) Axon

b) Cell body

c) Neurite

d) Dendrite

Answer: d


7. What does each branch of axon terminate into?

a) Synaptic knob

b) Vesicles

c) Tubules

d) Another cell

Answer: a


8. Based on which of the following, the neurons are divided into three major types?

a) Based on the size of neurons

b) Based on the length of neurons

c) Based on the number of axons and dendrites

d) Based on the power of their division

Answer: c


9. Which of the following cells secrete a myelin sheath?

a) Schwann cells

b) Adipocytes

c) Cartilage cells

d) Bone marrow cells

Answer: a


10. Where are the myelinated neurons found?

a) Only in the embryonic condition

b) In Spinal cord and cranial nerves

c) In peripheral nerve

d) In motor neurons

Answer: b


11. How are impulses transmitted from one neuron to another?

a) Through intercellular junctions

b) Through tight junctions

c) Through gap junctions

d) Through synapses

Answer: d


12. Which of the following statements is incorrect regarding electrical synapses?

a) Transmission of signals is faster than chemical synapses

b) Pre and postsynaptic membranes are in very close proximity

c) They are very common in our system

d) Electrical synapse can flow directly from one neuron to another

Answer: c


13. What is the fluid-filled space known as in chemical synapses?

a) Synaptic cleft

b) Gap junctions

c) Synapse

d) Synaptic vesicles

Answer: a


14. Which of the following is not a feature of the chemical synapse?

a) Slow

b) Common

c) Neurotransmitters

d) Multidirectional

Answer: d


15. Where are the specific receptors of neurotransmitters present?

a) Synaptic cleft

b) Post-synaptic membrane

c) Pre-synaptic membrane

d) Synaptic vesicle

Answer: b


16. Which of the following is the central processing organ of our body?

a) Heart

b) Kidney

c) Brain

d) Spinal cord

Answer: c


17. Which of the following integrates all the activities of the organs?

a) The neural and endocrine system

b) The neural and digestive system

c) Digestive and excretory system

d) Excretory and Respiratory system

Answer: a


18. Which network does the neural system provide?

a) Cell to cell connection only

b) Point to point connection

c) Organ to organ connection only

d) Tissue to tissue connection only

Answer: a


19. What is meant by coordination?

a) Only two organs interact

b) Only three organs interact

c) Only two organs systems interact

d) Two or more organs interact

Answer: d


20. What does the endocrine system provide us?

a) Chemical integration through cell secretions

b) Chemical integration through cell division

c) Chemical integration through hormones

d) Chemical integration through tissues

Answer: c


21. Which of the following functions is not performed by neurons?

a) Detect the stimuli

b) Receive the stimuli

c) Transmit the stimuli

d) Secrete the stimuli

Answer: d


22. What kind of neurons is present in Hydra?

a) Apolar neurons

b) Unipolar neurons

c) Bipolar neurons

d) Multipolar neurons

Answer: a


23. Which of the following is not the function of the brain?

a) Thermoregulation

b) Circadian rhythm of our body

c) Voluntary movements

d) Generates heartbeat

Answer: d


24. Which of the following is not a part of the cranial meninges?

a) Dura mater

b) Arachnoid

c) Pia mater

d) Corpus callosum

Answer: d


25. Which of the following is not a part of the forebrain?

a) Cerebrum

b) Cerebellum

c) Thalamus

d) Hypothalamus

Answer: b


26. Which of the following forms the major part of the human brain?

a) Cerebrum

b) Medulla oblongata

c) Cerebellum

d) Hypothalamus

Answer: a


27. Which of these structures is not a part of a neuron?

a) Cell body

b) Axon

c) Dendrite

d) Glomerulus

Answer: d


28. Where are Nissl’s granules present?

a) Axon

b) Dendrites

c) Cell body

d) Dendrons

Answer: c


29. Which of these is not characteristic of dendrites?

a) They contain Nissl’s granules

b) They branch repeatedly

c) They project out from the axon

d) They transmit impulses

Answer: c


30. What are the terminal branched ends of axons known as?

a) Synaptic knobs

b) Synaptic vesicles

c) Dendrons

d) Dendrites

Answer: a


31. Where are neurotransmitters present inside the neuron?

a) Synaptic knob

b) Synaptic vesicles

c) Nissl’s granules

d) Schwan cells

Answer: b


32. Which of these statements is not true regarding axons?

a) They carry impulses away from the cell body

b) They transmit impulses to synapses

c) They are short fibers

d) Their terminal ends are branched

Answer: c


33. How many types are neurons classified into?

a) 3

b) 4

c) 1

d) 2

Answer: a


34. Where are bipolar neurons found?

a) Autonomic ganglia

b) Embryo

c) Cerebral cortex

d) Retina of eye

Answer: d


35. Which of these structures is present in both non-myelinated and myelinated neurons?

a) Myelin forming Schwan cells

b) Myelin sheath

c) Nissl’s granules

d) Nodes of Ranvier

Answer: c


36. At resting membrane potential, the axonal membrane is permeable to which ions?

a) Calcium ions

b) Sodium ions

c) Potassium ions

d) Chlorine ions

Answer: c


37. At resting membrane potential, which ion concentration is high outside the axonal membrane?

a) Sodium ions

b) Calcium ions

c) Potassium ions

d) Chlorine ions

Answer: a


38. How many sodium ions are transported for every 2 potassium ions by the Na-K pump?

a) 2

b) 3

c) 1

d) 0

Answer: b


39. At resting membrane potential, the axonal membrane is impermeable to which ions?

a) Calcium ions

b) Sodium ions

c) Potassium ions

d) Chlorine ions

Answer: b


40. Which of the following is not true regarding resting potential?

a) There is a potential difference across the plasma membrane

b) The potential difference is maintained by the Na-K pump

c) The outer surface of the membrane is negatively charged

d) The axonal membrane is polarized

Answer: c


41. Which of these does not take place when a stimulus is applied to a polarized axonal membrane?

a) It becomes permeable to sodium ions

b) The membrane is depolarized

c) There is a slow influx of sodium ions

d) Outer surface of the membrane becomes negatively charged

Answer: c


42. What is a nerve impulse also known as?

a) Action potential

b) Graded potential

c) Resting potential

d) Membrane potential

Answer: a


43. How is the resting potential restored after a nerve impulse?

a) Potassium ions diffuse inside the membrane

b) Potassium ions diffuse outside the membrane

c) The membrane becomes impermeable to potassium ions

d) There is no movement of potassium ions

Answer: b


44. Nerve impulses are transmitted from one neuron to another via which of these?

a) Schwan cells

b) Nissl’s granules

c) Synapses

d) Myelin sheath

Answer: c


45. Which of these is not a component of the synapse?

a) Synaptic vesicles

b) Pre-synaptic membrane

c) Post-synaptic membrane

d) Synaptic cleft

Answer: a


46. Which of the following statements is false regarding electrical synapses?

a) Membranes of pre and post-synaptic neurons are in very close proximity

b) Transmission is always faster than that across a chemical synapse

c) It is similar to impulse conduction along a single axon

d) Electrical synapses are common in our system

Answer: d


47. Which of these is false regarding synaptic clefts?

a) It lies between the membranes of pre and post-synaptic neurons

b) It is a fluid filled space

c) Electrical synapses have large synaptic clefts

d) It is a portion of the synapse

Answer: c


48. Which of these are involved in the transmission of nerve impulses?

a) Synaptic knob

b) Schwan cells

c) Nissl’s granules

d) Neurotransmitters

Answer: d


49. What happens to synaptic vesicles during an action potential?

a) They degrade their contents

b) They open up inside the synaptic knob

c) They move towards and fuse with the plasma membrane

d) They are released into the synapse

Answer: c


50. Which of these structures are present on the post-synaptic membrane?

a) Synaptic knobs

b) Synaptic vesicles

c) Receptors

d) Schwan cells

Answer: c


51. What happens when a neurotransmitter binds to a receptor on the post-synaptic membrane?

a) Opening of ion channels

b) Conformational changes in the neuron

c) Graded potential is transmitted across the neuron

d) It becomes impermeable to all ions

Answer: a


52. Which of these is the command and control system of the body?

a) Lungs

b) Spinal cord

c) Heart

d) Brain

Answer: d


53. What are the coverings of the brain known as?

a) Peritoneum

b) Pericardia

c) Meninges

d) Pleura

Answer: c


54. What is the outer layer of the brain called?

a) Arachnoid

b) Pia mater

c) Dura mater

d) Corpus callosum

Answer: c


55. Which of these is in contact with the brain tissue?

a) Pia mater

b) Dura mater

c) Arachnoid

d) Cranium

Answer: a


56. Which of these is not a part of the forebrain?

a) Cerebrum

b) Pons

c) Thalamus

d) Hypothalamus

Answer: b


57. Which of these structures connect the cerebral hemispheres?

a) Corpus luteum

b) Corpus albicans

c) Corpus callosum

d) Corpora quadrigemina

Answer: c


58. Which part of the neuron is present in a high concentration in the grey matter?

a) Cell body

b) Axon

c) Dendrites

d) Synaptic knobs

Answer: a


59. Which of these is not a function of the association areas?

a) Intersensory associations

b) Memory

c) Communication

d) Breathing

Answer: d


60. Which of these is not true about the hypothalamus?

a) It contains neurosecretory cells

b) It regulates body temperature

c) It lies beside the thalamus

d) It controls hunger

Answer: c


61. Which of these structures is not involved in controlling emotional reactions?

a) Hypothalamus

b) Amygdala

c) Hippocampus

d) Pons

Answer: d


62. Where is the midbrain located?

a) Between cerebellum and medulla

b) Between cerebrum and hypothalamus

c) Between hypothalamus and pons

d) Between pons and medulla

Answer: c


63. Which of these structures are found in the midbrain?

a) Corpus albicans

b) Corpus callosum

c) Corpora quadrigemina

d) Corpus luteum

Answer: c


64. Which of these is not a part of the hindbrain?

a) Hippocampus

b) Pons

c) Medulla oblongata

d) Cerebellum

Answer: a


65. Which of these functions is not controlled by the medulla oblongata?

a) Respiration

b) Circadian rhythm

c) Cardiovascular reflexes

d) Gastric secretions

Answer: b


66. Which of the following is not stimulation for reflex action?

a) Hot object

b) Happiness

c) Cold object

d) Scary animals

Answer: b


67. What is a reflex action?

a) Action that flexes the body

b) Involuntary action in response to a peripheral nervous stimulation

c) Voluntary action in response to a peripheral nervous stimulation

d) Voluntary action that flexes our body

Answer: b


68. Which of the following forms a reflex arc?

a) Organ and tissue

b) Cells and neurons involved

c) Effort and load

d) Stimulus and response

Answer: d


69. Which of the following is not a function of sensory organs?

a) Detect all the changes in the environment

b) Send appropriate signals to CNS

c) Analysis of signals

d) Receive signals

Answer: c


70. In which of the following, olfactory receptors are present?

a) Nose

b) Eyes

c) Throat

d) Ears

Answer: a


71. The olfactory epithelium consists of how many cells?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c


72. The olfactory epithelium is the extension of which of the following?

a) Hypothalamus

b) Pituitary gland

c) Association areas

d) Limbic system

Answer: d


73. Which of the following has the gustatory receptors?

a) Nose

b) Tongue

c) Eyes

d) Skin

Answer: d


74. Where are our eyes located?

a) Zygomatic cavity

b) Vomer cavity

c) Orbits

d) Sphenoid cavity

Answer: c


75. Which of the following layer forms the ciliary body?

a) Sclera

b) Cornea

c) Choroid layer

d) Retina

Answer: c


76. The diameter of the pupil is regulated by which of the following?

a) Muscle fibres of the iris

b) Sclera

c) Choroid layer

d) Muscle fibres of the lens

Answer: a


77. How many layers of neural cells are present in the retina?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c


78. How many types of photoreceptor cells are present in the retina?

a) Two

b) Three

c) Four

d) Five

Answer: a


79. In which of these structures are the eyes located?

a) Glenoid cavity

b) Acetabulum

c) Pores

d) Orbits

Answer: d


80. How many layers does the wall of the eyeball have?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: c


81. What is the sclera composed of?

a) Mucoid connective tissue

b) Loose connective tissue

c) Dense connective tissue

d) Pigmented connective tissue

Answer: c


82. What is the anterior portion of the sclera known as?

a) Cornea

b) Choroid

c) Retina

d) Iris

Answer: a


83. What is the middle layer of the eye known as?

a) Retina

b) Choroid

c) Cornea

d) Sclera

Answer: b


84. The iris is a continuation of which of these structures?

a) Retina

b) Cornea

c) Ciliary body

d) Sclera

Answer: c


85. How many layers of neural cells does the retina possess?

a) 3

b) 2

c) 4

d) 1

Answer: a


86. What is retinal?

a) Aldehyde of opsin

b) Isomer of opsin

c) Aldehyde of vitamin A

d) Acid of riboflavin

Answer: c


87. Which of these structures have a bluish appearance?

a) Sclera

b) Cornea

c) Choroid

d) Retina

Answer: c


88. The ciliary body is a part of which of these structures?

a) Choroid

b) Retina

c) Sclera

d) Macula lutea

Answer: a


89. Which of these is not a characteristic of the iris?

a) It is opaque

b) It is a part of the sclera

c) It is a continuation of the ciliary bodies

d) It is pigmented

Answer: b


90. What is the inner layer of the eye known as?

a) Sclera

b) Cornea

c) Choroid

d) Retina

Answer: d


91. Which of these structures hold the lens in place?

a) Cartilage

b) Tendons

c) Ligaments

d) Adherens junctions

Answer: c


92. Which of these is surrounded by the iris?

a) Cornea

b) Sclera

c) Pupil

d) Lens

Answer: c


93. Which of these cells are not present on the retina?

a) Mast cells

b) Photoreceptor cells

c) Ganglion cells

d) Bipolar cells

Answer: a


94. Which of these statements is false regarding photopigments of the eye?

a) Scotopic vision is a function of rods

b) Visual purple is a derivative of rhodopsin

c) They are light sensitive proteins

d) There are three types of cones

Answer: b


95. To which of these colors are the cone cells of the eye unresponsive?

a) Red

b) Blue

c) Yellow

d) Green

Answer: c


96. The sensation of what color is produced when all cones are stimulated equally?

a) White

b) Black

c) Yellow

d) Purple

Answer: a


97. What is the point of exit of optic nerves and entry of blood vessels in the eye?

a) Choroid

b) Fovea

c) Macula lutea

d) Blind spot

Answer: d


98. In which of these structures are cone cells densely packed?

a) Choroid

b) Blind spot

c) Fovea

d) Cornea

Answer: c


99. Which of these is not a protein?

a) Iodopsin

b) Rhodopsin

c) Opsin

d) Retinal

Answer: d


100. In which of these structures is visual acuity the greatest?

a) Lens

b) Blind spot

c) Fovea

d) Cornea

Answer: c


Neural Control And Coordination NEET Questions PDF Download

These Neural Control And Coordination NEET Question and Answers PDF cover the basics of the Nervous system, Neurophysiology, Neuronal Communication, Reflexes, and Coordination. We learned about Neural Control And Coordination NEET questions from different topics. We first understood how does the nervous system work and then we will move to various components of the nervous system itself.

Neural Control and Coordination NEET Question and Answers PDF is the most important part of the NEET exam. The exam pattern will be in multiple-choice questions. In which there are single, multiple wrongs, and multiple correct answers

NEET and AIIMS are very difficult in terms of both paper content and sectional cutoffs. NEET is conducted by CBSE for providing admissions in MBBS and BDS courses across India, whereas AIIMS conducts various entrance exams to provide admissions in MD, MS, PG Diploma Courses. These Neural Control And Coordination NEET questions will help you score well in these exams.

Other Relevant Questions Links

Photosynthesis in Higher PlantsBody Fluids and Circulation
Respiration in PlantsExcretory Products and their Elimination
Plant Growth and DevelopmentLocomotion and Movement
Breathing and Exchange of GasesChemical Coordination and Integration

If a student wants to appear for NEET or AIIMS or both examinations, then he/she should have a very strong preparation strategy. It can be achieved if you have good knowledge of question patterns and reasoning ability. One of the best ways to prepare yourself for the exam is by practicing online mock tests which can improve your speed and confidence level.

Comments