TOP 100+ Respiration In Plants NEET Questions and Answers

Respiration In Plants NEET Questions and Answers pdf
Respiration In Plants NEET Questions

These Respiration In Plants NEET Questions and Answers are composed by our livemcqs team specially for NEET, AIIMS, and other Medical Entrance aspirants. These Respiration In Plants NEET MCQ Question and Answers covers all concepts of Chapter 14 of Class 11 Biology. You can download these Questions by clicking the Link “Respiration In Plants NEET Questions and Answers PDF” given below.

Other Relevant Questions Links

The Living WorldStructural Organisation in Animals
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomBiomolecules
Animal KingdomCell Cycle and Cell Division
Morphology of Flowering PlantsTransport in Plants
Anatomy of Flowering PlantsMineral Nutrition

A Brief Description About Respiration In Plants NEET Questions and Answers PDF

Topic:Respiration In Plants NEET Questions
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below

Respiration In Plants NEET Questions and Answers

1. Which of the following compounds are not oxidised to release energy?

a) Proteins

b) Fats

c) Carbohydrates

d) DNA

Answer: d


2. Which of the following acts as the energy currency of the cell?

a) ATP

b) Enzymes

c) Proteins

d) DNA

Answer: a


3. Which of the following is used as a precursor for the biosynthesis of other molecules?

a) Phosphorous substrate

b) Nitrogen substrates

c) Carbon skeletons

d) Sulphur skeletons

Answer: c


4. Which of the following gases do plants require for respiration?

a) O2

b) CO2

c) N2

d) H2O

Answer: a


5. By the use of which of the following structures, plants exchange gases?

a) Stem

b) Root

c) Bark

d) Stomata

Answer: d


6. Why plants can get along without the need for specialised respiratory organs?

a) It would be an extra expense

b) They don’t like it

c) Each plant part takes care of its own needs

d) Oxygen is easily available for all the parts of the plants

Answer: c


7. What are lenticels?

a) Openings on the surface of the bark

b) Openings on the surface of roots

c) Pores on leaves

d) Pores on stem

Answer: a


8. Glycolysis is also called ________

a) EMP pathway

b) FMR pathway

c) LMS pathway

d) OMS pathway

Answer: a


9. Which is considered as the universal pathway in a biological system?

a) Krebs cycle

b) Electron Transport System

c) Glycolysis

d) Photo Oxidation

Answer: c


10. In glycolysis, one molecule of glucose is reduced to_______

a) fructose

b) pyruvate

c) phosphate

d) phosphoglycerate

Answer: b


11. The net gain of ATP in glycolysis is _____ ATP

a) 16

b) 32

c) 4

d) 8

Answer: d


12. Name the protein that helps pyruvate enter into the mitochondrial matrix.

a) Transport protein

b) Contractile protein

c) Adipose protein

d) Secretory protein

Answer: a


13. The enzyme that serves as the connecting link between glycolysis and Krebs cycle is ______

a) phosphoenolpyruvic acid

b) glyceraldehyde

c) acetyl CoA

d) isomerase

Answer: c


14. During glycolysis, one NADH is equivalent to _______ number of ATP.

a) 4

b) 3

c) 2

d) 1

Answer: b


15. The scientists that discovered glycolysis are ______

a) Embden, Meyerhof, and Parnas

b) Hans Kreb and John Dalton

c) Rudolf Virchow and Robert Brown

d) Robert Hooke only

Answer: a


16. Which of the following are the end products of the complete combustion of glucose?

a) CO2 and starch

b) Fructose and lactose

c) H2O and mannose

d) CO2 and H2O

Answer: d


17. Where does the energy required to carry life processes come from?

a) Food

b) House

c) Earth

d) Galaxy

Answer: a


18. Which of the following can synthesise their food?

a) Yellow plants

b) Green plants

c) Animals

d) Mycoplasma

Answer: b


19. What kind of organisms are fungi?

a) Saprophytes

b) Carnivores

c) Omnivores

d) Herbivores

Answer: a


20. What is meant by cellular respiration?

a) Breakdown of water

b) Breakdown of air to consume energy

c) Breakdown of food materials to release energy

d) Breakdown of soil to release energy

Answer: c


21. Where does the photosynthesis take place in eukaryotes?

a) Mitochondria

b) Cytoplasm

c) Chloroplasts

d) Vacuoles

Answer: c


22. The breaking of which of the following bonds leads to release of energy?

a) P-P bonds

b) C-C bonds

c) N-N bonds

d) S-S bonds

Answer: b


23. What is the strategy of the plants to oxidise glucose?

a) Oxidise glucose in several large steps

b) Oxidise glucose in several small steps

c) Reduce glucose in several large steps

d) Reduce glucose in several small steps

Answer: b


24. During the process of respiration, which of the following is not released?

a) Carbon dioxide

b) Water

c) Oxygen

d) Energy

Answer: c


25. What was the kind of atmosphere where the first cells on this planet lived?

a) Reducing

b) Oxidising

c) No atmosphere

d) Gold was present

Answer: a


26. What is the breakdown of glucose to pyruvic acid known as?

a) Respiration

b) Glycolysis

c) Combustion

d) Hydrolysis

Answer: b


27. Where does glycolysis take place?

a) Cytoplasm

b) Mitochondrial matrix

c) Plasma membrane

d) Inner mitochondrial membrane

Answer: a


28. Who discovered fermentation?

a) Gay Lussac

b) Louis Pasteur

c) Kepler

d) Ernst Haeckel

Answer: b


29. What are the final products of fermentation?

a) CO2 and H2O

b) CO2 and methanol

c) H2O and ethanol

d) CO2 and ethanol

Answer: d


30. Which of the following enzymes is not used under anaerobic conditions?

a) Pyruvic decarboxylase

b) Alcohol dehydrogenase

c) Lactate dehydrogenase

d) Pyruvate dehydrogenase

Answer: d


31. Where does lactic acid fermentation take place in animal cells?

a) In the whole body

b) Sometimes in the muscles

c) Main respiratory pathway for muscles

d) In eyes

Answer: b


32. How much energy is released in lactic acid and alcohol fermentation?

a) Less than 7 per cent

b) More than 7 per cent

c) More than 50 per cent

d) More than 75 per cent

Answer: a


33. At what percentage, yeast poison themselves?

a) 4%

b) 7%

c) 13%

d) 45%

Answer: c


34. In how many ways do different cells handle pyruvic acid?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c


35. What is aerobic respiration?

a) Partial oxidation of glucose

b) Incomplete oxidation of glucose

c) Complete oxidation of organic substances

d) Complete oxidation of only glucose

Answer: c


36. Where does aerobic respiration usually takes place?

a) Lower vertebrates

b) Higher organisms

c) Prokaryotes

d) Only unicellular eukaryotes

Answer: b


37. What is the efficiency of aerobic respiration?

a) More than 75%

b) Approximately 45%

c) Less than 20%

d) 99%

Answer: b


38. Where does the second process of aerobic respiration take place?

a) In the lumen of mitochondria

b) In the matrix of mitochondria

c) In the inner membrane of mitochondria

d) In the cristae of mitochondria

Answer: c


39. How many CO2 molecules are left during the complete oxidation of pyruvate?

a) One

b) Two

c) Five

d) Three

Answer: d


40. Which of the following is a crucial event in aerobic respiration?

a) Simultaneous synthesis of ATP

b) Synthesis of ethanol and water

c) Complete oxidation of methanol

d) Complete oxidation of carbon-dioxide

Answer: a


41. Which of the following participates in the reaction catalysed by pyruvic dehydrogenase?

a) Carbon dioxide

b) Water

c) Ethanol

d) Coenzyme A

Answer: d


42. How many molecules of NADH are produced by the metabolism of pyruvic acid?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b


43. Who discovered the Tricarboxylic acid cycle?

a) Hans Krebs

b) Ernst Haeckel

c) Louis Pasteur

d) Charles Darwin

Answer: a


44. The TCA cycle starts with the condensation of which of the following compounds?

a) Sucrose

b) Acetyl group

c) Ethanol

d) Pyruvate

Answer: b


45. How many steps of decarboxylation lead to the formation of ketoglutaric acid?

a) One

b) Three

c) Two

d) Seven

Answer: c


46. Which of the following compounds is the first member of the TCA cycle?

a) Oxaloacetic acid

b) α-ketoglutaric acid

c) Succinic acid

d) Malic acid

Answer: a


47. What is the full form of SLP?

a) Subgeneric Level of Phosphorylation

b) Subcutaneous Level Photophosphorylation

c) Substrate Level Phosphorylation

d) Substrate Level Pyruvatisation

Answer: c


48. How many points are there in the TCA cycle where NAD+ is reduced?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: c


49. Which of the following points are not necessary for the TCA to run continuously?

a) Replenishment of Oxaloacetic acid

b) Regeneration of NAD+

c) Regeneration of FAD+

d) Regeneration of malic acid

Answer: d


50. What is the full form of ETS?

a) Electrolyte Transport Serum

b) Electrolyte Tissue System

c) Electron Transport System

d) Electron Transmission System

Answer: c


51. What is the use of ETS?

a) To release and utilise energy

b) To store energy

c) To transfer energy to the surroundings

d) To take energy from the surroundings

Answer: a


52. Where are the electrons passed in ETS?

a) Oxygen

b) Water

c) Carbon

d) Nitrogen

Answer: a


53. Which complex oxidises the electrons produced by NADH?

a) Complex I

b) Complex II

c) Complex V

d) Complex IV

Answer: a


54. What is reduced Ubiquinone called as?

a) Ubiquinone

b) Ubiquity

c) Ubiquinol

d) Ubiquinal

Answer: c


55. Cytochrome c acts a carrier between which of the two complexes?

a) Complex I and Complex II

b) Complex II and Complex III

c) Complex III and Complex IV

d) Complex IV and Complex V

Answer: c


56. How many copper centres are present in Complex IV?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b


57. The number of ATP molecules synthesised depends upon which of the following?

a) Nature of electron donor

b) Nature of electron acceptor

c) Nature of proton donor

d) Nature of atom

Answer: a


58. Which of the following is the final hydrogen acceptor?

a) Phosphorous

b) Carbon

c) Nitrogen

d) Oxygen

Answer: d


59. Which of the following energy is utilised for the production of the proton gradient in ETS?

a) Energy of Oxygen

b) Energy of Hydrogen

c) Energy of Phosphorous

d) Energy of Oxidation-Reduction

Answer: d


60. Which of the following complexes in ETS are involved in the transport of protons?

a) Complex I

b) Complex II

c) Complex V

d) Complex IV

Answer: c


61. How many major components are there in Complex V of ETS?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b


62. What kind of protein is F1 that is present in Complex V?

a) Peripheral protein

b) Embedded protein

c) Integral protein

d) Membrane less protein

Answer: a


63. What kind of compound is F0 particle?

a) Peripheral protein

b) Cutaneous protein

c) Embedded protein

d) Integral protein

Answer: d


64. For each ATP produced, how many protons pass through the intermembrane space?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

Answer: b


65. Which of the following is the favoured substance for respiration?

a) Sucrose

b) Lactose

c) Glucose

d) Mannose

Answer: c


66. For the fats to be respired, what are they broken into?

a) Glycerol and fatty acids

b) Glycerol and ethanol

c) Fatty acids only

d) Glycerol only

Answer: a


67. Which of the following are responsible for the degradation of proteins?

a) Lipases

b) DNase

c) RNase

d) Proteases

Answer: d


68. Which pathway was respiration traditionally considered as?

a) Anabolic pathway

b) Catabolic pathway

c) Amphibolic pathway

d) Bolic pathway

Answer: b


69. What would happen if organisms need to synthesise fatty acids which had already broken down into acetyl CoA?

a) Acetyl CoA would be withdrawn from the pathway

b) Acetyl CoA would be further broken down

c) Ethanol would be released

d) Glycerol would be released

Answer: a


70. What is catabolism?

a) Joining of substances

b) Breaking down processes

c) Continuous processes

d) Discontinuous processes

Answer: b


71. What is meant by anabolism?

a) Synthesis of some molecules

b) Breaking down of molecules

c) Joining of bonds

d) Shifting of bonds

Answer: a


72. In mitochondria, which of the following is the site for the oxidation-reduction reaction?

a) Inner membrane

b) Outer membrane

c) Matrix

d) Cristae

Answer: d


73. What is an amphibolic pathway?

a) Breaking down processes

b) Another name for catabolic processes

c) Both anabolic and catabolic processes

d) Another name for anabolic processes

Answer: c


74. Is it possible to make calculations of the net gain of ATP?

a) Not possible

b) Possible only theoretically

c) Possible only in reality

d) Sometimes possible and sometimes not

Answer: b


75. Which of the following is an assumption of the respiratory balance sheet?

a) Respiration is a sequential pathway

b) Respiration does not exist

c) Energy cannot be calculated in a respiratory pathway

d) Energy is always lost in the form of heat in respiration

Answer: a


76. Which of the following is not an assumption of the respiratory balance sheet?

a) NADH synthesised in glycolysis is transferred into mitochondria

b) None of the intermediates is used to synthesise other compounds

c) Respiration is a sequential pathway

d) Energy can never be stored

Answer: d


77. Do all the respiratory pathways work simultaneously?

a) No, not at all

b) They take place one after the other

c) Yes, they work simultaneously

d) Sometimes they work independently

Answer: c


78. When is the ATP utilised?

a) It is utilised as and when needed

b) It is never utilised

c) It is only in the stored form

d) Only when the cell is about to replicate

Answer: a


79. How many ATP molecules are gained during aerobic respiration?

a) 2 ATP

b) 10 ATP

c) 35 ATP

d) 38 ATP

Answer: d


80. How many ATP molecules are gained during fermentation?

a) 8 ATP

b) 2 ATP

c) 10 ATP

d) 4 ATP

Answer: b


81. What is the speed of oxidation of NADH in case of fermentation?

a) Vigorous

b) Very slow

c) Slow

d) Fast

Answer: c


82. What is the full form of RQ?

a) Respiratory Quotient

b) Reservatory Quotient

c) Reservation Q-value

d) Reservatory Q-value

Answer: a


83. On which of the following does the respiratory quotient depend?

a) The respiratory concentration of Oxygen

b) The respiratory substrate used during respiration

c) The volume of Carbon-dioxide evolved

d) Energy evolved during respiration

Answer: b


84. What is the value of RQ in carbohydrates?

a) 0.7

b) 0.3

c) 1

d) 10

Answer: c


85. What is the RQ value for tripalmitin?

a) 0.9

b) 1

c) 0.3

d) 0.7

Answer: d


86. What is the respiratory quotient for organic acids?

a) More than 1

b) Less than zero

c) Zero

d) Less than one but greater than Zero

Answer: a


Respiration In Plants NEET Questions and Answers PDF

Other Relevant Questions Links

Photosynthesis in Higher PlantsBody Fluids and Circulation
Plant Growth and DevelopmentLocomotion and Movement
Digestion and AbsorptionNeural Control and Coordination
Breathing and Exchange of GasesChemical Coordination and Integration

Comments