[Solved] Tests on Stones MCQs and Answers

1. Which IS code gives details regarding the tests for weathering on building stones?

a) IS 1121 part 2

b) IS 1125

c) IS 1121 part 4

d) IS 1126

Answer: b

2. For crushing test what is the size of a specimen to be used?

a) 50 × 50 × 50mm

b) 100 × 100 × 100mm

c) 45 × 45 × 45mm

d) 40 × 40 × 40mm

Answer: d

3. In abrasion test, what material is placed in addition to the specimen in the testing apparatus?

a) Metal piece

b) Stone piece smaller than specimen

c) Cast iron ball

d) Stainless steel ball

Answer: c

4. Which apparatus is used to test the hardness of stones?

a) Los Angeles

b) Deval’s

c) CTM

d) Dorry’s

Answer: d

5. Which stone has a hardness of 7 in the Mohr’s hardness scale?

a) Quartz

b) Calcite

c) Gypsum

d) Topaz

Answer: a

6. Why CaSO4 is not used in the crystallisation test?

a) Costly compound

b) Low solubility in water

c) Increases time taken for test

d) Releases toxic fumes

Answer: b

7. Which of the below given formulas is used to calculate hardness coefficient?

a) (Final hardness / initial hardness) × 100%

b) 20 – (loss in weight / 2)

c) 20 – (loss in weight / 3)

d) ((20 – loss in weight) / 3) × 100%

Answer: c

8. What are the specifications for tamping rod used in impact test?

a) 16 mm steel rod with rounded end

b) 16 mm steel rod with square face

c) 16 mm copper rod with rounded end

d) 16 mm copper rod with square face

Answer: a

9. Why is attrition test performed?

a) To find resistance to scratch

b) To find resistance to weathering

c) To find resistance to wear

d) To find resistance to dressing

Answer: c

10. What parameter is being checked for in freezing and thawing test?

a) Weathering

b) Durability

c) Water absorption

d) Texture

Answer: b

1. Which test is used to find the rate of wear of stones?

a) Crushing test

b) Abrasion test

c) Attrition test

d) Acid test

Answer: c

Comments