TOP 100+ Biological Classification NEET Questions and Answers [2022]

In this post, Biological Classification NEET Questions and Answers, we are going to discuss some most important questions and answers for NEET, AIIMS examinations 2022 from Class-11 Biology Chapter-2. This is a very important topic for NEET Aspirants to get them to score more marks and maintain the speed of the exam. So it’s really necessary to learn all the concepts perfectly and attempt questions on a regular basis.

Biological Classification NEET Questions

1. Which among the following are saprophytic protists?

a) Euglenoids
b) Protozoans
c) Dinoflagellates
d) Slime moulds

Answer: d
Explanation: Slime moulds are considered to be fungus-like protists since they grow in moulds and reproduce using spores. But there are many differences between Slime moulds and fungi. Unlike fungi, slime moulds lack chitin in their cell wall and are mobile.

2. Slime moulds grow on ______

a) Oceans
b) Freshwater
c) Dead and decay mater
d) Hills

Answer: c
Explanation: Slime moulds grow on dead and decay matter. Under favorable conditions, they aggregate to form plasmodium which grows and spreads across several feet. If the conditions weren’t favorable they form a food-bearing spores at their tips which are extremely resistant and get dispersed by air currents.

3. Which among the following are incorrect statements?

a) Slime moulds feed on bacteria, yeast and fungi and have amoeba like food ingestion
b) The pigments in Euglena are identical to that of higher plants
c) Slime moulds reproduce either by forming an aggregate called plasmodium or by spore formation
d) All the other protists except Slime moulds have cell wall

Answer: d
Explanation: Like Slime moulds, Protozoans also don’t contain cell wall. Slime moulds feed on bacteria, yeast and fungi and have amoeba like food ingestion. The pigments in Euglena are identical to that of higher plants. Slime moulds reproduce either by forming an aggregate called plasmodium or by spore formation.

4. Which among the following are incorrect about the reproduction in slime moulds?

a) During favourable conditions, slime moulds form an aggregation called plasmodium which may grow and spread over several feet
b) Under favourable conditions, slime moulds form fruiting bodies bearing spores at their tips which then get dispersed through air currents
c) The spores possess true walls that is resistant to adverse conditions
d) Slime moulds reproduce either by sexual or by asexual reproduction

Answer: b
Explanation: Slime moulds can reproduce either sexually or asexually. During favourable conditions they form an aggregation called plasmodium which may grow and spread over several feet. Under unfavourable conditions, plasmodium differentiates to form fruiting bodies bearing spores at their tips which then get dispersed through air currents. Slime moulds reproduce either sexually or asexually.

5. Pseudopodia help amoeboids in _______

a) locomotion
b) ingestion of food
c) locomotion and ingestion of food
d) performing metabolic reaction

Answer: c
Explanation: Pseudopodia help amoeboids in both locomotion and ingestion of food. Pseudopodia are temporary extensions in amoeba that help them to move to as well as intake food by surrounding it with temporary extensions.

6. Amebiasis is caused due to _______

a) Amoeba proteus
b) Entamoeba hystalica
c) Chaos carolinense
d) Trypanosoma

Answer: b
Explanation: Entamoeba hystalica is a parasitic amoeba in human which in turn causes Amebiasis. Amebiasis results in abdominal pain, diarrohoea, blood in stool, fever and loss of appetite.

7. Aristotle classified the organisms based on their _________

a) Morphological characteristics
b) Cell wall
c) Evolutionary relationships
d) Method of reproduction

Answer: a
Explanation: Aristotle classified the organisms based on their morphological characteristics. His classification neglected characteristics like nature of the cell wall, evolutionary relationships and method of reproduction.

8. Aristotle’s classification of plants is based on the ________

a) Size
b) Flowering or non-flowering
c) Number of cotyledons present
d) Type of roots they have

Answer: a
Explanation: Aristotle classified plants based on their size into herbs (Wheat, Paddy, etc.), shrubs (Rose, Jasmine, etc.) and trees (Banyan, Banana, etc.). He classified animals based on their blood.

9. Aristotle’s classification contained ________

a) 5 Kingdoms
b) 3 Kingdoms
c) 2 Kingdoms
d) 4 Kingdoms

Answer: c
Explanation: Aristotle’s classification contained two kingdoms i.e. Plants and Animals. Plants are sub-divided into herbs, shrubs and tree. Animals are further sub-divided into red blooded and non- red blooded animals.

10. Which of the following statements are correct?

a) Aristotle classified the organisms into 5 kingdoms
b) Aristotle’s classification helped in classifying every organism
c) It didn’t consider the cell structure of the organism
d) It considered the method of reproduction of an organism

Answer: c
Explanation: Aristotle classified the organisms into two kingdoms namely, Plants and Animals. It didn’t classify organisms like bacteria, fungi and viruses. It didn’t consider the cell structure, method of reproduction and evolutionary relationships.

11. Linnaeus classified organisms into ________

a) Prokaryotes and Eukaryotes
b) Monera and Protista
c) Bacteria and Non-bacteria
d) Plantae and Animalia

Answer: d
Explanation: Aristotle classified the organisms into Plants and Animals whereas Carolus Linnaeus classified the organisms into Plantae and Animalia. Whittaker’s 5 kingdom classification contained Monera, Protista, Fungi, Plantae and Animalia.

12. Which among the following is a major disadvantage of the Linnaeus and Aristotle’s classification?

a) It is based on the morphological characteristics
b) These classifications resulted in organisms that are of completely different in the same group
c) It considered the evolutionary relationships of the organisms
d) They managed to include almost every organism in their classification

Answer: b
Explanation: Linnaeus and Aristotle’s classification is based on the morphological characteristics of the plants and animals. This classification resulted in classification of organisms like fungi and humans that completely different in the same group.

13. Linnaeus classified amoeba under _________

a) Protista
b) Animalia
c) Monera
d) Plantae

Answer: b
Explanation: Linnaeus classified amoeba under Animalia. His classification didn’t consider cell structure, nature of the cell wall, mode of reproduction, evolutionary relationships which resulted amoeba in Animalia.

14. According to Aristotle Chlorella comes under _______

a) Plantae
b) Animalia
c) Protista
d) Plants
Answer: d
Explanation: Aristotle classified organisms as Plants and Animals. He considered Chlorella under the category of Plants. His classification didn’t consider structure of the cell which resulted in Chlorella under Plants in his classification.

15. In Whittaker’s 5 kingdom classification, all the prokaryotic organisms are grouped under ________

a) Monera
b) Protista
c) Fungi
d) Animalia

Answer: a
Explanation: In Whittaker’s 5 kingdom classification, all the prokaryotic organisms are grouped under Monera; all the unicellular organisms under Protista and all the fungi form a separate Kingdom. So, Whittaker’s 5 kingdom classification managed to include characteristics like nature and structure of cells.

16. In Whittaker’s 5 kingdom classification, all the unicellular organisms are categorised under ________

a) Protista
b) Monera
c) Porifera
d) Animals

Answer: c
Explanation: In Whittaker’s 5 kingdom classification, all the unicellular organisms are categorised under Protista. For example, Amoeba, Paramecium, Chlorella and Chlamydomanas fall under the category of Protista.

17. Cell wall in fungi is made up of ________

a) Chitin
b) Cellulose
c) Amino acids
d) Proteins

Answer: a
Explanation: Cell wall in fungi is made up of chitin. In plants, the cell wall is made up of Cellulose. Whittaker’s classification managed to consider the nature of cell wall which resulted in Fungi and Plants forming two different kingdoms.

18. Chlamydomanas is grouped under________

a) Monera
b) Protista
c) Plantae
d) Fungi

Answer: b
Explanation: Chlamydomanas is a unicellular organism and so came under the category of Protista. Whittaker’s classification managed in grouping all the unicellular organisms under the category of Protista.

19. Which among the following don’t contain nuclear membrane?

a) Monera
b) Protista
c) Fungi
d) Animalia

Answer: a
Explanation: In eukaryotes, all the cell organelles are separated by a membrane. This membrane is absent in prokaryotes. Whittaker classified all the prokaryotes under the kingdom Monera. So, nuclear membrane is absent in Monera.

20. All the heterotrophic plants are categorized under ____________

a) Protista
b) Fungi
c) Monera
d) Plantae

Answer: b
Explanation: In Whittaker’s 5 kingdom classification all the heterotrophic plants are categorized under Fungi. For example, mushrooms, hypomycetes etc. Fall under the category of fungi.

21. Which among the following are incorrect?

a) Whittaker’s classification managed to consider cell structure, nature of the cell wall, mode of nutrition and method of reproduction
b) In 2 kingdom classification, all the fungi and algae are forcefully made to join Animalia
c) Whittaker’s classification is polyphyletic and so failed to group similar organism under the same kingdom
d) Whittaker’s classification didn’t include viruses

Answer: b
Explanation: Whittaker’s classification managed to consider cell structure, nature of the cell wall, mode of nutrition and method of reproduction. In 2 kingdom classification, all the fungi and algae are forcefully made to join Plantae. Whittaker’s classification is polyphyletic and so failed to group similar organism under the same kingdom. Whittaker’s classification didn’t include viruses.

22. Plantae consists of _______

a) Prokaryotes
b) Unicellular organisms
c) Multi-cellular organism
d) Heterotrophs

Answer: c
Explanation: Plantae consists of Eukaryotes that are multi-cellular and autotrophic i.e. all the organisms in Plantae have multiple cells that contain membranous cell organelles and also can prepare their own food.

23. Dunaliella salina belongs to the category of ________

a) Halophiles
b) Thermophiles
c) Hydrophiles
d) Methanogens

Answer: a
Explanation: Dunaliella salina belongs to the category of Halophiles. Halophiles can survive in areas which are highly concentrated in salt. Thermophiles can survive in conditions with high temperature. Methanogens are responsible for production of methane.

24. Methanogens are present in the ______

a) Mouth of cow
b) Guts of cow
c) Respiratory system of cow
d) Ribs of a cow

Answer: b
Explanation: Methanogens are responsible for production of methane. These are present in marshy areas like guts of a cow which helps in production of biogas from cow dung.

25. Archaebacteria can survive in extreme conditions because of the ________

a) complex metabolic reactions in their body
b) fact that they are the oldest life forms on the earth
c) rigid cell wall they have
d) double-membrane nucleus

Answer: c

Explanation: Archaebacteria have a rigid cell wall which helps them to survive in extreme conditions like high salt concentration (halophiles) and very high temperature (thermophiles).

26. In chemosynthetic autotrophs energy to prepare food is obtained from __________

a) Light energy
b) Chemical energy
c) Bio-energy
d) Thermal energy

Answer: b
Explanation: Bacteria adopt different modes of nutrition like photosynthetic, chemosynthetic, saprophytic and parasitic. Chemosynthetic autotrophs prepare their own food by obtaining energy from organic substances.

27. Which among the following is incorrect about Cyanobacteria?

a) The word cyano means greenish-blue because of which cyanobacteria is also called as blue-green algae
b) The colour of cyanobacteria is due to presence of chlorophyll
c) Cyanobacteria are chemosynthetic autotrophs
d) Cyanobacteria help in enriching oxygen levels in the atmosphere

Answer: c
Explanation: Cyanobacteria contain chlorophyll which helps to perform photosynthesis and in turn enrich the oxygen levels in the atmosphere. The word “cyano” in cyanobacteria means blue-green algae and therefore they are also called as blue-green algae.

28. Pseudomonas adopt ___________

a) Parasitic mode of nutrition
b) Heterotrophic mode of nutrition
c) Saprophytic mode of nutrition
d) Autotrophic mode of nutrition

Answer: b
Explanation: Parasites obtain food from the host. Heterotrophs obtain food from autotrophs. Saprophytes feed on dead and decay matter. Autotrophs prepare their own food either by using light energy or chemical energy. Pseudomonades are Heterotrophs.

29. Which among the following are incorrect about Mycoplasma?

a) It has rigid cell wall
b) It adopts parasitic mode of nutrition
c) It is present in urogenital tract and blood smears
d) Mycoplasma is the smallest living cell

Answer: a
Explanation: Mycoplasma has no cell wall. It is parasite and is present in urogenital tract and blood smears. They are the smallest living cells and are capable of causing diseases.

30. E.Coli is a rod-shaped bacterium present in ________

a) Digestive tract of humans
b) Respiratory tract of humans
c) Urogenital tract of humans
d) Excretory tract of humans

Answer: a
Explanation: Escherichia coli is a rod-shaped bacterium present in the digestive tract of warm-blooded animals like human beings and is responsible for the indigestion problems in humans.

31. Which among the following is incorrect about Lacto bacilli?

a) These are rod shaped bacteria
b) These are the bacteria responsible for turning milk into curd
c) These are parasites
d) They are also useful in industries for fermentation of wine

Answer: c
Explanation: Lacto bacilli, as the name says, are rod shaped bacteria that are responsible for turning milk into curd. They adopt heterotrophic mode of nutrition. These are also useful in fermentation of wine.

32. Bacteria reproduce by ___________

a) Sexual reproduction
b) Asexual reproduction
c) Spores
d) Sexual reproduction and asexual reproduction

Answer: d
Explanation: Bacteria reproduce either by asexual reproduction or sometimes adopt sexual mode of reproduction. In sexual reproduction they mainly adopt conjugation in which DNA transfer takes place from one bacterium to other. In asexual reproduction they undergo binary fission.

33. Which among the following comprises of animal like protists?

a) Protozoans
b) Chrysophytes
c) Slime molds
d) Dianoflagellates

Answer: a
Explanation: Since, Protozoans are mobile and can ingest food into their body they resemble animals. Some of the protozoans follow holozoic nutrition like that of animals. Therefore, Protozoans are animal like protists.

34. Diatoms are grouped under _________

a) Chrysophytes
b) Protozoans
c) Dianoflagelletes
d) Euglenoids

Answer: a
Explanation: Diatoms are grouped under Chrysophytes. Chrysophytes comprise of golden algae, diatoms and plant like protists etc. It’s because of the golden-yellow color of the species they are named as Chrysophytes.

35. Cell wall in diatoms is made of _______

a) Chitin
b) Pectin
c) Silica
d) Cellulose

Answer: c
Explanation: Cell wall in diatoms is made up of Silica. It’s a double shelled cell wall that fits exactly into each other like the lid of a box. Cell wall of diatoms remains in the earth even after they die and accumulate to form diatomaceous earth.

36. Diatomaceous earth can be used as a pest control because _________

a) it is porous
b) it contains silica which is poisonous for pests when eaten and therefore they die
c) it snatches out lipids from the outermost waxy layer of pests called cuticle and makes them dry which results in their death
d) it acts as anesthesia when given in minor quantities but pests die when large quantities are in taken

Answer: c
Explanation: Diatomaceous earth is used in pest control and grain storage. This is because they are abrasive in nature which snatches out lipids from the outermost layer of pests called cuticle and makes them dry which results in their death.

37. Diatoms store food as _______

a) Starch
b) Glucose
c) Oil
d) Fructose

Answer: c
Explanation: Diatoms store food as oil. Plants store their food as starch. Diatoms are the main food producing bodies in oceans. They prepare food by photosynthesis.

38. Cell wall in dianoflagelllates contain _______

a) Chitin
b) Cortex
c) Silica
d) Pectin

Answer: b
Explanation: Dianoflagellates have a complex cell wall made up of cortex. They also possess light sensitive organelle in their cell. Eye spot is found in some of them. Erythropsidium is known to have smallest eye.

39. Dianoflagellates contain ________

a) two flagella with both being transversal
b) two flagella with both being longitudinal
c) two flagella with lone being longitudinal and other being transversal
d) three flagella with one being along x-axis, other being along y-axis and the third one being along z-axis

Answer: c
Explanation: Dianoflagellates contain two flagella with lone being longitudinal and other being transversal. These two flagella help them for their movement and rotation.

40. What is red tide?

a) Accumulation of cell wall deposits of red algae is called red tide
b) Accumulation of red blood cells in water
c) Coloration of water due to rapid multiplication of red dianoflagellates
d) Spread of chrysophytes due to rapid reproduction

Answer: c
Explanation: Red tide is the coloration of water due to very rapid multiplication of red dianoflagellates. Chemicals released due to this rapid growth are harmful for aquatic life.

41. Which among the following is responsible for red tide?

a) Gonyaulax
b) Udinium
c) Noctiluca
d) Golden algae

Answer: a
Explanation: Red tide is the coloration of water due to very rapid multiplication of red dianoflagellates like Gonyaulax. Chemicals released due to this rapid growth are harmful for aquatic life.

42. Which among the following belong to plankton?

a) Dianoflagellates
b) Chrysophytes
c) Euglenoids
d) Protozoans

Answer: b
Explanation: Chrysophytes are found in aquatic habitats. They are present in fresh water as well as marine. Chrysophytes Are microscopic in nature and float in water currents like planktons.

43. Desmids belong to ________

a) Dianoflagellates
b) Chrysophytes
c) Euglenoids
d) Protozoans

Answer: b
Explanation: Chrysophytes comprise of diatoms and golden algae (desmids). Desmids are unicellular eukaryotes and can prepare their own food by photosynthesis. Desmids reproduce both by sexually and asexually.

44. Euglenoids are flexible due to ___________

a) Pellicle
b) Pectin
c) Chitin
d) Cortex

Answer: a
Explanation: Euglenoids have a protein-rich layer called pellicle which makes their body flexible. Euglenoids have two flagella that help in their movement. Euglena changes its body shape during its movement and this phenomenon called metabolic is possible due to pellicle.

45. Movement in paramoecium is due to ______

a) gullet
b) photo-receptors
c) cilia
d) radiating canals
Answer: c
Explanation: Movement in paramecium is due to hair-like structures called cilia that grow on its body. Paramoecium can move actively due to the presence of thousands of cilia. Cilia perform the rhythmic movement in order to steer food containing water into the gullet.

46. Sleeping sickness is due to ________

a) Trypanosoma
b) Entamoeba hystalica
c) Noctiluca
d) Golden algae

Answer: a
Explanation: Trypanosoma is a flagellated protozoan that is parasitic and causes sleeping sickness. Sleeping sickness causes joint and muscle pains. It results in behavioral changes, confusion, and poor coordination.

47. Which among the following are non-mobile protozoa?

a) Sporozoans
b) Chrysophytes
c) Euglenoids
d) Amoeboids

Answer: a
Explanation: Sporozoans is non-mobile and therefore don’t have cilia. They are mostly parasitic and depend on the host to meet their food requirements. They reproduce by spore formation.

48. Why do you think that food is protected from fungi when stored in refrigerator?

a) Fungi doesn’t grow in warm conditions
b) Refrigerator provides dry and cold conditions that don’t let fungi grow
c) Refrigerator contains CFC gas that is toxic and doesn’t let fungi grow
d) Since the device works with electricity which doesn’t let fungus grow

Answer: b
Explanation: Fungi grow in moist and warm conditions. The refrigerator provides dry and cold conditions that prevent fungal growth. Therefore food stored in the refrigerator doesn’t get rotten.

49. Which among the following statements are incorrect about Fungi?

a) All the fungi are multi-cellular organisms except yeast
b) Fungi are heterotrophic and are either parasitic or saprophytic
c) Fungi prefer cold-dry conditions to grow
d) Fungi are immobile and this is the major difference between slime molds and of fungi

Answer: c
Explanation: Fungi prefer warm and moist conditions to grow. All the fungi are multi-cellular eukaryotic organisms except yeast. Fungi are heterotrophic and are either parasitic or saprophytic. Parasitic fungi sometimes cause diseases. Fungi are immobile and this is the major difference between slime molds and fungi.

50. Lichens are __________

a) symbiotic existence of blue-green algae and fungi
b) symbiotic existence of rhizobium bacteria in the roots of leguminous plants
c) co-existence of coral reef with zooxanthellae
d) existence of mycorrhiza along with leguminous plants

Answer: c
Explanation: Lichens are the co-existence of blue-green algae with fungi. Fungus protects the algae from sunlight. In turn, algae provide nutrition for fungus since the fungus cannot prepare its own food due to the absence of chlorophyll.

Biological Classification NEET Questions and Answers

It is important to identify what you really need to learn, in order to pass the NEET. Everyone will have their own specializations and approach to this, but it is safe to say that biology is a subject that can be simplified. The NEET practice tests are usually timed, which will make it challenging to cover the complete syllabus. Hence one must concentrate on the key points removing all the redundant.

Biological classification is the naming of living things. It has roots that extend back to the Ancient Greeks, who classified animals, plants and minerals into such groups as vertebrates and invertebrates. Biologists rely on nomenclature codes to make sense of the innovative kinds of organisms they discover each year. We’re going to look at a few important advances that shape how biologists classify living things.

Biological classification is the naming of living things. It has roots that extend back to the Ancient Greeks, who classified animals, plants and minerals into such groups as vertebrates and invertebrates. Biologists rely on nomenclature codes to make sense of the innovative kinds of organisms they discover each year. We’re going to look at a few important advances that shape how biologists classify living things.

Hopefully, this guide has helped you develop a better understanding of the major concepts in biological classification. From kingdoms and phyla to species, each term is connected by a consistent set of criteria, rules, and ideas—and it’s up to you to understand these terms so that you can use them correctly.

Comments