TOP 100+ Plant Kingdom NEET Question and Answers [2022]

In this post, Plant Kingdom NEET Question and Answers, we are going to discuss some important questions and answers on Class-11 Biology Chapter-3. Plant Kingdom is the name given to a kingdom (plantae) of living things including multicellular organisms such as vascular plants (including mosses, ferns, conifers and flowering plants) as well as non-vascular plants like fungi, bacteria, lichen and algae. These Questions and Answers on Plant Kingdom are most important for your upcoming AIIMS and NEET 2022 examinations.

Plant Kingdom NEET Question

1. Gymnosperms and Angiosperms are together called as __________

a) Spermatophyta
b) Sporophyta
c) Dermitophyta
d) Embryophyta

Answer: a
Explanation: Gymnosperms (Gymno = Naked, spermae = seeds) and Angiosperms (Angio = Covered, spermae = seeds) are together called as Spermatophyta (Spermae = seeds, phyta = plants).

2. Which among the following is incorrect?

a) The reduced male gametophyte is termed as pollen grains
b) Pollen grains may be monosaccate, disaccate, trisaccate or non-saccate
c) Megasporangium tissue is soft and non-woody
d) After mitosis, a megaspore forms female gametophyte with two or three archegonia that undergoes fertilization

Answer: c
Explanation: The reduced male gametophyte is termed as pollen grains. Pollen grains may be monosaccate, disaccate, trisaccate or non-saccate. Megasporangium tissue is hardy and woody in nature. After mitosis, a megaspore forms female gametophyte with two or three archegonia that undergoes fertilization.

3. The covering outside an ovule in Gymnosperms is called as __________

a) Integument
b) Air sac
c) Embryo sac
d) Carpel

Answer: a
Explanation: The covering outside an ovule in Gymnosperms is called integument. It has a tiny hole at one end that allows germination of pollen grains that are carried to female gametophyte through air and water.

4. Pollen grains are covered with __________

a) Integument
b) Air sac
c) Embryo sac
d) Carpel

Answer: b
Explanation: Pollen grains are dispersed to different parts of the world through air, water and insects. They are equipped with wings (some don’t have wings) and are covered with an air sac.

5. What is the major difference between plant cell and an animal cell?

a) Cell wall
b) Cell membrane
c) Eukaryotic nature of cells
d) Genetic material

Answer: a
Explanation: Plant cells contain an extra layer outside their cell membrane called cell wall. Cell wall plays a major role in the metabolic activities of a plant cell. It helps in controlling of osmotic pressure.

6. Artificial classification of plant kingdom is based on _______

a) Morphological characteristics
b) Embryotic structure
c) Ultra structure
d) Filamentous structure

Answer: a
Explanation: Artificial classification is based on morphological structures of the plant i.e. artificial classification focuses on external structure of the plants than their internal structure.

7. Which among the following is incorrect about artificial classification of plantae kingdom?

a) This classification is mainly based on external features of a plant than that of their internal features
b) It laid the concept of classification in plants
c) Sexual organs are given more preference than vegetative organs
d) Artificial classification classifies closely related species

Answer: c
Explanation: Artificial classification is the oldest mode of classification in plantae kingdom. This classification laid the foundation for classification in plants. Artificial classification classifies closely related species under one category. However, in this mode of classification vegetative and sexual characteristics are given equal preference.

8. The mode of classifying plants as shrubs, herbs and trees comes under ________

a) Artificial classification
b) Natural classification
c) Phylogenetic classification
d) Whittaker’s classification

Answer: a
Explanation: The mode of classifying plants as shrubs, herbs and trees come under artificial classification. In this mode of classification, morphological characteristics of plants are considered to be the basis of classification.

9. Which among the following are incorrect about natural classification?

a) In natural classification, only internal structures of the plants are considered
b) Natural classification overcomes the limitations of the artificial classification
c) Natural classification considers reproductive mode, embryotic structure and ultra structure of plants
d) Natural classification establishes close relationship between plants

Answer: a
Explanation: Natural classification overcomes the limitations of the plants. Both internal and external structures are considered to be the basis of natural classification. Natural classification considers reproductive mode, embryotic structure and ultra structure of plants. It establishes close relationship between plants.

10. Phylogenetic classification considers __________

a) Morphological characteristics
b) Embryotic structure
c) Evolutionary relationships
d) Ultra structure

Answer: c
Explanation: Phylogenetic classification considers evolutionary relationships between organisms. Fossil records, cytotaxonomy, chemotaxonomy and numerical taxonomy help in studying their evolutionary structures.

11. Which among the following is incorrect about numerical taxonomy?

a) Numerical classification is based on mathematical calculations based on observable characteristics
b) Numbers are given to each character
c) The more the number of similar characters, the more is the chance that they belong to similar taxa
d) Numerical taxonomy gives the same result irrespective of the different sets of characteristics considered

Answer: d
Explanation: Numerical classification is based on mathematical calculations based on observable characteristics. In this mode of classification, each character is given a number or a code. The more the number of similar characters, the more is the chance that they belong to similar taxon. The main disadvantage of numerical taxonomy comes with the variation in result with variation in set of characteristics.

12. Which among the following is incorrect about cytotaxonomy and chemotaxonomy?

a) Cytotaxonomy is based on the chromosomes present in the organism
b) Chemotaxonomy is based on the chemical composition of plants
c) Cytotaxonomy involves characteristics like number of chromosomes, division of cell and position centromere
d) Cytotaxonomy involves only external characteristics

Answer: d
Explanation: Cytotaxonomy is based on the chromosomes present in the organism. Cytotaxonomy involves both internal and external characteristics of plant. Cytotaxonomy involves characteristics like number of chromosomes, division of cell and position centromere. Chemotaxonomy is based on the chemical composition of plants.

13. Which of the following is not the basis for sub-classification in plants?

a) Well differentiable structure
b) Presence of seeds
c) Structure of branches
d) Seed coat

Answer: c
Explanation: Plants are sub-classified based on their well-differentiable structure, presence of vascular tissues, presence of seeds, seed coat i.e. if the seeds are naked or covered.

14. The word “Thallophyta” means ________

a) plants that don’t have well-differentiable structure
b) plants that have large leaves
c) plants that grow in colonies
d) plants that are filamentous

Answer: a
Explanation: Plants are classified as Thallophyta and others based on their well differentiable structure. Plants whose structure can’t be differentiated are put under the category of “Thallophyta”.

15. Which among the following is an incorrect statement?

a) Chlamydomanas is an example of unicellular algae
b) Chlamydomanas have flagella to promote their movement
c) Ulothrea is a unicellular autotrophic algal
d) Spirogyra attains its name because of spiral like arrangement of chloroplasts

Answer: c
Explanation: Ulothrea are multicellular autotrophic algae. Chlamydomanas is an example of unicellular algae. Chlamydomanas have flagella to promote their movement. Spirogyra attains its name because of spiral like arrangement of chloroplasts.

16. Which among the following are called as salad leaves?

a) Ulothrea
b) Ulva
c) Chladophora
d) Spirogyra

Answer: b
Explanation: Ulva is a multicellular algal that grows on moist rocks and walls. It is edible and is used as salad leaves. It is also called as sea lettuce. It has 2 layers of irregularly arranged cells.

17. Which among the following are incorrect about volvox?

a) Volvox grow in colonies
b) The structure that connects them are called cytoplasmic bridges
c) Daughter colonies of volvox grow inside the parent colony
d) They are immobile due to absence of flagellum

Answer: d
Explanation: Volvox grows in colonies. The structures that connect them are called cytoplasmic bridges. Daughter colonies of volvox grow inside the parent colony. They contain flagellum that facilitates their movement.

18. The inner cell wall in spirogyra is made up of ________

a) Pectin
b) Cellulose
c) Chitin
d) Lipids

Answer: b
Explanation: Spirogyra contains two cellular layers. The outer cellular layer is made of Pectin. The inner cellular in spirogyra is made up of Cellulose. This double cellular layered structure helps them to withstand osmotic pressure.

19. Which among the following is incorrect about Ulothrea?

a) Ulothrea is a multicellular filamentous algae
b) Ulothrea contains three different sets of cells i.e. apical, basal and lateral cells
c) Apical cells are rounded at one end whereas basal cells are elongated at one end
d) Every cell contains chlorophyll in them

Answer: d
Explanation: Ulothrea are multicellular filamentous algal. Ulothrea contains three different sets of cells i.e. apical, basal and lateral cells. Apical cells are rounded at one end whereas basal cells are elongated at one end. Every cell contains chlorophyll except basal cell contains chlorophyll in them.

20. Which among the following are incorrect about Chladophora?

a) Chladophora is a filamentous branched algal
b) Chladophora is also called river weed in some areas
c) It is edible and are used in salads
d) There are many different varieties of chladophora that are difficult to be classified

Answer: c
Explanation: Chladophora is a filamentous branched algal. Chladophora is also called river weed in some areas. It is edible. There are many different varieties of chladophora that are difficult to be classified. Ulva are also called as sea lettuce since they are used in salads.

21. Which of the following modes are used by spirogyra to reproduce?

a) Fragmentation
b) Multiple fission
c) Spore formation
d) Binary fission

Answer: a
Explanation: In fragmentation, a parent organism breaks into a fragment and each fragment gives a new individual. Spirogyra uses fragmentation to reproduction.

22. During unfavourable conditions, the outer layer that is formed in chlamydomonas is called as ______

a) Cyst
b) Nuclear membrane
c) Cell wall
d) Cellular membrane

Answer: a
Explanation: During unfavourable conditions, an outer layer that is formed outside chlamydomonas is called cyst. These unfavourable conditions allow multiple fission inside the cyst.

23. Which among the following is an incorrect statement?

a) Multiple fission is a process through which many individuals are produced by repeated nuclear division
b) Multiple fission takes place under suitable conditions
c) During multiple fission, an outer layer called cyst is formed
d) Nucleus divides repeatedly and new individuals are formed inside the cyst after which cyst breaks to release new individuals

Answer: b
Explanation: Multiple fission is a process through which many individuals are produced by repeated nuclear division. Multiple fission takes place under unfavourable conditions. During multiple fission, an outer layer called cyst is formed. Nucleus divides repeatedly and new individuals are formed inside the cyst after which cyst breaks to release new individuals.

24. Which among the following is an incorrect statement?

a) Most of the algae reproduce using spore formation
b) Asexual spores are called as zoo-spores and the reproductive part in algae is called zoosporangium
c) Under favourable conditions, these organisms germinate to form new organism
d) Zoo-spores are non-motile and flagellated

Answer: d
Explanation: Most of the algae reproduce using spore formation. Asexual spores are called as zoo-spores and the reproductive part in algae is called zoosporangium. Under favourable conditions, these organisms germinate to form new organism. Zoo-spores are motile and flagellated.

25. Which of the following is incorrect about reproduction in Gymnosperms?

a) Microsporangium contain microsporocytes that undergo meiosis to form microspores
b) Microspores further undergo reduction division to form microgametophyte
c) Microgametophyte is also called as Pollen grain
d) Wind, water and insects act as dispersal agents for pollination

Answer: b
Explanation: Microsporangia contain microsporocytes that undergo meiosis to form microspores. Microspores further undergo reduction division to form microgametophyte. Microgametophyte is also called as Pollen grain. Wind, water and insects act as dispersal agents for pollination.

26. Which among the following are incorrect about Gymnosperms?

a) In Ginkgo, female cones are absent
b) Gymnosperms may be either dioecious or monoecious
c) The embryo that grows after fertilization is exoscopic in nature
d) Companion cells in phloem are absent

Answer: c
Explanation: Female cones are absent in Ginkgo, Cycads and Taxus. Gymnosperms may be either dioecious or monoecious i.e. they may be either homosporous or heterosporous. The embryo that grows after fertilization is endoscopic in nature. Vessels in xylem and companion cells in phloem are absent in Gymnosperms.

27. Which among the following are incorrect about Gymnosperms?

a) On reaching female gametophyte, the pollen grains produce a tube like structure that carries sperms to the egg
b) Fertilization in Gymnosperms can also be described as siphonogamic
c) Ovules in Gymnosperms are unprotected unlike that of angiosperms
d) Every megaspore that is produced after meiosis undergoes mitosis to form a female gametophyte

Answer: d
Explanation: On reaching female gametophyte, the pollen grains produce a tube like structure that carries sperms to the egg. Fertilization in Gymnosperms can also be described as siphonogamic. Ovules in Gymnosperms are unprotected unlike that of angiosperms. Among the four megaspores that are formed after meiosis only one megaspore is functional and the rest becomes defunct.

28. Reproduction in humans is an example of _______

a) Isogamous
b) Anisogamous
c) Oogamous
d) Sapiogamous

Answer: c
Explanation: In oogamous mode of reproduction, the larger gamete is non-motile and smaller gamete is motile. In humans, sperms being the smaller gamete are motile and the egg being the larger gamete is non-motile. Therefore, reproduction in humans is an example of oogamous reproduction.

29. The male gamete in sexual reproduction of algae is called as _______

a) Antherozoid
b) Egg
c) Basidiogamete
d) Zoosperm

Answer: b
Explanation: The male gamete in sexual reproduction of algae is called antherozoid and the female gamete is called egg. These two gametes fuse to form a zygote which will further develop to form spores.

30. Gelidium and Gracilaria is used in the formation of _______

a) Agar
b) Vinegar
c) Yoghurt
d) Beer

Answer: a
Explanation: Gelidium and Gracilaria is used in the formation of Agar. Agar is used in the preparation of ice-creams and jellies. Apart from the preparation of ice-creams, agar has different uses in both industries and in research.

31. Which among the following is incorrect?

a) Algae help in increasing oxygen levels in the environment
b) Chlorella and Spirullina are multi-cellular algae that are rich proteins and are used as food supplements for space travelers
c) Chlorophyceae comprise algae that contain chlorophyll a and chlorophyll b
d) Chlorophyceae store food as proteins, starch or as oil droplets

Answer: b
Explanation: Algae help in increasing oxygen levels in the environment. Chlorella and Spirullina are multi-cellular algae that are rich proteins and are used as food supplements for space travelers. Chlorophyceae comprise algae that contain chlorophyll a and chlorophyll b. Chlorophyceae store food as proteins, starch or as oil droplets.

32. The storage bodies present in chloroplasts of chlorophyceae are called as ________

a) Pyrenoids
b) Carragen
c) Stroma
d) Alga

Answer: a
Explanation: In chlorophyceae, chloroplasts contain storage bodies called Pyrenoids. Pyrenoids consists of proteins and starch. Chlorophyceae sometimes store food as oil droplets.

33. Food is stored in Phaecophyceae as ___________

a) Starch
b) Laminol
c) Glucose
d) Fructose

Answer: a
Explanation: In Phaecophyceae, food is stored in the form of complex carbohydrates like laminol and manitol. Sometimes food is also stored as oil droplets in phaecophyceae.

34. A leaf like photosynthetic organ in Phaecophyceae is called as ________

a) Frond
b) Stipe
c) Holdfast
d) Algin

Answer: a
Explanation: The vegetative cells in Phaecophyceae are made up of two layers with the inner one being made of cellulose and the other being made of gelatinous coating of algin. A leaf like photosynthetic organ in Phaecophyceae is called as frond. They also have a stalk called stipe and a substratum called as holdfast.

35. Why are bryophyte called plant amphibians?

a) Because they grow in water during summer and on land in winter
b) Because they grow on land but water is necessary for them to reproduce
c) Because they grow in water during first half of the year and on land in the second half of the year
d) Because they grow in water in north part of world and on land in southern part of the world

Answer: a
Explanation: Bryophytes are called as plant amphibians. Although they can manage to grow on land in normal conditions, water is essential for them to transmit male gametes to female gamete in order to facilitate reproduction.

36. Which among the following is an incorrect statement?

a) Bryophytes prevent soil erosion
b) Bryophytes decompose rocks and make soil fertile
c) Bryophytes are used in packing materials and are also good fuel
d) Bryophytes don’t absorb water and are used to pack food materials

Answer: d
Explanation: Bryophytes hold soil firmly and therefore prevent soil erosion. Bryophytes decompose barren rocks and make soil fertile. Bryophytes are used as packing materials and as good fuel. Bryophytes are good absorbers of water and can’t be used for packing of food materials.

37. Bryophytes are erect with hair like structures called as ________

a) Rhizoids
b) Stipe
c) Seta
d) Foot

Answer: a
Explanation: Bryophytes are erect with hair like structures called rhizoids. Rhizoids anchor bryophytes to the soil and help in transfer of nutrients from soil to the thallus. They are also called virtual roots of bryophytes.

38. Which among the following are incorrect?

a) Bryophytes are sub-classified into liverworts and mosses
b) Bryophytes are mostly found in dry hilly areas
c) Bryophytes don’t contain vascular tissues to transmit water and therefore don’t grow tall
d) Bryophytes follow cryptogamae

Answer: b
Explanation: Bryophytes are sub-classified into liverworts and mosses. Bryophytes are mostly found in moist hilly areas. Bryophytes don’t contain vascular tissues to transmit water and therefore don’t grow tall. Bryophytes follow cryptogamae.

39. The female sex organs in bryophytes are called as ________

a) Antheridium
b) Archegonium
c) Basiogonium
d) Thallogonium

Answer: b
Explanation: The female sex organs in bryophytes are called archegonium and they produce female gamete called egg. The male sex organ is called antheridium and produce male gametes called antherozoids.

40. What is the main difference between mosses and liverworts?

a) Moses contain vascular tissue which are absent in liverworts
b) Mosses contain an intermediary stage called protonema which is absent in liverworts
c) Mosses grow taller which is not the case with liverworts
d) Mosses contain special bodies called sporophytes that are absent in liverworts

Answer: b
Explanation: Mosses grow into an intermediary stage from spores called protonema after which they grow into leafy like thallus. Whereas, in liverworts this intermediary stage is absent i.e. the spores develop into thallus without protonema.

41. Which among the following is not an asexual mode in bryophytes?

a) Budding
b) Fragmentation
c) Gemmae
d) Sporophyte formation

Answer: c
Explanation: In fragmentation, leaves/ stems fall off accidently and grow to form new individuals. Budding is a process in which an outgrowth develops and splits from the parent thallus to produce new individual. Thallus has structures called gemmae cups that contain gemmae which in turn reproduce to form new individual. Sporophyte develops from a developed embryo and results in the formation of spores. Therefore, sporophyte formation is a sexual process that involves two gametes.

42. Which among the following is incorrect?

a) Most of the leafy liverworts resemble mosses in their structure
b) Liverworts contain oil bodies that are absent in mosses
c) Moses contain lobes in their leaves whereas leafy liverworts don’t
d) In mosses, leaves are spirally arranged but in leafy liverworts leaves grow in two or three rows

Answer: c
Explanation: Most of the leafy liverworts resemble mosses in their structure. Leafy liverworts contain oil bodies that are absent in mosses. Leafy liverworts contain lobes in their leaves whereas don’t mosses. In mosses, leaves are spirally arranged but in leafy liverworts leaves grow in two or three rows.

43. Sphagnum belongs to _______

a) Leafy liverworts
b) Mosses
c) Thallose liverworts
d) Thallophytes

Answer: b
Explanation: Sphagnum belongs to bryophytes and to the sub-classification of mosses. Sphagnum has a very good commercial importance and is used in the packing of cookery and glass materials.

44. Which of the following is incorrect?

a) Gametes are produced in sex organs called gametophytes
b) Male gametes are transported to female gametes through water
c) Male and female gametes further fuse to form a zygotic structure that develops into an embryo
d) This embryo further develops to form a haploidic structure called sporophytes that bear spores

Answer: a
Explanation: Gametes are produced in sex organs called gametophytes. Male gametes are transported to female gametes through water. Male and female gametes further fuse to form a zygotic structure that develops into an embryo. This embryo further develops to form a haploidic structure called sporophytes that bear spores.

45. Sporophyte bears spores in ___________

a) Capsule
b) Seta
c) Foot
d) Strond

Answer: a
Explanation: Sporophyte contains mainly of three parts capsule, seta and foot. Capsule is the portion of sporophyte that bears spores and seta is the part that transfers water and nutrients from gametophyte to capsule.

46. Which is the dominant phase in the life cycle of liverworts?

a) Diploid sporophyte
b) Diploid zygote
c) Haploid gametophyte
d) Diploid spores

Answer: c
Explanation: Haploid gametophyte is the dominant phase in the life cycle of liverworts. Diploid sporophyte, diploid zygote and diploid spores are short living intermediary structures that finally result in gametophyte.

47. Which among the following is an incorrect statement?

a) Zygote is formed by fusion of male and female gametes and is diploid in nature
b) Zygote undergoes reduction division to form a structure called sporophyte
c) Sporophyte undergoes meiosis to produce spores
d) Spores germinate to form new thallus

Answer: b
Explanation: Zygote is formed by fusion of male and female gametes and is diploid in nature. Zygote doesn’t undergo reduction division immediately after fusion. They instead form a structure called as sporophyte. Sporophyte undergoes meiosis to produce spores. Spores germinate to form new thallus.

48. Which among the following is incorrect?

a) In mosses, spores germinate to form protonema, a green creepy structure that further develops into leaf like thallus
b) Rhizoids hold mosses to ground and prevent soil erosion
c) Gemmae are sexual propagative organs in Liverworts that contain gemmae which further gives rise to a new individual
d) Water is extremely important for the sexual reproduction of bryophytes

Answer: c
Explanation: In mosses, spores germinate to form protonema, a green creepy structure that further develops into leaf like thallus. Rhizoids hold mosses to ground and prevent soil erosion. Gemmae are asexual propagative organs in Liverworts that contain gemmae which further gives rise to a new individual. Water is extremely important for carrying male gamete towards female gamete in order to facilitate sexual reproduction of bryophytes.

49. Which of the following are first evolved plants with vascular tissues?

a) Pteridophytes
b) Bryophytes
c) Thallophytes
d) Cryptograms

Answer: a
Explanation: Pteridophytes are the first ever evolved plants with vascular tissue in them i.e. they contain xylem and phloem. As they contain vascular tissues, they are capable of growing several meters tall.

50. Which of the following statement is incorrect?

a) Pteridophytes follow cryptogamae i.e. reproduce spores
b) The main plant body in Pteridophytes is Sporophyte
c) Pteridophytes grow in dry and cold places like mountains
d) Pteridophytes have specialized vascular tissues

Answer: c
Explanation: Pteridophytes follow cryptogamae i.e. reproduce spores. The main plant body in Pteridophytes is Sporophyte. Pteridophytes grow in a damp shady area and sometimes even in sandy soils. Pteridophytes have specialized vascular tissues.

Plant Kingdom NEET Question and Answers

These Plant Kingdom NEET Question and Answers covers the all-important topic of plants and is targeted, ideally, at those preparing for NEET and AIIMS. The plant kingdom is a very broad category that consists of plants, fungi, and bacteria. Plants are multicellular organisms that have separate male and female sex organs. They can make their own food through photosynthesis and use ground water for their hydration. They also undergo mitosis which is the process of cell division to form new cells and daughter cells.

The Plant Kingdom is really the broadest category of organisms, including all land plants (including seaweed and ferns) and all green algae. There are millions and millions of species, with different levels of complexity. Most of them have only rudimentary ‘brain-like’ control and some are single cell organisms (eukaryotes), while others have complex mechanisms and include trees, flowers, mushrooms and insects, as well as humans.

Comments