TOP 100+ Anatomy Of Flowering Plants NEET Question and Answers [2022]

in this post, Anatomy Of Flowering Plants NEET Question and Answers, we are going to discuss some most important multiple choice questions on NCERT Class-11 Biology Chapter-6, Anatomy Of Flowering Plants. These GK Quiz on Anatomy Of Flowering Plants are often asked in various medical entrance examinations including NEET, AIIMS, JIPMER as well as Board exams also.

Anatomy Of Flowering Plants NEET Questions

1. Which among the following is incorrect about dicot stem?

a) Xylem and phloem are vascular bundles are arranged in a ring like fashion
b) Hypodermis is present just below the epidermis
c) The vascular bundles are of open type
d) Pith is made of vascular bundles

Answer: d
Explanation: Xylem and phloem are vascular bundles are arranged in a ring like fashion. Hypodermis is present just below the epidermis. The vascular bundles are of open type. Pith is made of parenchyma cells.

2. Which among the following is incorrect about anatomy of a dicot stem?

a) Epidermis is covered with a thin layer of cuticle and it bears few stomata and trichomes
b) The hypodermis is made of collenchymatous cells and is present just below the epidermis
c) Cortex is made of parenchymatic cells with conspicuous intercellular spaces
d) Endodermis are also called as wax sheath as they are rich in waxy materials

Answer: d
Explanation: Epidermis is covered with a thin layer of cuticle and it bears few stomata and trichomes. The hypodermis is made of collenchymatous cells and is present just below the epidermis. Cortex is made of parenchymatic cells with conspicuous intercellular spaces. Endodermis of a dicot stem is also called as starch sheath as they are rich in waxy materials.

3. Which among the following is incorrect about anatomy of the dicot leaf?

a) Mesophyll is the portion in between adaxial and abaxial epidermis
b) Mesophyll that performs photosynthesis are called palisade parenchyma and spongy parenchyma
c) Spongy parenchyma are placed towards the adaxial epidermis
d) Palisade parenchymatic cells are elongated cells that are arranged parallel to each other

Answer: c
Explanation: Mesophyll is the portion in between adaxial and abaxial epidermis. Mesophyll cells that perform photosynthesis are called palisade parenchyma and spongy parenchyma. Spongy parenchyma cells are placed towards the abaxial epidermis. Palisade parenchymatic cells are elongated cells that are arranged parallel to each other.

4. Vascular bundles are surrounded by _________

a) Bundle sheath cells
b) Endodermis
c) Epidermis
d) Hypodermis

Answer: a
Explanation: Vascular bundles are surrounded by bundle sheath cells. Sometimes these cells contain chloroplasts and helps in carrying photosynthesis. These are tightly packed sheaths around the veins of the leaf.

5. The central portion of the stem is called ________

a) Pith
b) Cortex
c) Vascular bundles
d) Ground tissue

Answer: a
Explanation: The central portion of the stem or a root or a leaf is called the pith. Cortex is the region outside the endodermis. Vascular bundles are those that help in transportation of food and water. Ground tissue is that region of a plant excluding vascular bundles and epidermis.

6. Which among the following is incorrect about tissues in a plant?

a) A cluster of cells that have a common origin and work together to achieve a specific function
b) A plant tissue varies from that of an animal because they vary in their functions and characters
c) In plant there are two types of tissues, namely, Meristematic and permanent tissues
d) Secondary Meristematic tissues comprises of sclerenchyma, collenchymas, parenchyma and epidermis

Answer: d
Explanation: A cluster of cells that have a common origin and work together to achieve a specific function. A plant tissue varies from that of an animal because they vary in their functions and characters. In plant there are two types of tissues, namely, Meristematic and permanent tissues. Simple permanent tissues comprise of sclerenchyma, collenchymas, parenchyma and epidermis.

7. Which among the following statements is incorrect about Meristematic tissues?

a) Meristematic tissues are quite small which allows large number of cell division
b) Their cytoplasm is quite dense which means that they contain many cell organelles that help them increase their rate of respiration
c) Their cell wall is thin which allows them to divide easily
d) Larger vacuoles let them break easily and give mechanical support

Answer: d
Explanation: Meristematic tissues are quite small which allows large number of cell division. Their cytoplasm is quite dense which means that they contain many cell organelles that help them increase their rate of respiration. Their cell wall is thin which allows them to divide easily. Vacuoles are absent in Meristematic tissues.

8. Which among the following is not correct about primary and secondary Meristematic tissues?

a) Primary meristem rises at the early stage of a plant and comprises of apical and intercalary meristem
b) Secondary meristem rises at the later stage of a plant and comprises of later meristem
c) Apical meristem is present at tips of root and shoot and also helps in the increase of length
d) Intercalary meristem helps in the increase of girth in plants

Answer: d
Explanation: Primary meristem rises at the early stage of a plant and comprises of apical and intercalary meristem. Secondary meristem rises at the later stage of a plant and comprises of later meristem. Later meristem helps in the increase of girth in plants.

9. Which among the following is not correct about permanent tissues?

a) Permanent cells are formed from the meristem tissues that gradually lose their ability to divide and perform few other specific functions
b) Process by which meristem tissues gradually change to permanent tissues is called Differentiation
c) Permanent tissues are classified into simple and complex permanent tissues
d) Simple permanent tissues and complex permanent tissues are classified based on their intercellular gaps

Answer: d
Explanation: Permanent cells are formed from the meristem tissues that gradually lose their ability to divide and perform few other specific functions. Process by which meristem tissues gradually change to permanent tissues is called Differentiation. Permanent tissues are classified into simple and complex permanent tissues. Simple permanent tissues and complex permanent tissues are classified based on their similarity in structure.

10. Which among the following is incorrect about Parenchyma?

a) The packing tissues in plants that stores food, nutrients and water are called Parenchyma
b) Parenchyma with chlorophyll is called chlorenchyma and parenchyma with air is called aerenchyma
c) The intercellular gaps in Parenchyma are negligible
d) Aerenchyma is mostly present in aquatic plants and chlorenchyma is present in leaves

Answer: c
Explanation: The packing tissues in plants that stores food, nutrients and water are called Parenchyma. Parenchyma with chlorophyll is called chlorenchyma and parenchyma with air is called aerenchyma. The intercellular gaps in Parenchyma are large. Aerenchyma is mostly present in aquatic plants and chlorenchyma is present in leaves.

11. Which among the following statements is incorrect about collenchyma?

a) These are the tissue responsible for flexibility in plants and provides support and strength for the plants
b) They have less intercellular spaces in between them
c) They allow bending of stems and leaves without breaking
d) Their cell walls are regularly thickened

Answer: d
Explanation: Collenchyma are the tissues responsible for flexibility in plants and provides support and strength for the plants. They have less intercellular spaces in between them. They allow bending of stems and leaves without breaking. Their cell walls are irregularly thickened.

12. Which among the following is incorrect about Sclerenchyma?

a) These are the living tissues responsible for stiffness in plants
b) The husk of a coconut is made of Sclerenchymatous tissue
c) They are of two kinds, namely, sclereids and fibers
d) Simple pits are present in thickened cell walls of sclerenchyma

Answer: a
Explanation: Sclerenchymatous cells are the dead cells responsible for stiffness in plants. The husk of a coconut is made of Sclerenchymatous tissue. They are of two kinds, namely, sclereids and fibers. Simple pits are present in thickened cell walls of sclerenchyma.

13. Which among the following are incorrect about Xylem?

a) Complex permanent tissues are made of many types of cells and comprises of Xylem and Phloem
b) Xylem and Phloem are together termed as vascular bundles
c) Xylem contains mostly of dead cells and helps in conduction of water and minerals from roots to the stem and leaves
d) Tracheids are the living cells that conduct water and minerals vertically

Answer: d
Explanation: Complex permanent tissues are made of many types of cells and comprises of Xylem and Phloem. Complex permanent tissues are made of many types of cells and comprises of Xylem and Phloem. Xylem contains mostly of dead cells and helps in conduction of water and minerals from roots to the stem and leaves. Tracheids are the dead cells that conduct water and minerals vertically.

14. Which among the following is incorrect about different cells in Xylem?

a) Tracheids are tubular structures made of dead cells without protoplasm
b) Xylem vessels have lignified walls without protoplasm
c) Xylem parenchymatic tissues are made of thin-walled living cells and conduct water sideways
d) Xylem fibers are perforated and help in conduction of water to branches

Answer: d
Explanation: Tracheids are tubular structures made of dead cells without protoplasm. Xylem vessels have lignified walls without protoplasm. Xylem parenchymatic tissues are made of thin-walled living cells and conduct water sideways. Xylem vessels are perforated and help in conduction of water to branches.

15. Which among the following is incorrect about Stomata?

a) The closing and opening of stomata is due to diffusion
b) The factors affecting stomatal movement are light, CO2, O2, availability of water, potassium levels and temperature
c) Some plants like grass have dumb-belled shaped guard cells
d) The cells that are just beside the guard cells are called subsidiary cells

Answer: a
Explanation: The closing and opening of stomata is due to osmosis. The factors affecting stomatal movement are light, CO2, O2, availability of water, potassium levels and temperature. Some plants like grass have dumb-belled shaped guard cells. Some plants like grass have dumb-belled shaped guard cells. The cells that are just beside the guard cells are called subsidiary cells.

15. Which among the following is incorrect about different cells in Phloem?

a) Sieve tubes are tubular cells with perforated walls with large vacuoles, peripheral cytoplasm and without nucleus
b) Companion cells are specialized parenchyma cells that help in regulation of metabolic activities
c) Phloem parenchyma cells are elongated cylindrical cells that support sieve tubes
d) Phloem fibers are living cells with extremely thick cell walls and provide mechanical strength

Answer: d
Explanation: Sieve tubes are tubular cells with perforated walls with large vacuoles, peripheral cytoplasm and without nucleus. Companion cells are specialized parenchyma cells that help in regulation of metabolic activities. Phloem parenchyma cells are elongated cylindrical cells that support sieve tubes. Phloem fibers are dead cells with extremely thick cell walls and provide mechanical strength.

17. Which among the following is incorrect about epidermal tissue system?

a) Epidermal tissue system provides protection and stops too much loss of water and comprises of epidermis, stomata and epidermal appendages
b) Single continuous layer of compactly arranged parenchymatous cells that provides complete protection are present in epidermis
c) Cuticle provides water proof nature for leaves and stems and stomata regulates exchange of air and water
d) Stomata are surrounded by a pair of kidney-shaped cells called guard cells and the inner walls of stomata are comparatively thinner than that of outer walls

Answer: d
Explanation: Epidermal tissue system provides protection and stops too much loss of water and comprises of epidermis, stomata and epidermal appendages. Single continuous layer of compactly arranged parenchymatous cells that provides complete protection are present in epidermis. Cuticle provides water proof nature for leaves and stems and stomata regulates exchange of air and water. Stomata are surrounded by a pair of kidney-shaped cells called guard cells and the inner walls of stomata are comparatively thicker than that of outer walls.

18. Which among the following is incorrect about tissue system?

a) Epidermal appendages are outgrowth on epidermis and help in water and mineral absorption and also prevents water loss
b) All tissues that are neither vascular nor epidermal tissues are called ground tissues and include parenchyma, collenchymas and sclerenchyma
c) Open vascular bundles are those that have cambium in between xylem and phloem and are present in most of the monocots
d) In radial vascular bundle, xylem and phloem are arranged on different radii

Answer: c
Explanation: Epidermal appendages are outgrowth on epidermis and help in water and mineral absorption and also prevent water loss. All tissues that are neither vascular nor epidermal tissues are called ground tissues and include parenchyma, collenchymas and sclerenchyma. Closed vascular bundles are those that have cambium in between xylem and phloem and are present in most of the monocots. In radial vascular bundle, xylem and phloem are arranged on different radii.

19. Which among the following is incorrect about the anatomy of dicot root?

a) The layer just inside the endodermis in a dicot root is called pericycle
b) The portion between endodermis and epidermis is covered by parenchyma cells
c) Secondary growth initiates from the cells of pericycle
d) Pith in a dicot root quite larger than that of a mono cot root

Answer: d
Explanation: The layer just inside the endodermis in a dicot root is called pericycle. The portion between endodermis and epidermis is covered by parenchyma cells. Secondary growth initiates from the cells of pericycle. Pith in a mono cot root is quite larger than that of a dicot root.

20. Which among the following is an incorrect statement about the anatomy of a dicot root?

a) More xylem bundles are present in a dicot root
b) Conjunctive tissues are made of parenchymatic cells
c) Cortex is made of schlerenchymatous cells
d) Intercellular spaces are absent in endodermis

Answer: c
Explanation: More xylem bundles are present in a dicot root. Conjunctive tissues are made of parenchymatic cells. Intercellular spaces are absent in endodermis. Cortex is made of parenchymatic cells.

21. Which among the following is correct about the anatomy of monocot root?

a) The outermost layer in the root is called epidermis
b) The endodermis has casparian strip that avoids water leakage from the vascular bundles and invasion of foreign particles
c) Channels that connects the parenchyma cells are called plasmodermata
d) A cambium is present in between the xylem and phloem

Answer: d
Explanation: The outermost layer in the root is called epidermis. The endodermis has casparian strip that avoids water leakage from the vascular bundles and invasion of foreign particles. Channels that connect the parenchyma cells are called plasmodermata. Cambium is absent in between the xylem and phloem.

22. The layer just below the epidermis in a monocot stem is _________

a) Hypodermis
b) Vascular bundles
c) Endodermis
d) Parenchyma

Answer: a
Explanation: The layer just below the epidermis in a monocot stem is called Hypodermis. Hypodermis provides additional mechanical strength to the epidermis and avoids water leakage from the stem.

23. Which among the following is not correct about monocot stem?

a) In a monocot stem, the vascular bundles are scattered
b) More than one conjoint vascular bundle is present
c) Cambium is absent
d) Cortex is present

Answer: d
Explanation: In a monocot stem, the vascular bundles are scattered. More than one conjoint vascular bundle is present. Cambium is absent i.e. secondary growth of vascular bundles are not possible. Cortex is absent.

24. Which among the following is incorrect about anatomy in a monocot leaf?

a) Stomata is present both on abaxial and adaxial epidermis
b) Mesophyll is well differentiated into Palisade and spongy parenchyma cells
c) Vascular bundles are seen in veins and mid-rib and are surrounded by thick walled bundle sheath
d) Most of the cells are parenchyma cells

Answer: b
Explanation: Stomata is present both on abaxial and adaxial epidermis. Mesophyll is undifferentiated. Vascular bundles are seen in veins and mid-rib and are surrounded by thick walled bundle sheath. Most of the cells are parenchyma cells.

25. Which among the following statements is incorrect about monocotyledonous tissue system?

a) Buliform cells that help in the curling of leaves are absent in monocot leaf
b) Epidermis covers the entire plant and protects the plant from external damage
c) Vascular bundles in monocot stem are neither radial nor conjoint
d) In a monocot stem pericycle is absent

Answer: a
Explanation: Buliform cells that help in the curling of leaves are present in monocot leaf. Epidermis covers the entire plant and protects the plant from external damage. Vascular bundles in monocot stem are neither radial nor conjoint. In a monocot stem pericycle is absent.

26. Pith in monocot stem is made of ___________

a) Parenchyma cells
b) Collenchyma cells
c) Sclerenchyma cells
d) Tracheid cells

Answer: c
Explanation: Pith in monocot stem is made of rigid sclerenchymatous cells. Also, the hypodermis and large number of vascular bundles that are scattered are surrounded by sclerenchymatous cells.

27. Hypodermis of a monocot stem is made of _________

a) Sclerenchymatous cells
b) Parenchymatic cells
c) Collenchymatic cells
d) Chlorenchymatic cells
View Answer

Answer: a
Explanation: Hypodermis along with the pith of a monocot stem is made of sclerenchymatous cells. Also, several numbers of scattered vascular bundles are surrounded by sclerenchymatous cells.

28. Which among the following is incorrect about vascular bundles in monocot stem?

a) They are more than one vascular bundle present
b) The vascular bundles are of open type
c) They are scattered
d) They are surrounded by sclerenchymatous bundle sheaths

Answer: b
Explanation: There are more than one vascular bundles present in a monocot stem. The vascular bundles are of closed type. They are scattered. They are surrounded by sclerenchymatous bundle sheaths.

29. Secondary growth is due to _______

a) Cambium
b) Apical meristem
c) Intercalary meristem
d) Parenchyma

Answer: a
Explanation: Secondary growth is due to lateral meristematic tissues i.e. cambium. Cambium tissues are primarily of two kinds, namely, vascular cambium and cork cambium. Vascular cambium is responsible for the formation of secondary growth in vascular bundles and cork cambium is responsible for replacing the broken epidermis.

30. Which among the following is incorrect about vascular cambium?

a) It exists as a layer in between primary xylem and primary phloem
b) Intrafascicular cambium is formed when cambium cells are in between the primary xylem and phloem
c) Interfascicular cambium cells are medullary cells that adjoin intrafascicular cambium
d) A cambial ring is formed in an intrafascicular cambium

Answer: d
Explanation: It exists as a layer in between primary xylem and primary phloem. Intrafascicular cambium is formed when cambium cells are in between the primary xylem and phloem. Interfascicular cambium cells are medullary cells that adjoin intrafascicular cambium. A cambial ring is formed when interfasicular cambium cells connect intrafascicular cambium cells.

31. Which among the following is not correct about vascular cambium?

a) Cells on the outer side of cambial ring differentiate into secondary phloem
b) Cells on the inner side of cambial ring differentiate into secondary xylem
c) Amount of the secondary phloem produced is more than that of secondary xylem
d) Vascular cambium is an example of Meristematic tissue

Answer: c
Explanation: Cells on the outer side of cambial ring differentiate into secondary phloem. Cells on the inner side of cambial ring differentiate into secondary xylem. Amount of the secondary phloem produced is less than that of secondary xylem. Vascular cambium is an example of Meristematic tissue.

32. Which among the following is incorrect about cork cambium?

a) Cork cambium helps in the replacement of the broken epidermis during the secondary growth
b) Cells on the outer side of the cork cambium differentiates to form cork
c) Cells on the inner side of the cork cambium differentiates to form secondary cortex
d) Cork is also known as Phelloderm

Answer: d
Explanation: Cork cambium helps in the replacement of the broken epidermis during the secondary growth. Cells on the outer side of cork cambium differentiate to form cork. Cells on the inner side of the cork cambium differentiate to form secondary cortex. Cork is also known as Phellem.

33. Secondary cortex is also called as _________

a) Phellem
b) Phelloderm
c) Secondary xylem
d) Secondary phloem

Answer: a
Explanation: Cells on the outer edge of the cambium grow to form the cork which is also known as Phellem. Cells on the inner edge of the cambium grow to form the secondary cortex which is also known as Phelloderm.

34. Which among the following describes bark?

a) Phloem and xylem
b) Epidermis and parenchymatic cells
c) Everything outside the vascular cambium including the secondary phloem
d) Pith
View Answer

Answer: c
Explanation: A bark is everything outside the vascular cambium including the secondary phloem. The tissues in a bark comprise of secondary phloem and peridermis (secondary cortex, cork cambium and cork).

35. The wood that grows in the winter due to inactive cambium is called as _______

a) Early wood
b) Heart wood
c) Sapwood
d) Autumn wood

Answer: d
Explanation: Cambium is inactive in winter and forms fewer xylary elements that have narrow vessels and this wood has higher density and is darker than that of the early wood. This wood is called Autumn wood.

36. The region in the secondary phloem that comprises of dead elements and protected by lignified walls is called as _____

a) Early wood
b) Heart wood
c) Sap wood
d) Late wood

Answer: b
Explanation: The region in the secondary phloem that comprises of dead elements and protected by lignified walls is called Heart wood. Heart wood doesn’t conduct water but instead provides mechanical support.

Comments