100+ Animal Kingdom NEET Question and Answers PDF Download

Animal Kingdom NEET Question and Answers PDF Download
Animal Kingdom NEET Question

In this post, Animal Kingdom NEET Questions PDF, we are going to discuss some most important multiple-choice questions in Class-11 Biology Chapter-4. These selective Animal Kingdom NEET Questions PDFs are often asked in NEET, AIIMS, and various other medical entrance examinations. Candidates have to revise them, again and again, so that can score the best in their upcoming examinations.

Other Relevant Questions Links

The Living WorldStructural Organisation in Animals
Biological ClassificationCell: The Unit of Life
Plant KingdomBiomolecules
Morphology of Flowering PlantsTransport in Plants
Anatomy of Flowering PlantsMineral Nutrition

A Brief Description About Animal Kingdom NEET Question and Answers PDF

Topic:Animal Kingdom NEET Question
Examinations:NEET, AIIMS, JIPMER
Class:11 (CBSE/NCERT) Biology
No of Questions:100+
Question type:Multiple Choice Question
Question Format:Text & PDF
PDF Size:1 MB
Download PDF:Attached Below
Animal Kingdom NEET Questions

Animal Kingdom NEET Questions and Answers

1. Which among the following is not the basis of classification in Animalia?

a) Segmentation

b) Symmetry

c) Mode of nutrition

d) Levels of organization

Answer: d


2. Opening on the upper side of spongocoel _________

a) Osculum

b) Cnidoblasts

c) Spicules

d) Ostia

Answer: a


3. Which among the following is incorrect about transport canal system in Porifera?

a) Water enters the cavity through minute pores called as ostia

b) Flagellated cells create water currents inside spongocoel

c) Collar cells help in the distribution and filtering of food materials

d) Water leaves the spongocoel through Osculum

Answer: c


4. Choanocytes are also called as ________

a) Flagellated cells

b) Collar cells

c) Amoeboid cells

d) Epidermal cells

Answer: b


5. The property of not having separate sexes in an organism is called as __________

a) Hermaphrodite

b) Oogamous

c) Homogamous

d) Heterogamous

Answer: a


6. Which among the following is incorrect about Porifera?

a) The name Porifera comes from the pores present on the surface of the sponges

b) A hard and protective skeleton made up of spongin or spicules supports the body

c) Development of embryo takes place through an intermediate larval stage

d) The digestive system in Porifera is incomplete

Answer: d


7. Which among the following is incorrect about Coelenterata?

a) Tissue level of organization is present in Coelenterata

b) Sea anemone exists in colonies

c) They have two layers of cells in their body i.e. they are diploblastic

d) They have a complete digestive system

Answer: d


8. Which among the following is incorrect about Cnidarians?

a) They are also called as coelenterates which means they are fully bellied

b) The name Cnidaria is due to presence of stinging capsules called cnidoblasts on the surface of their tentacles

c) Endodermal cells contain muscle and nerve cells that help in their mobility

d) Hypostome helps in ingestion and egestion

Answer: c


9. Coelenterates that are umbrella shaped are called as ______

a) Medusa

b) Polyp

c) Taenia

d) Auerelia

Answer: a


10. Which among the following statements are incorrect about coelenterates?

a) Coelenterates are acoelomates

b) Tentacles have stinging capsules called cnidocytes that help in catching of prey

c) In most of the cases, medusa is sessile

d) Corals have skeleton that is made up of CaCO3

Answer: c


11. The property of emitting light from a living organism is called as ________

a) Bioluminescence

b) Phosphorescence

c) Biophosphorescence

d) Cytoluminescence

Answer: a


12. Which among the following statements is incorrect about ctenophores?

a) Ctenophores are radially symmetrical

b) They are diploblastic

c) They reproduce both sexually and asexually

d) They have ciliated comb plates on their body

Answer: c


13. Which among the following statements is incorrect about Obelia?

a) Obelia (polyp) produces medusa by fragmentation

b) Medusae undergoes sexual reproduction to produce polyp

c) Obelia exists in both the forms in alternate generations

d) This process is called metagenesis

Answer: a


14. Which among the following is called “Portuguese man of war”?

a) Pennatula

b) Physalia

c) Adamsia

d) Meandrina

Answer: c


15. Which among the following is incorrect about chordates?

a) They must have notochord at every point of their life

b) They have a post anal tail

c) They have hollow dorsal nerve cord

d) They have a ventral heart

Answer: a


16. Which among the following is incorrect about chordata?

a) They have paired muscles

b) Post anal tail must be present in chordates

c) Their notochord vanishes after certain period of time

d) Pharyngeal gill slits are present

Answer: b


17. Which among the following is odd?

a) Urochordata

b) Cephalochordata

c) Vertebrata

d) Agnatha

Answer: d


18. Which among the following is not correct about Urochordata?

a) They are a classification under Protochordates

b) They have post anal tail only till their larval stage

c) Most of these are marine and almost extinct

d) They don’t contain gill clefts

Answer: d


19. Which among the following is incorrect about Vertebrata?

a) All chordates are vertebrates

b) In vertebrates, notochord is replaced by vertebral column in adults

c) They might not have post-anal tail after a certain period of time

d) Notochord is present during embryonic period

Answer: a


20. Agnatha is an example of ________

a) Sub-phylum

b) Phylum

c) Super-class

d) Class

Answer: c


21. Which among the following is incorrect about Agnatha?

a) These are also called as jawless fishes

b) Scales and fins are present

c) They adopt parasitic mode of nutrition

d) They have a circular mouth that acts as sucker

Answer: b


22. Which among the following is incorrect about Cyclostomata?

a) Their vertebral column is made of cartilage

b) Lamprey and hagfish are examples of this class

c) Their digestive system is complete with stomach, food pipe and intestines

d) Their circulatory system is closed with a 2 chambered heart

Answer: c


23. Which among the following is incorrect about Gnathostomata?

a) These are vertebrates with jaws

b) This super class is classified into Pisces and tetrapods based on their type of blood

c) Pisces use fins for their movement

d) Tetrapods use limbs for their movement

Answer: b


24. Which among the following is incorrect about Arthropoda?

a) This is the second largest phylum of Animalia Kingdom

b) They have jointed legs due to which they are named Arthropoda

c) Their jointed legs help them in fast mobility

d) Their body is bilaterally symmetrical

Answer: a


25. Which among the following statements is incorrect about Arthropoda?

a) Their Exoskeleton is made of chitin which helps them from extreme conditions

b) They are triploblastic, segmented and hemocoelomate animals

c) Some of these animals are dioecious and others are monoecious

d) Internal fertilization is seen in terrestrial animals and external fertilization is noticed in aquatic animals

Answer: c


26. Which among the following is incorrect about reproduction in Arthropoda?

a) They are dioecious

b) Internal fertilization takes place in the case of terrestrial arthropods

c) These are mostly viviparous organisms

d) Development of embryo is either direct or indirect

Answer: c


27. Which among the following is not correct about Arthropods?

a) Their body consists of three parts, namely, head, thorax and abdomen

b) Their respiratory organs can be either lungs or gills

c) Their digestive system is complete with mouth, esophagus, intestines and rectum

d) They have a heart and blood vessels to supply blood to the organs of the body

Answer: d


28. Which among the following is incorrect about Annelids?

a) The name Annelids is derived from the word “Annulus” which means small ring like structure

b) Some of these organisms are dioecious while few others are monoecious

c) The level of organization in these organisms is organ level of organization

d) The circulatory system is of open type

Answer: d


29. Arthropods excrete through ___________

a) Malpighian tubules

b) Pores

c) Nephridia

d) Kidneys

Answer: a


30. Which among the following is incorrect about nervous system in Annelids?

a) Each segment has ganglia that help in the muscular movements

b) They have two ventral nerve chords throughout the body

c) Specialized sensory receptors to help in sense of touch and light

d) The pigmented photo receptors are called Oceli

Answer: d


31. Which among the following is incorrect about nervous system in Nematodes?

a) Nerve ring made of four ganglia serves as brain

b) Nerve chords are present on the dorsal and ventral side of their body

c) Dorsal nerves act as sensory nerves of the body

d) Ventral nerves act as both motor controllers and sensory nerves of the body

Answer: c


32. Which among the following is incorrect?

a) Nereis is a monoecious and Pheretima are dioecious

b) Annelids have a complete digestive system with Pharynx, Esophagus, Stomach and Intestines

c) Annelids possess heart and blood vessels

d) Locusta is one of the sociable Arthropods

Answer: a


33. Which among the following is incorrect about Mollusca?

a) This is the second largest phylum of Animal Kingdom

b) They have organ system level of organization

c) They have a dorsal heart along with dorsal and ventral blood vessels

d) Their body is covered with calcareous shell

Answer: c


34. Which among the following statements is incorrect about nervous system in Mollusca?

a) Ganglia are present at important parts of body

b) All the mollusks exhibit cephalization

c) Many of them have eyespots that act as photoreceptors

d) The anterior head region has sensory tentacles that help in sense of touch

Answer: b


35. The soft spongy layer of skin over the hump is called as ________

a) Visceral Hump

b) Mantle

c) Radula

d) Foot

Answer: b


36. Which among the following is not correct about organ systems in mollusks?

a) Pair of main nerve cords extends throughout their body

b) Mollusks respire either through gills or mantle cavity

c) Excretion occurs through malpighian tubules

d) They have an open type of circulatory system

Answer: c


37. Which among the following is incorrect about Echinodermata?

a) The word “Echino” means spiny and “dermata” means skinned

b) Echinoderms are dioecious with fertilization being external in most cases

c) They have a central nerve ring that extends throughout their body

d) The circulatory system is closed and they have a heart along with blood vessels

Answer: d


38. Which among the following is incorrect about water vascular system in Echinoderms?

a) Water driven tube feet system helps in locomotion as well as in excretion

b) Water vascular system has a ring canal which fills initially followed by that of radial canals

c) Echinoderms excrete waste by osmosis in the tube feet

d) Exchange of gases takes place due to water vascular system

Answer: c


39. Which among the following is incorrect about Echinoderms?

a) Larval stage is bilaterally symmetrical and adults are radially symmetrical

b) They are dioecious and most of the times the fertilization is external

c) The larvae is immobile and bilaterally symmetrical

d) They have a complete digestive system with mouth on the ventral side and anus on the dorsal side

Answer: c


40. Which among the following is incorrect about nervous system in Echinodermata?

a) Radial nerves extend through the arms from the central nerve ring that surrounds the mouth

b) Sensory tentacles help in sense of touch

c) Epidermis contains sensory cells that help in sense of touch

d) Their brain is made up of 4 nerve rings

Answer: d


41. Which among the following is incorrect about Hemichordata?

a) They have three main parts in their body, namely, Proboscis, Collar and a long trunk

b) Open circulatory system is present in these organisms

c) Excretion takes place through proboscis gland

d) Hemichordates are organisms that contain notochord like chordates but lack in all other features

Answer: d


42. Which among the following is incorrect about Hemichordates?

a) Their digestive system is complete with both mouth and anus

b) They are bilaterally symmetrical and are coelomates

c) They adopt tracheal mode of respiration

d) These organisms are also called as acorn worms

Answer: c


43. Which among the following statements is incorrect about Hemichordates?

a) Embryo development is indirect i.e. they have an intermediate larval stage

b) The circulatory system is of closed type i.e. they have a dorsal heart and blood vessels

c) They have dorsal and ventral nerves that help in coordination

d) They are monoecious

Answer: d


44. Which among the following is incorrect about chordates?

a) They must have notochord at every point of their life

b) They have a post anal tail

c) They have hollow dorsal nerve cord

d) They have a ventral heart

Answer: a


45. Which among the following is incorrect about chordata?

a) They have paired muscles

b) Post anal tail must be present in chordates

c) Their notochord vanishes after certain period of time

d) Pharyngeal gill slits are present

Answer: b


46. Which among the following is odd?

a) Urochordata

b) Cephalochordata

c) Vertebrata

d) Agnatha

Answer: d


47. Which among the following is not correct about Urochordata?

a) They are a classification under Protochordates

b) They have post anal tail only till their larval stage

c) Most of these are marine and almost extinct

d) They don’t contain gill clefts

Answer: d


48. Which among the following is incorrect about Vertebrata?

a) All chordates are vertebrates

b) In vertebrates, notochord is replaced by vertebral column in adults

c) They might not have post-anal tail after a certain period of time

d) Notochord is present during embryonic period

Answer: a


49. Agnatha is an example of ________

a) Sub-phylum

b) Phylum

c) Super-class

d) Class

Answer: c


50. Which among the following is incorrect about Agnatha?

a) These are also called as jawless fishes

b) Scales and fins are present

c) They adopt parasitic mode of nutrition

d) They have a circular mouth that acts as sucker

Answer: b


51. Which among the following is incorrect about Cyclostomata?

a) Their vertebral column is made of cartilage

b) Lamprey and hagfish are examples of this class

c) Their digestive system is complete with stomach, food pipe and intestines

d) Their circulatory system is closed with a 2 chambered heart

Answer: c


52. Which among the following is incorrect about Gnathostomata?

a) These are vertebrates with jaws

b) This super class is classified into Pisces and tetrapods based on their type of blood

c) Pisces use fins for their movement

d) Tetrapods use limbs for their movement

Answer: b


53. Which among the following is incorrect about Pisces?

a) They have a streamlined body and a muscular tail that helps them in their movement

b) They are cold-blooded animals and can regulate the body temperature

c) Their heart is 2 chambered

d) Their skeleton is made of cartilage and bone

Answer: b


54. Which among the following is an incorrect statement about circulatory system in Pisces?

a) Their circulatory system is of closed type

b) They have two-chambered heart i.e. they have an auricle and a ventricle

c) They have a single circulatory system with gills i.e. oxygenated blood is pumped to body parts only once

d) Auricle is also called receiving chamber and ventricle is also called as pumping chamber

Answer: c


55. Which among the following is the main difference between Chondrichthytes and Osteichthytes?

a) Endoskeleton composition

b) Fins

c) Type of blood

d) Type of jaws

Answer: a


56. Which among the following is not correct about Chondrichthytes?

a) Chondrichthytes are jawless fishes

b) They have stream-lined body

c) Notochord is present throughout their life

d) Their skin is covered with pointed denticles

Answer: a


57. Which among the following is incorrect about Osteichthyes?

a) Swim bladder helps them retain buoyancy

b) Many of them are edible

c) Gills are separate without operculum

d) Skin covered with cycloid/ ctenoid scales

Answer: c


58. Which among the following is incorrect about Tetrapoda?

a) Lobe-finned fishes were ancestors of tetrapods

b) Tetrapoda are classified into 4 sub-classes i.e. Amphibia, Reptilia, Aves and Mammalia

c) The word tetrapoda means those that have four chambered heart

d) Most of them are terrestrial

Answer: c


59. Which among the following is incorrect about Amphibia?

a) They can live both on land and water

b) They are warm-blooded animals

c) They have three chambered heart

d) They have gills/ lungs to respire

Answer: b


60. Which among the following is incorrect about organ system in Amphibia?

a) In amphibians, blood passes the heart twice

b) Left auricle deals with deoxygenated blood

c) Ventricle deals with both oxygenated and deoxygenated blood

d) Tympanum represents ears in amphibians

Answer: b


61. Which among the following is incorrect about Reptilia?

a) These are cold-blooded animals with scales on them

b) All of them have a three-chambered heart

c) Kidneys are present for excretion

d) These are oviparous

Answer: b


62. Which among the following is incorrect about Aves?

a) Scales are absent and skin is dry except at the one end there is an oil gland

b) Endoskeleton is made of bones and they respire through lungs

c) They have cold-blooded animals

d) They are dioecious and oviparous

Answer: c


63. Which among the following is incorrect about Mammals?

a) They are mostly terrestrial and feed their young ones with milk

b) Scales are absent, instead hairs, sweat and oil glands on skin

c) They respire through lungs and their heart is four-chambered

d) Bats are the only mammals that lay eggs and feed their young ones with milk

Answer: d


64. The word Chordata gets its origin from ________

a) Greek

b) Latin

c) Arab

d) Sanskrit

Answer: b


65. Salamander is an example of __________

a) Reptile

b) Osteichthytes

c) Amphibians

d) Mammals

Answer: c


66. Scutes are also called as _____

a) Wings

b) Scales

c) Gills

d) Glands

Answer: b


67. What does the word homoiothermous refer to?

a) Lie in the same temperature

b) Warm blooded animals

c) The animal is in thermal equilibrium with its surrounding

d) The animal lives in isotonic conditions

Answer: b


68. Which among the following is an incorrect interesting fact about Aves?

a) Their bones are hollow and help them to fly

b) Air sacs are sites of gas exchange in Avian Dinosaurs

c) Humming bird is the smallest bird

d) Ostrich and penguins are few birds that can’t fly

Answer: b


69. Which among the following is incorrect about mammals?

a) African elephant is the largest mammal on the Earth

b) Mammalia derives its origin from Latin word Mamma which means breast

c) Mammals have hair or fur and are warm-blooded

d) The necessary condition for being a mammal is to give birth to their young ones

Answer: d


70. Which among the following is incorrect about reptiles?

a) Reptiles cannot generate their body heat internally like humans do

b) Reptiles cannot sense smell like humans do instead they flick their tongue out in order to sense chemo receptors

c) Reptiles derive its origin from the word reptum which means creep or crawl

d) Reptiles are warm blooded animals

Answer: d


71. Which among the following is incorrect about levels of organization in animals?

a) Cells are organized in different ways to form the basic body in animals

b) Cellular level of organization refers to the cluster of the cells that combine to form an animal body

c) Tissue level of organization refers to the way tissues combine to form organs which in turn form animal body

d) In organ system level of organization, various organs of the system work coordinately to achieve a specific function

Answer: c


72. Which among the following is incorrect about cellular level of organization?

a) A group of cells combine to form the whole body

b) Each cell carries over a specific function

c) This level of organization is also called as cell aggregate of body plan

d) Hydra exhibits this level of organization

Answer: d


73. Which among the following is incorrect about tissue level of organization?

a) Cells performing same functions group together to form a tissue

b) Organs are absent

c) Planaria exhibits this level of organization

d) Cells are specialized with division of labour

Answer: c


74. Which among the following is incorrect about organ system level of organization?

a) Organs group to form organ systems

b) Each and every organ system are specialized to perform a specific physiological activity

c) Annelids exhibit this level of organization

d) All of these animals have a cavity between their digestive tract and body wall called as coelom

Answer: d


75. Which among the following is incorrect about circulatory system in different animals?

a) In open circulatory system, blood is pumped by heart into blood cavity

b) In closed circulatory system, blood is enclosed in blood vessels

c) Interstitial fluid is separated from blood in the case of closed circulatory system

d) Closed circulatory system is exhibited by arthropods

Answer: d


76. Sponges are ______

a) Asymmetrical

b) Radially Symmetrical

c) Bilaterally symmetrical

d) Bimedially symmetrical

Answer: b


77. Which among the following is incorrect about arrangement of cells in embryo?

a) The word “blasted” derives its origin from the word blastula which means a hollow ball of cells formed during the early stage of embryo

b) If the number of cell layers in blastula is two in number, i.e. ectoderm and endoderm, then such organisms are considered to diploblastic

c) If the number of cell layers in blastula is three in number, i.e. ectoderm, mesoderm and endoderm, then such organisms are considered to triploblastic

d) In diploblastic organisms, mesoglea, a well differentiated substance, is present between endoderm and ectoderm

Answer: d


78. Mesoderm gives rise to ______

a) Muscular tissues

b) CNS

c) Urinary bladder

d) Skin

Answer: a


79. Which among the following is incorrect about types of digestive system in animals?

a) A digestive system with one opening to outside is called incomplete digestive system

b) A digestive system with separate openings for ingestion and egestion is called complete digestive system

c) Platyhelmenthes have a complete digestive system

d) Sea sponges have an incomplete digestive system

Answer: c


80. Which among the following is incorrect about classification on the basis of coelom?

a) Coelom is the cavity between the body wall and gut wall

b) Animals are divided into coelomates, acoelomates and pseudocoelomates

c) Coelom is the fluid filled space other than lymph vessels and blood vessels

d) In coelomates, cavities between the gut wall and mesoderm is absent

Answer: d


81. Which among the following is incorrect about pseudocoelomates?

a) Pseudocoelomates means those organisms with false coelom

b) Mesoderm in pseudocoelom is scattered into pouches

c) In pseudocoelomates, coelom is lined completely through mesoderm

d) Nematodes are examples of pseudocoelomates

Answer: c


82. Which among the following is incorrect about coelomates?

a) Coelomates is also called as Eucoelomates

b) Body cavity is lined by mesoderm

c) Internal organs are suspended in the coelom and is attached through peritonium

d) Porifera is the best example for coelomates

Answer: d


83. Which among the following is incorrect about acoelomates?

a) Body cavity is absent in these type of organisms

b) Coelenterates are the best examples for acoelomates

c) Mesoderm holds the internal organs in its own place

d) Nematodes also belong to acoelomates

Answer: c


84. Which among the following is incorrect about segmentation?

a) Some animal bodies are divided into segments both internally and externally

b) The functions of each and every segment are unique and don’t intersect in their functions

c) The phenomenon of segmentation is termed as metamerism

d) Segmentation helps few animals in locomotion

Answer: b


85. Notochord is formed by __________

a) Mesodermal cells

b) Ectodermal cells

c) Epidermal cells

d) Endodermal cells

Answer: a


86. Which among the following is incorrect about notochords?

a) Notochord is a rod-like structure on the dorsal side of the animals

b) During the embryonic development notochord is formed on the dorsal side

c) Notochord is formed from epidermal cells

d) Pisces are an example for chordates

Answer: c


87. Which among the following is coelomate, bilateral and has organ system level of organization?

a) Hemichordates

b) Aschelminthes

c) Coelenterata

d) Platyhelminthes

Answer: a


Animal Kingdom NEET Question and Answers PDF

As we have mentioned above, Animal Kingdom NEET Question and Answers are most important in various medical entrance examinations. Asking such questions to candidates in their final exam makes sure that they’re having great knowledge of current affairs. Candidates should prepare them after the revision of CBSE board books. If anyone is unable to find the solution to a question, he/she can get it from this post by commenting in the below-given comment box. The experts will solve their queries as soon as possible.

Animal Kingdom NEET Question and Answers – Animal Kingdom is a vast area. Many new discoveries are being made on it every other day. In such a competitive field, students who want to succeed in their careers must keep updating their knowledge and skill. Seeing this difficulty, here we have provided you with some important questions which are also asked frequently in different exams. These questions will surely help you to achieve your target or goal. Work hard and be successful!

Other Relevant Questions Links

Photosynthesis in Higher PlantsBody Fluids and Circulation
Respiration in PlantsExcretory Products and their Elimination
Plant Growth and DevelopmentLocomotion and Movement
Digestion and AbsorptionNeural Control and Coordination
Breathing and Exchange of GasesChemical Coordination and Integration

Comments