TOP 100+ Morphology Of Flowering Plants NEET Question and Answers [2022]

These Morphology Of Flowering Plants NEET Question and Answers are most important for your upcoming NEET, AIIMS, JIPMER, and Board Exams as well as other entrance examinations. These Questions on Morphology Of Flowering Plants are based on NCERT Class-11 Biology Chapter-5. Try to solve each Morphology Of Flowering Plants NEET Question and check the answer later.

Morphology Of Flowering Plants NEET Questions for 2022

1. Which among the following is incorrect about modifications of roots with respect to food storage?

a) Most of the time, taproots become swollen to store food
b) Radish adopts napiform to store food
c) Napiform is found in turnip and the root is spherical at the top and tapers in the bottom
d) If the root is swollen in the middle and those that taper on both the sides are called fusiform roots

Answer: b
Explanation: Most of the time, taproots become swollen to store. Radish adopts fusiform to store food. Napiform is found in turnip and the root is spherical at the top and tapers in the bottom. If the root is swollen in the middle and those that taper on both sides are called fusiform roots.

2. Which among the following is incorrect about modifications in adventitious roots for food storage?

a) Tuberous roots are those roots that are swollen and don’t have any specific shape
b) Tuberous roots are found in plants like sweet potato
c) Slender roots with swollen apex are found in Dahlia
d) Fasciculated roots are those that have tubercles at the stem base

Answer: c
Explanation: Tuberous roots are those roots that are swollen and don’t have any specific shape. These are found in plants like sweet potato. Slender roots with swollen apex are found in Dahlia. Fasciculated roots are those that have tubercles at the stem base.

3. Which among the following is not correct about modifications of roots to facilitate respiration?

a) In some plants that grow in marshy areas, roots are modified to facilitate respiration
b) Pneumatophores are specialized breathing roots that help in respiration of plant that grows in marshy areas
c) Breathing roots are present in mango
d) Exchange of gases occur through lenticels in pneumatophores

Answer: c
Explanation: In some plants that grow in marshy areas, roots are modified to facilitate respiration. Pneumatophores are specialized breathing roots that help in the respiration of plant that grows in marshy areas. Breathing roots are present in mangroves that occur mostly in Sunderban deltas. The exchange of gases occurs through lenticels in pneumatophores.

4. Which among the following is incorrect about structure of the seed?

a) Testa and tegmen are the two layers of a seed coat
b) Testa and tegmen are closely attached that they can’t be separated unless soaked in water
c) Seed coat provides protection to the embryo
d) Testa is the thin inner layer and tegmen is the thick outer layer of a seed coat

Answer: d
Explanation: Testa and tegmen are the two layers of a seed coat. These are so closely attached that they can’t be separated unless soaked in water. Testa is the thick outer layer and tegmen is the thin inner layer of a seed coat .Seed coat provides protection to the embryo.

5. Which among the following is incorrect about modification in roots for mechanical support?

a) Prop roots are those that originate from aerial branches
b) Prop roots are also called hanging roots
c) Those roots that originate from stem base that grow obliquely and penetrate into the soil are called stilt roots
d) Stilt roots are present in beetle

Answer: d
Explanation: Prop roots are those that originate from aerial branches. Prop roots are also called hanging roots. Those roots that originate from stem bases that grow obliquely and penetrate into the soil are called stilt roots. Stilt roots are present in sugar cane and maize.

6. Which among the following statements is incorrect?

a) In trapa, roots help in performing photosynthesis
b) In few aquatic plants, roots are modified into spongy structure help in floating by maintaining buoyancy
c) In parasitic plants, haustorial roots penetrate into host to derive nutrition
d) Floating roots are present in cuscuta

Answer: d
Explanation: In trapa, roots help in performing photosynthesis. In few aquatic plants, roots are modified into spongy structure help in floating by maintaining buoyancy. In parasitic plants, haustorial roots penetrate into host to derive nutrition. Haustorial roots are present in cuscuta.

7. Which among the following is incorrect about importance of root system?

a) Root system helps in absorption of water and minerals from soil
b) In plants like mangroves, breathing roots called pneumatophores are present
c) Pneumatophores grow vertically upwards and exchange gases through lenticels
d) Plants that grow tall derive their additional mechanical support by sending pillar-like woody roots called stilt roots

Answer: d
Explanation: The root system helps in the absorption of water and minerals from the soil. In plants like mangroves, breathing roots called pneumatophores are present. Pneumatophores grow vertically upwards and exchange gases through lenticels. Plants that grow tall derive their additional mechanical support by sending pillar-like woody roots called prop roots.

8. Which among the following is incorrect about roots in banyan tree?

a) Banyan roots have adventitious roots called prop roots that provide them with additional support
b) Prop roots are also called climbing roots
c) Prop roots on meeting the soil form secondary and tertiary roots
d) Initially these start as a tiny outgrowth on the branches and become woody and large

Answer: b
Explanation: Banyan roots have adventitious roots called prop roots that provide them with additional support. Prop roots are also called hanging roots. Prop roots on meeting the soil form secondary and tertiary roots. Initially, these start as a tiny outgrowth on the branches and become woody and large.

9. Which among the following is incorrect about climbing roots?

a) These roots originate from nodes or internodes
b) They help plant climb on the surface
c) These roots secrete sticky substances that help the plants to stick on the walls
d) Climbing roots help in anchoring the plant to the soi

Answer: d
Explanation: Climbing roots originate from nodes or internodes. They help plant climb on the surface. These roots secrete sticky substances that help the plants to stick on the walls. Climbing roots don’t help in anchoring the plant to the soil.

10. Which among the following is incorrect about the root?

a) Radicle grows to form a primary root inside the soil
b) From the primary roots grows the secondary roots from lateral surfaces
c) Most of the monocotyledons adopt tap root system
d) Adventitious roots are present in Banyan tree

Answer: b
Explanation: Radicle grows to form a primary root inside the soil. Radicle grows to form a primary root inside the soil. Most of the dicotyledons adopt tap root system. Adventitious roots are present in Banyan tree.

11. Which among the following is an incorrect statement about root?

a) The root is covered at the end by a thimble like structure called root cap
b) Meristematic tissue helps in the growth of plants
c) Mersistematic cells when mature forms the so called growing cells
d) Root hairs increase the surface area which helps in increasing the levels of water absorptio

Answer: c
Explanation: The root is covered at the end by a thimble like structure called root cap. Meristematic tissue helps in the growth of plants. Meristematic cells when mature form the so called permanent cells. Root hairs increase the surface area which helps in increasing the levels of water absorption.

12. Which among the following is incorrect about the modifications in roots?

a) Roots undergo modifications to perform conduction of water and minerals
b) Prop roots help in anchoring banyan tree to the ground
c) Pneumatophores are present in maize and sugar cane that help them to respire easily
d) Tap roots in turnip and carrot store food in their roots

Answer: c
Explanation: Roots undergo modifications to perform conduction of water and minerals. Prop roots help in anchoring banyan tree to the ground. Pneumatophores are present in Rhizopora that help them to respire easily. Tap roots in turnip and carrot store food in their roots.

13. The word morphology means ___________

a) Study of structure
b) Study of bones
c) Study of change
d) Study of skin

Answer: a
Explanation: The word morphology derives its origin from Greek which means study of structure. Morphology is a branch of biology that deals with the structure of living organisms and the relationship between their structures.

14. Which among the following is incorrect about shoot system?

a) The portion of a plant that grows above the soil is called shoot system
b) Aerial roots are a part of shoot system
c) Shoot system comprises of leaves, branches, flowers and fruits
d) The shoot system develops from plumule

Answer: b
Explanation: The portion of a plant that grows above the soil is called shoot system. Aerial roots are a part of shoot system. Shoot system comprises of leaves, branches, flowers and fruits. The shoot system develops from plumule.

15. Which among the following is incorrect about tap root and fibrous root?

a) Tap root grows deep into the soil
b) Fibrous root grows laterally
c) In fibrous root system, one primary root and more than one secondary root is present
d) Most of the dicotyledons adopt tap root system

Answer: c
Explanation: Tap root grows deep into the soil. The fibrous root grows laterally in the soil. In tap root system, one primary root and more than one secondary root is present. Most of the dicotyledons adopt tap root system.

16. Which among the following is incorrect about root system in carrot?

a) In carrot, roots are edible
b) They adopt fibrous root system
c) Turnip and beetroot also adopt the same type of root system
d) In this root system, one primary root present grows deep into soil and many secondary roots grow along the sides of the primary roots

Answer: b
Explanation: In carrot, roots are edible. They adopt fibrous root system. Turnip and beetroot also adopt the same type of root system. In this root system, one primary root present grows deep into soil and many secondary roots grow along the sides of the primary roots.

17. Which among the following is incorrect about adventitious root system?

a) Adventitious roots when buried in soil grows into new roots
b) These roots provide additional anchoring to a plant
c) These are the roots that grow from parts that are other than the radicle
d) Adventitious roots are present in Turnip

Answer: d
Explanation: Adventitious roots when buried in soil grow into new roots. These roots provide additional anchoring to a plant. These are the roots that grow from parts that are other than the radicle. Adventitious roots are present in banyan tree.

18. Which among the following is incorrect about stem?

a) It is initially greenish and turns woody gradually
b) A stem bears leaves, flowers, buds and fruits etc. and grows vertically erect
c) Both the shoot and stem refers to the same part of a plant
d) Aerial axis of a grown plant is called a stem

Answer: c
Explanation: Most of the times, tap roots become swollen to store. Radish adopts fusiform to store food. Napiform is found in turnip and the root is spherical in the top and tapers in the bottom. If the root is swollen in the middle and those that tapers on both the sides are called fusiform roots.

19. Which among the following statements is incorrect about stem?

a) The region of stem where buds arise is called a node
b) The region between two consecutive nodes is called inter-node
c) Stem helps in conduction of water and nutrients between root and shoot
d) Stem system includes fruits, flowers, buds and leaves etc

Answer: d
Explanation: The region of stem where buds arise is called a node. The region between two consecutive nodes is called inter-node. Stem helps in conduction of water and nutrients between root and shoot. Shoot system includes fruits, flowers, buds and leaves etc.

20. Which among the following is not correct about different modifications of stem?

a) Weak stems are aerial stems that are further classified into trailer, creeper and climber
b) Stems in rhizome, tuber and bulb grow under the ground
c) In some plants, stems are modified into thorns for defense
d) Stems in corn grow above the ground

Answer: d
Explanation: Weak stems are aerial stems that are further classified into trailer, creeper and climber. Stems in rhizome, tuber and bulb grow under the ground. In some plants, stems are modified into thorns for defense. Stems in corn grow under the ground.

21. Which among the following is not correct about aerial stems?

a) Aerial stems can be classified into week stems and strong stems
b) Trailers are classified into procumbent, decumbent and diffuse based on the way they trail on the ground
c) Tridax is an example of diffused stem
d) Climbers are those plants that climb on any neighboring plants using modified stem structure called tendrils

Answer: c
Explanation: Aerial stems can be classified into weak stems and strong stems. Trailers are classified into procumbent, decumbent and diffuse based on the way they trail on the ground. Tridax is an example of decumbent stem. Climbers are those plants that climb on any neighboring plants using modified stem structure called tendrils.

22. Which among the following is incorrect about different modes of modifications in stems?

a) Tendrils are tender and spirally coiled structures that arise from the axillary buds help in climbing of plants
b) Stem thorns are woody and pointed structures that develop from apical buds and provides protection of plants
c) Phylloclades are similar to stem thorns in structure but phylloclades are modification of leaves carry photosynthesis and also reduce transpiration
d) In cladodes, only some part of stem is fleshy and green and they are capable of performing photosynthesis

Answer: b
Explanation: Tendrils are tender and spirally coiled structures that arise from the axillary buds help in climbing of plants. Stem thorns are woody and pointed structures that develop from axial buds and provides protection of plants. Phylloclades are similar to stem thorns in structure but phylloclades are modification of leaves carry photosynthesis and also reduce transpiration. In cladodes, only some part of stem is fleshy and green and they are capable of performing photosynthesis.

23. Which among the following statements is incorrect about creepers?

a) Runners are modified sub-aerial stem that run along the ground and roots develop at nodes
b) Suckers arise from the underground part of the stem and these roots are present in Mentha
c) Stolon arises from the base of the main stem and gives rise to a new plant when meets the soil
d) In pineapple, stem is modified into stolon

Answer: d
Explanation: Runners are modified sub-aerial stem that run along the ground and roots develop at nodes. Suckers arise from the underground part of the stem and these roots are present in Mentha. Stolon arises from the base of the main stem and gives rise to a new plant when meets the soil. In pineapple, stem is modified into suckers.

24. Which among the following is incorrect about rhizome?

a) Thick stems that grow horizontally under the soil are rhizomes
b) Nodes and internodes are present in this kind of roots and the adventitious roots arise from the node
c) Rhizomes are unaffected during unfavourable conditions
d) The edible part of ginger is a root

Answer: d
Explanation: Thick stems that grow horizontally under the soil are rhizomes. Nodes and internodes are present in this kind of stem and the adventitious roots arise from the node. Rhizomes are unaffected during unfavourable conditions. The edible part of ginger is the rhizome i.e. the underground stem.

25. Which among the following is incorrect about bulb?

a) In bulb, stem is underground and condensed with fleshy leaves
b) Leaves are arranged in concentric fashion
c) In garlic, a single bulb is present
d) Scale leaves are present on the bul

Answer: c
Explanation: In bulb, stem is underground and condensed with fleshy leaves. Leaves are arranged in concentric fashion. In onion, a single bulb is present whereas in garlic many bulbs combine to form a bigger bulb. Scale leaves are present on the bulb.

26. Which among the following is incorrect about different parts of the leaf?

a) Lamina contains veins and veinlets that transmit water to different regions of the leaf
b) Petiole is flexible thin structure that helps in fluttering of leaves in the air
c) Grass is an example of petiolate plants
d) Legumes have a swollen leaf base called Pulvinus

Answer: d
Explanation: Lamina contains veins and veinlets that transmit water to different regions of the leaf. Petiole is flexible thin structure that helps in fluttering of leaves in the air. Based on the presence or absence of petiole, plants are classified into petiolate and sessile respectively. Since petiole is absent in grass, it is considered to be sessile. Legumes have a swollen leaf base called Pulvinus.

27. Which among the following is not correct about leaf?

a) Stipules are the leaf like structure that grows on the leaf base
b) The margin of the lamina can be entire, wavy or notched and the tip of the lamina can be round, acute or obtuse
c) The arrangement of veins and veinlets in the leaf is called venation and veins are the vascular tissues of leaves
d) In pinnate reticulate, there are many strong ribs and these ribs can be either convergent or divergent

Answer: d
Explanation: Stipules are the leaf like structure that grows on the leaf base. The margin of the lamina can be entire, wavy or notched and the tip of the lamina can be round, acute or obtuse. The arrangement of veins and veinlets in the leaf is called venation and veins are the vascular tissues of leaves. In pinnate reticulate, only one strong mid-rib is present.

28. Which among the following is incorrect about reticulate and parallel venation?

a) In reticulate venation, veins are arranged haphazardly
b) In parallel venation, veins are arranged in a parallel manner
c) In palmate venation, only one strong mid-rib is present
d) Rice is an example of convergent palmate parallel venatio

Answer: c
Explanation: In reticulate venation, veins are arranged haphazardly. However in parallel venation, veins are arranged in a parallel manner. Both the kinds can be further classified into palmate and pinnate. In pinnate venation, only one strong mid-rib is present and in palmate venation more than one strong rib is present. Rice is an example of convergent palmate parallel venation.

29. Which among the following statements is incorrect about leaves?

a) Simple leaves are those leaves that are either entire or incised without touching the mid-rib
b) Compound leaves are those leaves in which incisions reach the mid-rib breaking the lamina into leaflets called as ‘pinnate’
c) In palmate compound leaves, leaflets are attached at a common point
d) An axillary bud is present at the end of every leaflet

Answer: d
Explanation: Simple leaves are those leaves that are either entire or incised without touching the mid-rib. Compound leaves are those leaves in which incisions reach the mid-rib breaking the lamina into leaflets called as ‘pinnate’. In palmate compound leaves, leaflets are attached at a common point. An axillary bud is present at the end of every leaf.

30. Which among the following is incorrect about phyllotaxy?

a) The arrangement of leaves in the plant is called phyllotaxy
b) In alternate phyllotaxy, a single leaf is present at each node
c) Opposite phyllotaxy is present in China rose
d) In whorled phyllotaxy, multiple leaves are present at each node

Answer: c
Explanation: The arrangement of leaves in the plant is called phyllotaxy. In alternate phyllotaxy, a single leaf is present at each node. This kind of phyllotaxy is seen in China rose. In whorled phyllotaxy, multiple leaves are present at each node.

31. Spines in cactus are due to _______

a) modifications of leaves
b) modifications of stem
c) modifications of flower
d) modifications of bu

Answer: a
Explanation: Spines in cactus are due to modifications of leaves. Cactuses are mainly found in arid regions. So, in order to reduce transpiration of water leaves modify themselves into spines.

32. Scale leaves are present in ______

a) Cactus
b) Potato
c) Cucumber
d) Tomato

Answer: b
Explanation: Scale leaves are present in Potato. These give protection to eyes, the region where new tubers grows. Scale leaves are also found on the outer part of the onion bulb and garlic.

33. Which among the following is incorrect about racemose and cymose?

a) In racemose inflorescence, the youngest flower remains at the top of floral axis
b) In cymose inflorescence, the floral main axis continues to grow throughout the life
c) In racemose inflorescence, indefinite number of flowers are formed
d) In cymose inflorescence, the axilary branches continue to grow throughout the lif

Answer: b
Explanation: In racemose inflorescence, the youngest flower remains at the top of floral axis and indefinite number of flowers are formed. In cymose inflorescence, the floral main axis is limited however the axilary branches continue to grow throughout the life.

34. Which among the following plays a vital role in pollination of pollen grains?

a) Petals
b) Sepals
c) Pedicel
d) Carpel

Answer: d
Explanation: Petals are the colorful floral parts that attract insects and promote pollination. Sepals are the green color leaf like structure that ensures protection to bud. The pedicel is the stalk like structure that holds the leaves. Carpel is the female reproductive organ that produces ovum.

35. Which among the following is not correct about flower?

a) A flower has 4 whorls arranged successively i.e. calyx, corolla, androecium and gynoecium
b) Members of calyx and corolla are called as sepals and petals respectively
c) In polysepalous, the sepals are arranged in a free manner whereas in gamosepalous, the sepals are united
d) Tulip is an example of polypetalous

Answer: d
Explanation: A flower has 4 whorls arranged successively i.e. calyx, corolla, androecium and gynoecium. Members of calyx and corolla are called as sepals and petals respectively. In polysepalous, the sepals are arranged in a free manner whereas in gamosepalous, the sepals are united. Tulip is an example of gamopetalus.

36. Which among the following is incorrect about stamens?

a) A stamen mainly contains of anther, filament and connective tissue
b) An anther is a bilobed structure present at the tip of filament with each lobe bearing 2 pollen sacs
c) Epipetalous flowers are those flowers in which stamens are attached to petals
d) Sunflower is an example of epiphyllous

Answer: d
Explanation: A stamen mainly contains of anther, filament and connective tissue. An anther is a bilobed structure present at the tip of filament with each lobe bearing 2 pollen sacs. Epipetalous flowers are those flowers in which stamens are attached to petals. Sunflower is an example of epipetalous.

37. Which among the following statements is incorrect about stamens?

a) In epiphyllous flowers, stamens are attached to perianth
b) Stamens attached to carpels are gynandrous
c) In monoadelphous, all filaments of stamens are bunched and all the stamens are united
d) In polystemonous, stamens are free i.e. they are neither attached to any part of the flower nor to each other

Answer: c
Explanation: In epiphyllous flowers, stamens are attached to perianth. Stamens attached to carpels are gynandrous. In monoadelphous, all filaments of stamens are bunched and all the stamens are free. In polystemonous, stamens are free i.e. they are neither attached to any part of the flower nor to each other.

38. Which among the following is incorrect about Carpel?

a) Basal enclosed part of carpel is called ovary
b) Ovules are attached to cushion like structure called Placenta
c) Stigma is the part of the carpel that receives pollen grain
d) Arrangement of ovules within the ovary is called Aestivation

Answer: d
Explanation: Basal enclosed part of carpel is called ovary. Ovules are attached to cushion like structure called Placenta. Stigma is the part of the carpel that receives pollen grain. Arrangement of ovules within the ovary is called Placentation.

39. Which among the following is incorrect about different types of Placentation?

a) In marginal placentation, placenta develops on the ventral side of an ovary
b) Unlike marginal placentation where ovary is single chambered, in axile placentation ovary is multi-chambered
c) Okra is an example of axial placentation i.e. ovary is multi-chambered and ovules are attached to the central axis
d) Papaya is an example of basal placentation

Answer: d
Explanation: In marginal placentation, placenta develops on the ventral side of an ovary. Unlike marginal placentation where ovary is single chambered, in axile placentation ovary is multi-chambered. Okra (ladies finger) is an example of axial placentation i.e. ovary is multi-chambered and ovules are attached to the central axis. Papaya is an example of parietal placentation.

40. Which among the following is not correct about free-central placentation?

a) In basal placentation, ovule is present at base of the ovary
b) In parietal placentation, placenta is swollen at centre and ovules get arranged around it
c) In apical placentation, ovule is present at apex of the ovary
d) Lemon is an example of axial placentatio

Answer: b
Explanation: In basal placentation, ovule is present at the base of the ovary. In free central placentation, placenta is swollen at the centre and ovules get arranged around it. In apical placentation, ovule is present at apex of the ovary. Lemon is an example of axial placentation.

41. Which among the following is incorrect about aestivation?

a) Arrangement of sepals or petals in a floral bud with respect to the other members of the same whorl is called aestivation
b) In valvate aestivation, sepals or petals in a whorl just touch each other at the margin, without overlapping
c) In twisted aestivation, margin of a sepal overlaps with that of the next one and so on in either clock-wise or counter clock-wise direction
d) Gulmohar flower is an example of twisted aestivation

Answer: d
Explanation: Arrangement of sepals or petals in a floral bud with respect to the other members of the same whorl is called aestivation. In valvate aestivation, sepals or petals in a whorl just touch each other at the margin, without overlapping. In twisted aestivation, margin of a sepal overlaps with that of the next one and so on in either clock-wise or counter clock-wise direction. Gulmohar flower is an example of imbricate aestivation.

42. Vexilary aestivation is usually seen in ________

a) Dimerous flowers
b) Pentamerous flowers
c) Tetramerous flowers
d) Trimerous flowers

Answer: d
Explanation: Vexilary aestivation is usually seen in pentamerous flowers. The largest petal overlaps 2 smaller ones, which in turn overlaps with the smallest petals. This kind of aestivation is found in pea flower.

43. Which among the following is not correct about classification of flowers?

a) A flower containing only stamen is called staminate
b) Based on symmetry, flowers are classified into actinomorphic, zygomorphic and asymmetric flowers
c) Flowers that possess radial symmetry is said to be zygomorphic flower
d) Canna is an asymmetric flower

Answer: c
Explanation: A flower containing only stamen is called a staminate. Based on symmetry, flowers are classified into actinomorphic, zygomorphic and asymmetric flowers. Flowers that possess radial symmetry is said to be actinomorphic flower. Canna is an asymmetric flower.

44. Which among the following is incorrect about classification of flowers?

a) Pea possesses bilateral symmetry
b) Jasmine is an example of trimerous flower
c) Papaya is an example of unisexual flower
d) Hibiscus is an example of pentamerous flowe

Answer: b
Explanation: Pea possesses bilateral symmetry. Jasmine is an example of tetramerous (4 floral appendages) flower. Papaya is an example of unisexual flower. Hibiscus is an example of pentamerous flower (5 floral appendages).

45. Which among the following statements is incorrect about classification of flowers based on position of whorls?

a) In hypogynous flower, gynoecium occupies the highest position
b) Superior ovary is present in hypogynous flower
c) In epigynous flower, gynoecium and other whorls of the flower remain on the same level
d) China rose is an example of hypogynous flower

Answer: c
Explanation: In hypogynous flower, gynoecium occupies the highest position. Superior ovary is present in hypogynous flower. In epigynous flower, gynoecium is the bottom most whorl. China rose is an example of hypogynous flower.

46. Which among the following is incorrect about classification of flowers based on the arrangement of whorls in a flower?

a) In hypogynous flower, ovary is present at the lower most level when compared to sepals, petals and stamens
b) In perigynous flower, ovary is neither the bottom most whorl nor the top most whorl
c) Ovary in perigynous flower is called half superior ovary
d) Ovary in epigynous flower is called inferior ovary

Answer: a
Explanation: In hypogynous flower, ovary is present at the uper most level when compared to sepals, petals and stamens. In perigynous flower, ovary is neither the bottom most whorl nor the top most whorl. Ovary in perigynous flower is called half superior ovary. Ovary in epigynous flower is called inferior ovary.

47. A mustard flower is an example of ___________

a) Actinomorphic flower
b) Zygomorphic flower
c) Asymmetric flower
d) Epigynous flower

Answer: a
Explanation: A mustard flower is an example of an actinomorphic flower. A flower is said to be actinomorphic if it possesses radial symmetry and zygomorphic if it possesses bilateral symmetry.

48. Periwinkle is an example of ______

a) Dimerous
b) Trimerous
c) Tetramerous
d) Pentamerous

Answer: b
Explanation: Periwinkle and China rose are examples of pentamerous flowers (5 floral appendages). Lilies are examples of trimerous flowers (3 floral appendages). Jasmine is an example of tetramerous flower (4 floral appendages).

49. Which among the following is incorrect about structure of the fruit?

a) Wall of the fruit is called as “Pericarp”
b) The outer –most layer of epidermal cells is called epicarp
c) The inner most layer is called endo-carp
d) The edible part in apple is the mesocarp

Answer: d
Explanation: Wall of the fruit is called as “Pericarp”. The outer–most layer of epidermal cells is called epicarp and the inner most layer is called endo-carp. The edible part in an apple is the swollen thalamus.

50. The edible part of a coconut is the ______

a) Exocarp
b) Endocarp
c) Endosperm
d) Epicarp

Answer: c
Explanation: The edible part of a coconut is the endosperm. The edible part varies in every fruit. In pear and apple, the edible part is the swollen thalamus. And in a banana, it’s the ovary of the flower that forms the fruit.

Comments