TOP 100+ Cell The Unit Of Life NEET Questions and Answers [2022]

In this post, Cell The Unit Of Life NEET Questions and Answers, we are going to discuss some most important multiple choice questions and answers on NCERT Class-11 Biology Chapter-8, Cell The Unit of Life. These selected Cell The Unit Of Life NEET Questions are often asked in various competitive examinations like NEET, AIIMS, JIPMER as we as board examinations.

Cell The Unit Of Life NEET Questions and Answers

1. What is the full form of PPLO?

a) Pleural Parasite Like Organisms
b) Phosphatic Pneumonia Like Organisms
c) Pleuro Parasite Like Organisms
d) Pleuro Pneumonia Like Organisms

Answer: d
Explanation: The full form of PPLO is Pleuro Pneumonia Like Organisms. They are a type of prokaryotic organisms, which also include bacteria, blue–green algae and mycoplasma. The lack a true nucleus.

2. Which of these is not a basic shape of bacteria?

a) Vibrio
b) Spirillum
c) Triangular
d) Coccus

Answer: c
Explanation: Bacteria have four basic shapes. These are bacillus or rod – shaped, coccus or spherical shape, vibrio or comma shaped and spirillum or spiral shaped. Bacteria are a type of prokaryotic organisms.

3. Which of these bacteria lack a cell wall?

a) Escherichia
b) Pseudomonas
c) Mycoplasma
d) Mycobacterium

Answer: c
Explanation: All bacteria have a cell wall covering the cell membrane, except in the genus mycoplasma. Since all bacteria are prokaryotic organisms, they do not have a well – defined nucleus. The genetic material is naked.

4. What is the size of a typical eukaryotic cell?

a) 10 – 20 μm
b) 0.1 – 0.2 μm
c) 100 – 200 μm
d) 1 – 2 μm

Answer: a
Explanation: The size of a typical eukaryotic cell is 10 – 20 μm. Prokaryotic cells are generally smaller than eukaryotic cells and also multiply more rapidly. Bacteria, blue-green algae, mycoplasma and PPLO (Pleuro Pneumonia Like Organisms) are the types of prokaryotic cells.

5. What is the shape of a bacterial plasmid?

a) Linear
b) Circular
c) Irregular
d) Bacillus

Answer: b
Explanation: Plasmids are extrachromosomal small circular DNA that is present in bacterial cell, apart from the genomic DNA. Plasmid DNA confers several special features to the cell such as resistance to certain chemicals.

6. What are plasmid made of?

a) Proteins
b) Polysaccharides
c) Nucleic acids
d) Lipids

Answer: c
Explanation: Plasmids are made of nucleic acids. They are extrachromosomal small circular DNA that is present in bacterial cell, apart from the genomic DNA. Plasmid DNA confers several special features to the cell.

7. Which of these structures is used in bacterial transformation?

a) Plasmid
b) Cell membrane
c) Ribosomes
d) Genomic DNA

Answer: a
Explanation: Plasmids are made of nucleic acids. They are extrachromosomal small circular DNA that is present in bacterial cell, apart from the genomic DNA. They are used as vectors for bacterial transformation.

8. From which structure is a mesosome derived from?

a) Plasmid
b) Cell wall
c) Ribosome
d) Cell membrane

Answer: d
Explanation: Mesosome is a characteristic feature of prokaryotes, which is not present in eukaryotic cells. It is a differentiated form of cell membrane derived by the infoldings of the cell membrane in prokaryotes.

9. How many layers are present in the bacterial cell envelope?

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: c
Explanation: Bacterial have a tightly bound three – layered cell envelope. The uppermost layer is the glycocalyx, followed by the cell wall in the middle and the innermost plasma membrane. The cell envelope provides protection.

10. Which of these bacteria have chromatophores?

a) Escherichia
b) Mycobacteria
c) Mycoplasma
d) Cyanobacteria

Answer: d
Explanation: Chromatophores are pigment containing membranous extensions in the cytoplasm of bacteria. Cyanobacteria contain chromatophores. They are photosynthetic bacteria that are aquatic in nature.

11. Which of these structures is not a part of the bacterial flagella?

a) Filament
b) Basal Body
c) Lamina
d) Hook

Answer: c
Explanation: Motile bacteria have a thin filamentous structure extending from the cell known as the flagella. Flagella are made of three parts – the filament which is the longest portion, the hook and the basal body.

12. Which of these is not a surface structure in bacteria?

a) Flagella
b) Pili
c) Mesosome
d) Fimbriae

Answer: c
Explanation: Flagella, pili and fimbriae are structures present on the surface of the bacterial cell for various purposes such as motility and attachment. Mesosome is an infolding of cell membrane, present in the cytoplasm.

13. What are the subunits of prokaryotic ribosomes?

a) 50S, 30S
b) 60S, 40S
c) 70S, 30S
d) 60S, 30S

Answer: a
Explanation: Prokaryotes have a 70S ribosome and eukaryotes have an 80S ribosome. The 70S prokaryotic ribosome contains one large 50S subunit and one small 30S subunit. It is site of protein synthesis.

14. Which of these statements is not true regarding inclusion bodies in prokaryotes?

a) Reserve material is stored in these structures
b) They are bound by a single membrane
c) Gas vacuoles are found in blue-green bacteria
d) They lie free in the cytoplasm

Answer: b
Explanation: Inclusion bodies are not covered by membranes and lie freely in the cytoplasm. They store reserve material such as phosphate granules. blue-green bacteria contain gas vacuoles which is an inclusion body.

15. Which among the following is incorrect about the major discoveries in the history of cell?

a) Robert brown made the most major contribution to the history of cell by discovering nucleus
b) Cell theory was developed by Schleiden and Schwann
c) Virchow introduced the concept that genetic material is present inside the nucleus
d) Robert Hooke discovered cell in 1665

Answer: c
Explanation: Robert Hooke discovered cell in 1665. Robert brown made the most major contribution to the history of cell by discovering nucleus. Cell theory was developed by Schleiden and Schwann. Virchow stated that the new cells arise from the pre-existing cells.

16. Which among the following is incorrect about types of cells?

a) In a prokaryotic cell membrane-bound organelles are absent
b) Monera is an example of prokaryotic cell
c) Eukaryotic cells contain membrane-bound organelles
d) Prokaryotic cells contain either RNA or DNA

Answer: d
Explanation: In a prokaryotic cell membrane-bound organelles are absent. Monera is an example of prokaryotic cell. Eukaryotic cells contain membrane-bound organelles. Prokaryotic cells contain both RNA and DNA.

17. Which among the following is incorrect about different types of cells?

a) Size and shape of the cells vary with the functions they perform
b) In unicellular organism a single cell constitutes the entire organism
c) The components in all eukaryotic cells are more/less the same
d) Centrioles are present in plant cells but absent in animal cells

Answer: d
Explanation: Size and shape of the cells vary with the functions they perform. In unicellular organism a single cell constitutes the entire organism. The components in all eukaryotic cells are more/less the same. Centrioles are present in animal cells but absent in plant cells.

18. Energy for the transport of particles through active mode is derived from _______

a) ATP
b) ADP
c) Glucose
d) Lactic acids

Answer: a
Explanation: Energy for the transport of particles through active mode is derived from ATP. In active mode of transportation, the transport of particle takes place against the concentration gradient. Therefore, active transport requires energy to transport particles.

19. Which among the following statements is incorrect about plasma membrane?

a) Plasma membrane is a selectively permeable membrane and allows only those particles that protect the cell
b) Movement of air and water takes place through diffusion and osmosis respectively
c) Osmosis and diffusion are examples of active transport
d) Active transport takes place through use of energ

Answer: c
Explanation: Plasma membrane is a selectively permeable membrane and allows only those particles that protect the cell. Movement of air and water takes place through diffusion and osmosis respectively. Osmosis and diffusion are examples of passive transport. Active transport takes place through use of energy.

20. Which among the following is incorrect about the structure of plasma membrane?

a) Plasma membrane is made of lipids and proteins
b) Lipids with hydrophobic and hydrophilic end are called amphipathic lipids
c) The plasma membrane is a lipid bilayer membrane
d) The proteins that are present on the surface of the plasma membrane are called integral proteins

Answer: d
Explanation: Plasma membrane is made of lipids and proteins. Lipids with hydrophobic and hydrophilic end are called amphipathic lipids. The plasma membrane is a lipid bilayer membrane. Integral proteins are not just present on the surface of the membrane but span along the entire width of the membrane.

21. Which among the following is incorrect about fluid mosaic model?

a) Plasma membrane was coined by Singer and Nicholson to be a fluid mosaic model
b) According to this model, the proteins are dispersed randomly on the surface and the interior of the plasma membrane
c) The word fluid in this model refers to the fluid flexible nature of the plasma membrane
d) The model fails to explain the cell growth and cell division

Answer: d
Explanation: Plasma membrane was coined by Singer and Nicholson to be a fluid mosaic model. According to this model, the proteins are dispersed randomly on the surface and the interior of the plasma membrane. The word fluid in this model refers to the fluid flexible nature of the plasma membrane. The model explains the cell growth and cell division.

22. Which among the following is incorrect about the layers of the cell wall?

a) The cell wall is made of three main layers, namely, primary cell wall, secondary cell wall and middle lamella
b) Cell wall of a young plant is made of primary cell which composes a loose network of cellulose microfibrils
c) Secondary cell wall forms as the cell matures and composes cellulose and lignin
d) Middle lamella separates cells and is composed of sodium acetate

Answer: d
Explanation: The cell wall is made of three main layers, namely, primary cell wall, secondary cell wall and middle lamella. Cell wall of a young plant is made of primary cell which composes a loose network of cellulose microfibrils. Secondary cell wall forms as the cell matures and composes cellulose and lignin. Middle lamella separates cells and is composed of calcium pectate.

23. Which among the following is incorrect about cell wall?

a) Cell wall provides mechanical supports and avoids rupture of cell in a hypotonic solution
b) Plasmodesmata are protein granules in the cell wall that provides mechanical support
c) Cell wall prevents the cell from invasion and injury
d) Cell wall is entirely permeable and rigid

Answer: b
Explanation: Cell wall provides mechanical supports and avoids rupture of cell in a hypotonic solution. Plasmodesmata are tiny hole like structures that connects the cell walls of adjacent cells and facilitates communication between the cells. Cell wall is entirely permeable and rigid.

24. Which among the following is incorrect about endoplasmic reticulum?

a) These are complex network of membrane bounded tubules
b) They are classified as smooth and rough endoplasmic reticulum
c) Smooth endoplasmic reticulum has ribosomes attached to their surface and acts as site of protein synthesis
d) Rough endoplasmic reticulum is connected by nuclear membrane at one end and golgi apparatus on the other end

Answer: c
Explanation: Endoplasmic reticulum is a complex network of membrane bounded tubules. They are classified as smooth and rough endoplasmic reticulum. Rough endoplasmic reticulum has ribosomes attached to their surface and acts as site of protein synthesis. Rough endoplasmic reticulum is connected by nuclear membrane at one end and Golgi apparatus on the other end.

25. Which among the following is incorrect about prokaryotic cell?

a) In prokaryotic cell, cell compartmentalization is absent
b) Genetic material is scattered in the nucleus
c) Protista is an example of prokaryotic cell
d) Prokaryotic cell has a cell membrane

Answer: c
Explanation: In prokaryotic cell, cell compartmentalization is absent. Genetic material is scattered in the nucleus. Protista is an example of eukaryotic cell. Monera and archaebacteria are examples of prokaryotic cells. Prokaryotic cell has a cell membrane along with glycocalyx.

26. Which among the following is incorrect about lysosomes?

a) These are membrane bound vesicles that contain digestive enzymes
b) They are double membraned and are isolated from their neighboring environment
c) The digestive enzymes present include proteases, lipases, nucleases, glycosidases and phosphatases
d) The lysosomes defend against bacterial and viral infection

Answer: b
Explanation: Lysosomes are membrane bound vesicles that contain digestive enzymes. They are single membraned and are isolated from their neighboring environment. The digestive enzymes present include proteases, lipases, nucleases, glycosidases and phosphatases. The lysosomes defend against bacterial and viral infection.

27. Which among the following is not correct about Golgi apparatus?

a) They are absent in RBCs, sperm cell of Pteridophytes and Bryophytes
b) Golgi apparatus is freely distributed in animal cells and in plants fluid filled sac like structures called cisternae that pile parallel to each other to form Golgi bodies
c) There are three main components, namely, cisternae, tubules and vesicles
d) The membrane bound containers which appear dense in the cytoplasm are called vesicles

Answer: b
Explanation: They are absent in RBCs, sperm cell of Pteridophytes and Bryophytes. Golgi apparatus is freely distributed in plant cells and in animal cells fluid filled sac like structures called cisternae that pile parallel to each other to form Golgi bodies. There are three main components, namely, cisternae, tubules and vesicles.

28. Which among the following is incorrect about vacuoles?

a) Vacuoles are fluid filled membrane bound sacs
b) They consist of water and sap consisting of minerals, sugars, amino acids and proteins etc.
c) The function of vacuoles differs from one organism to other
d) Vacuoles in plants are not membrane bound and therefore they occupy most of the cell

Answer: d
Explanation: Vacuoles are fluid filled membrane bound sacs. They consist of water and sap consisting of minerals, sugars, amino acids and proteins etc. The function of vacuoles differs from one organism to other. Vacuoles in plants occupy most of the cell because they act as storage units of cells in plants.

29. Which among the following statements is incorrect about mitochondria?

a) Mitochondria is a rod-shaped organelle bounded by two membranes and is also called as the power house of the cell
b) Mitochondria has an outer membrane, an inner membrane, cristae and matrix
c) The inner membrane of the mitochondria is highly folded and these folds provide greater surface area for the generation of ATP molecules
d) Mitochondria can’t synthesize their own proteins and depend on rough endoplasmic reticulum

Answer: d
Explanation: Mitochondrion is a rod-shaped organelle bounded by two membranes and is also called as the power house of the cell. Mitochondrion has an outer membrane, an inner membrane, cristae and matrix. The inner membrane of the mitochondria is highly folded and these folds provide greater surface area for the generation of ATP molecules. Mitochondria can synthesize their own proteins since they have ribosomes and genetic material in them.

30. Which among the following is incorrect about plastids?

a) These are the organelles present only in plant cell and bear color imparting pigments
b) Plastids are of three kinds, namely, leucoplasts, chromoplasts and chloroplasts
c) Chromoplasts contain carotenoid pigments and provide red to orange color to the flowers and fruits
d) Chloroplast is a single membrane bound organelles with stroma which contains a stack of thyllakoids called grana

Answer: d
Explanation: Plastids are the organelles present only in plant cell and bear color imparting pigments. Plastids are of three kinds, namely, leucoplasts, chromoplasts and chloroplasts. Chloroplast is a double membrane bound organelles with stroma which contains a stack of thyllakoids called grana.

31. Which among the following is incorrect about ribosomes?

a) Ribosomes are granule like structures without any membrane that act as site for protein synthesis
b) The size of the ribosomes are expressed using their sedimentation coefficients and is denoted by S, where S denotes to sub – units
c) Eukaryotic and prokaryotic ribosomes are 80S and 70S respectively
d) Eukaryotic ribosome further contains two unequal sub-units, 40S and 60S

Answer: a
Explanation: Ribosomes are granule like structures without any membrane that act as site for protein synthesis. The size of the ribosomes are expressed using their sedimentation coefficients and is denoted by S, where S denotes to Svedberg unit. Eukaryotic and prokaryotic ribosomes are 80S and 70S respectively. Eukaryotic ribosome further contains two unequal sub-units, 40S and 60S.

32. Which among the following is incorrect about cytoskeleton, cilia and flagella?

a) Cytoskeleton is the network of minute proteinaceous structure in the cytoplasm and which mainly contains microfilaments and micro tubules
b) Microtubules are composed of protein actin and microtubules are composed of protein tubulin
c) Cilia is present in large numbers of the body and only one or two flagella are present in an organism
d) Both flagella and cilia help in movement of the organism

Answer: b
Explanation: Cytoskeleton is the network of minute proteinaceous structure in the cytoplasm and which mainly contains microfilaments and micro tubules. Microtubules are composed of protein tubulin and microtubules are composed of protein actin.

33. Which among the following is incorrect about nucleus?

a) In plant cells, nucleus lies towards the periphery due to the large nucleus that occupies almost the entire region of the cell
b) Nucleus helps in reproduction and acts as the control centre of the cell
c) Nucleoplasm condenses and group together to form chromosomes
d) Nucleus comprises of nuclear membrane, nuclear pores, nucleolus, nucleoplasm and chromatin

Answer: c
Explanation: In plant cells, nucleus lies towards the periphery due to the large nucleus that occupies almost the entire region of the cell. Nucleus helps in reproduction and acts as the control centre of the cell. Chromatin condenses and group together to form chromosomes. Nucleus comprises of nuclear membrane, nuclear pores, nucleolus, nucleoplasm and chromatin.

34. Which among the following is an incorrect statement about the structure of nucleus?

a) Nuclear membrane is a double layered covering of nucleus which is separated by a perinuclear space
b) Nuclear pores allow the transfer of materials and disrupt the continuity of nuclear membrane
c) Nucleoplasm is also termed as “Karyolymph” and act as site for synthesis of DNA and RNA
d) Nucleolus contains RNA, DNA, histone and non-histone proteins

Answer: d
Explanation: Nuclear membrane is a double layered covering of nucleus which is separated by a perinuclear space. Nuclear pores allow the transfer of materials and disrupt the continuity of nuclear membrane. Nucleoplasm is also termed as “Karyolymph” and act as site for synthesis of DNA and RNA. Chromatin contains RNA, DNA, histone and non – histone proteins.

35. Which among the following is incorrect about chromosomes?

a) Chromosomes are rod shaped structures that condenses together when the cell is about divide
b) Chromosomes are composed of DNA, RNA and proteins which act as repository for inheritance
c) Kinetochores are disc like structures that are present on the sides of centromeres
d) In acrocentric chromosomes, centromere is present in the end of the chromatids

Answer: d
Explanation: Chromosomes are rod shaped structures that condenses together when the cell is about divide. Chromosomes are composed of DNA, RNA and proteins which act as repository for inheritance. Kinetochores are disc like structures that are present on the sides of centromeres. In telocentric chromosomes, centromere is present in the end of the chromatids.

36. Which among the following is incorrect about RBCs?

a) RBCs are anucleate because this allows them contain more oxygen and therefore carry more oxygen
b) Immature RBCs do contain nucleus which lets them to reproduce but in the later stage of their life they become devoid of nucleus
c) RBCs contain all other organelles like mitochondria, Golgi apparatus and SER etc
d) Due to lack of nucleus, they don’t get involved in the protein synthesis

Answer: c
Explanation: RBCs are anucleate because this allows them contain more oxygen and therefore carry more oxygen. RBCs are anucleate because this allows them contain more oxygen and therefore carry more oxygen. RBCs lack mitochondria, Golgi apparatus and SER etc. Due to lack of nucleus, they don’t get involved in the protein synthesis.

37. What is the difference between eukaryotic and prokaryotic cell when it comes to nucleus?

a) Eukaryotic cell contains nucleus whereas prokaryotic cell don’t
b) Eukaryotic nucleus contains genetic material in them whereas prokaryotic nucleus don’t
c) Eukaryotic cell contains membrane bound nucleus whereas prokaryotic cell don’t
d) Eukaryotic cells contain both DNA and RNA whereas prokaryotic cell has only RNA

Answer: c
Explanation: Eukaryotic cell contains membrane bound nucleus whereas prokaryotic cell don’t. Both eukaryotic and prokaryotic and eukaryotic cells contain nucleus (or nucleolus) which contains genetic material in them i.e. both DNA and RNA in them.

38. Cytoplasm without cell organelles is termed as _______

a) Cytosol
b) Cyclosis
c) Lymph
d) Blood

Answer: a
Explanation: The fluid inside the cell enclosed by plasma membrane. It is little viscous and comprises of 80% water. Cytoplasm without cell organelles is termed as Cytosol. Cytosol is not static and movement of cytoplasm is termed as cyclosis

39. Which among the following statements are incorrect?

a) PH, temperature, viscosity, hormones and light are the factors effecting cyclosis
b) Higher the viscosity more is the rate of cyclosis
c) Cytoplasm plays the vital role in respiration and contains dissolved nutrients
d) Cytoplasm controls the shape of the cell and dissolves waste product
View Answer

Answer: b
Explanation: pH, temperature, viscosity, hormones and light are the factors effecting cyclosis. Lower the viscosity more is the rate of cyclosis. Cytoplasm plays the vital role in respiration and contains dissolved nutrients. Cytoplasm controls the shape of the cell and dissolves waste product.

40. Which among the following is not a part of endomembrane system?

a) Endoplasmic reticulum
b) Mitochondria
c) Vacuoles
d) Golgi apparatus

Answer: b
Explanation: Endomembrane system comprises of vacuoles, endoplasmic reticulum, endosomes, nuclear membrane, vesicles, lysosomes and plasma membrane. They act as a single functional and developing unit of the cell.

41. Which of these scientists observed the different types of cells in plant tissue?

a) Rudolf Virchow
b) Antony Von Leeuwenhoek
c) Theodore Schwann
d) Matthias Schleiden

Answer: d
Explanation: Matthias Schleiden was a German botanist who observed the different types of cells present in plant tissue of various types of plants in 1838. Schleiden and Schwann together formulated the cell theory.

42. In which year did Matthias Schleiden observe different types of cells in various plant tissue?

a) 1902
b) 1855
c) 1838
d) 1905

Answer: c
Explanation: In the year 1838, the German botanist Matthias Schleiden observed the different types of cells present in the plant tissue of various plants. Along with Schwann, he formulated the cell theory.

43. Matthias Schleiden was a _____

a) German zoologist
b) British zoologist
c) German botanist
d) British botanist

Answer: c
Explanation: Matthias Schleiden was a German zoologist. In the year 1838, he observed the different types of cells present in plant tissue of various plants. Along with Schwann, he formulated the cell theory.

44. Theodore Schwann was a _____

a) British zoologist
b) German zoologist
c) British botanist
d) German botanist
Answer: a
Explanation: Theodore Schwann was a British zoologist. He studied various types of animal cells. From his findings, the concluded that every cell had a thin outer layer which is the plasma membrane.

45. Which of these scientists concluded that the cell wall was a unique feature of plant cells?

a) Matthias Schleiden
b) Theodore Schwann
c) Robert Koch
d) Rudolf Virchow

Answer: b
Explanation: Theodore Schwann, a British zoologist, concluded from his studies that the cell wall was a unique feature of plant cells. He also observed various types of animal cells and concluded that they were surrounded by a thin layer, which is the plasma membrane.

46. Which of these statements is false regarding Theodore Schwann?

a) He was a British zoologist
b) He studied various types of animal cells and observed the plasma membrane
c) He concluded that animal and plant cells have cell walls
d) He hypothesized that animals and plants were made of cells and cellular products

Answer: c
Explanation: Theodore Schwann was a British zoologist. He studied various types of animal cells and the observed the plasma membrane. He concluded that only plant cells had cell walls. He hypothesized that all animals and plants were made of cells and their products.

47. Which of these scientists formulated the cell theory?

a) Schleiden and Schwann
b) Rudolf Virchow
c) Robert Koch
d) Antony Von Leeuwenhoek

Answer: a
Explanation: Matthias Schleiden, a German botanist, and Theodore Schwann, a British zoologist together formulated the cell theory. It states that living things are composed of cells, that the cell is the basic unit of life, and that new cells arise from existing cells.

48. Which of these is not explained by the cell theory?

a) Source or new cells
b) The basic unit of life
c) Composition of living things
d) Formation of new cells

Answer: d
Explanation: Matthias Schleiden and Theodore Schwann together formulated the cell theory. It states that living things are composed cells, that the cell is the basic unit of life, and that new cells arise from existing cells.

49. Which scientist was the first to explain that new cells arise from pre-existing cells?

a) Antony Von Leeuwenhoek
b) Matthias Schleiden
c) Rudolph Virchow
d) Theodore Schwann

Answer: c
Explanation: Rudolph Virchow was the first scientist who explained that new cells arise from pre-existing cells. This finding was added into the cell theory which was originally formulated by Schleiden and Schwann.

50. What is the meaning of Omnis cellula-e cellula?

a) All cells have a nucleus
b) Cell is the basic unit of life
c) Living things are composed of cells
d) All cells arise from pre-existing cells

Answer: d
Explanation: Omnis cellula-e cellula, means that each cell is derived from a pre-existing cell by cell division. It is the culmination of a profound insight of the late 19th century and stated by the German pathologist Rudolf Virchow.

Comments