Kingdom Protista MCQ For NEET and Answers – Biological Classification

These Kingdom Protista MCQ For NEET are most important for your upcoming NEET, AIIMS, JIPMER as well as board examinations. The kingdom Protista includes unicellular eukaryotes that cannot be classified into other kingdoms. It includes amoeba and paramecium as well as protozoans. Protists have an irregular body shape, which is either amoeboid or flagellar (flagella). They have a true nucleus and organelles with a double membrane. Some protists have complex internal structures such as Golgi bodies, endoplasmic reticulum, and mitochondria.

Kingdom Protista MCQ For NEET

1. Protists survive in ________

a) dry desert
b) aquatic regions
c) dry mountains
d) hot hills

Answer: b
Explanation: Protists survive in aquatic regions. They can either survive in freshwater lakes, large oceans, deep seas, marshy areas, etc. This is because their body is adapted to survive in areas with low oxygen concentration.

2. Which among the following comprises of animal like protists?

a) Protozoans
b) Chrysophytes
c) Slime molds
d) Dinoflagellates

Answer: a
Explanation: Since Protozoans are mobile and can ingest food into their body they resemble animals. Some of the protozoans follow holozoic nutrition like that of animals. Therefore, Protozoans are animal-like protists.

3. Diatoms are grouped under _________

a) Chrysophytes
b) Protozoans
c) Dianoflagelletes
d) Euglenoids

Answer: a
Explanation: Diatoms are grouped under Chrysophytes. Chrysophytes comprise golden algae, diatoms, and plant-like protists, etc. It’s because of the golden-yellow color of the species they are named Chrysophytes.

4. Cell wall in diatoms is made of _______

a) Chitin
b) Pectin
c) Silica
d) Cellulose

Answer: c
Explanation: Cell wall in diatoms is made up of Silica. It’s a double-shelled cell wall that fits exactly into each other like the lid of a box. The cell wall of diatoms remains in the earth even after they die and accumulate to form diatomaceous earth.

5. Diatomaceous earth can be used as a pest control because _________

a) it is porous
b) it contains silica which is poisonous for pests when eaten and therefore they die
c) it snatches out lipids from the outermost waxy layer of pests called cuticles and makes them dry which results in their death
d) it acts as anesthesia when given in minor quantities but pests die when large quantities are taken

Answer: c
Explanation: Diatomaceous earth is used in pest control and grain storage. This is because they are abrasive in nature which snatches out lipids from the outermost layer of pests called the cuticle and makes them dry which results in their death.

6. Diatoms store food as _______

a) Starch
b) Glucose
c) Oil
d) Fructose

Answer: c
Explanation: Diatoms store food as oil. Plants store their food as starch. Diatoms are the main food-producing bodies in oceans. They prepare food by photosynthesis.

7. Cell wall in dianoflagelllates contain _______

a) Chitin
b) Cortex
c) Silica
d) Pectin

Answer: b
Explanation: Dinoflagellates have a complex cell wall made up of the cortex. They also possess light-sensitive organelle in their cell. Eyespot is found in some of them. Erythropsidium is known to have the smallest eye.

8. Dianoflagellates contain ________

a) two flagella with both being transversal
b) two flagella with both being longitudinal
c) two flagella with lone being longitudinal and the other being transversal
d) three flagella with one being along the x-axis, the other being along the y-axis and the third one being along the z-axis

Answer: c
Explanation: Dinoflagellates contain two flagella with the lone being longitudinal and the other being transversal. These two flagella help them with their movement and rotation.

9. What is red tide?

a) Accumulation of cell wall deposits of red algae is called red tide
b) Accumulation of red blood cells in water
c) Coloration of water due to rapid multiplication of red dinoflagellates
d) Spread of chrysophytes due to rapid reproduction

Answer: c
Explanation: Red tide is the coloration of water due to the very rapid multiplication of red dinoflagellates. Chemicals released due to this rapid growth are harmful to aquatic life.

10. Which among the following is responsible for red tide?

a) Gonyaulax
b) Udinium
c) Noctiluca
d) Golden algae

Answer: a
Explanation: Red tide is the coloration of water due to the very rapid multiplication of red dinoflagellates like Gonyaulax. Chemicals released due to this rapid growth are harmful to aquatic life.

11. Which among the following belong to plankton?

a) Dinoflagellates
b) Chrysophytes
c) Euglenoids
d) Protozoans

Answer: b
Explanation: Chrysophytes are found in aquatic habitats. They are present in freshwater as well as marine. Chrysophytes Are microscopic in nature and float in water currents like planktons.

12. Desmids belong to ________

a) Dinoflagellates
b) Chrysophytes
c) Euglenoids
d) Protozoans

Answer: b
Explanation: Chrysophytes comprise diatoms and golden algae (desmids). Desmids are unicellular eukaryotes and can prepare their own food by photosynthesis. Desmids reproduce both sexually and asexually.

Comments