NEET Questions On Kingdom Monera – Biological Classification

These NEET Questions On Kingdom Monera are most important for your upcoming NEET, AIIMS, JIPMER as well as board examinations. Kingdom Monera is a broad category of bacteria, which includes both unicellular and multicellular organisms. These organisms are eukaryotic (the nucleus and other organelles are surrounded by a membrane). This topic comes under Biological Classification.

NEET Questions On Kingdom Monera

1. Which of the following does not belong to the Kingdom Monera?

a. Rhizopus

b. Vibrio

c. Pseudomonas

d. Bacteria

Answer: Rhizopus
Explanation: Rhizopus is a genus of common saprophytic fungi on plants and specialized parasites on animals. They are found in a wide variety of organic substances, including “mature fruits and vegetables”, jellies, syrups, leather, bread, peanuts, and tobacco. They are multicellular. Genus: Rhizopus; Ehrenb. (1820), Kingdom: Fungi, Order: Mucorales, Family: Mucoraceae.

2. Methanogens are present in the ______

a) Mouth of cow
b) Guts of cow
c) Respiratory system of the cow
d) Ribs of a cow

Answer: b
Explanation: Methanogens are responsible for the production of methane. These are present in marshy areas like the guts of a cow which helps in the production of biogas from cow dung.

3. Archaebacteria can survive in extreme conditions because of the ________

a) complex metabolic reactions in their body
b) fact that they are the oldest life forms on the earth
c) rigid cell wall they have
d) double-membrane nucleus

Answer: c
Explanation: Archaebacteria have a rigid cell wall which helps them to survive in extreme conditions like high salt concentration (halophiles) and very high temperature (thermophiles).

4. In chemosynthetic autotrophs energy to prepare food is obtained from __________

a) Light energy
b) Chemical energy
c) Bio-energy
d) Thermal energy

Answer: b
Explanation: Bacteria adopt different modes of nutrition like photosynthetic, chemosynthetic, saprophytic, and parasitic. Chemosynthetic autotrophs prepare their own food by obtaining energy from organic substances.

5. Which among the following is incorrect about Cyanobacteria?

a) The word cyano means greenish-blue because of which cyanobacteria is also called blue-green algae
b) The colour of cyanobacteria is due to the presence of chlorophyll
c) Cyanobacteria are chemosynthetic autotrophs
d) Cyanobacteria help in enriching oxygen levels in the atmosphere

Answer: c
Explanation: Cyanobacteria contain chlorophyll which helps to perform photosynthesis and in turn enrich the oxygen levels in the atmosphere. The word “cyano” in cyanobacteria means blue-green algae and therefore they are also called blue-green algae.

6. Pseudomonas adopt ___________

a) Parasitic mode of nutrition
b) Heterotrophic mode of nutrition
c) Saprophytic mode of nutrition
d) Autotrophic mode of nutrition

Answer: b
Explanation: Parasites obtain food from the host. Heterotrophs obtain food from autotrophs. Saprophytes feed on dead and decay matter. Autotrophs prepare their own food either by using light energy or chemical energy. Pseudomonades are Heterotrophs.

7. Which among the following are incorrect about Mycoplasma?

a) It has rigid cell wall
b) It adopts parasitic mode of nutrition
c) It is present in urogenital tract and blood smears
d) Mycoplasma is the smallest living cell

Answer: a
Explanation: Mycoplasma has no cell wall. It is a parasite and is present in the urogenital tract and blood smears. They are the smallest living cells and are capable of causing diseases.

8. E.Coli is a rod-shaped bacterium present in ________

a) Digestive tract of humans
b) Respiratory tract of humans
c) Urogenital tract of humans
d) Excretory tract of humans

Answer: a
Explanation: Escherichia coli is a rod-shaped bacterium present in the digestive tract of warm-blooded animals like human beings and is responsible for the indigestion problems in humans.

9. Which among the following is incorrect about Lacto bacilli?

a) These are rod shaped bacteria
b) These are the bacteria responsible for turning milk into curd
c) These are parasites
d) They are also useful in industries for fermentation of wine

Answer: c
Explanation: Lactobacilli, as the name says, are rod-shaped bacteria that are responsible for turning milk into curd. They adopt heterotrophic mode of nutrition. These are also useful in the fermentation of wine.

10. Bacteria reproduce by ___________

a) Sexual reproduction
b) Asexual reproduction
c) Spores
d) Sexual reproduction and asexual reproduction

Answer: d
Explanation: Bacteria reproduce either by asexual reproduction or sometimes adopt a sexual mode of reproduction. In sexual reproduction they mainly adopt conjugation in which DNA transfer takes place from one bacterium to other. In asexual reproduction, they undergo binary fission.

11. Assume that the growth of bacteria follows first order kinetics with a rate constant of 2/s. If the initial population of the bacteria is 2000, then the population of it after 30s will be _____

a) 2 × 1029
b) 4 × 1029
c) 2 × 1030
d) 8 × 1029

Answer: a
Explanation: n = N×ekt = N×10kt/2.303
Where, n = current population
N = initial population
k = rate constant
t = time taken
n = 2000×102×30/2.303 = 2×1029

12. Dunaliella salina belongs to the category of ________

a) Halophiles
b) Thermophiles
c) Hydrophiles
d) Methanogens

Answer: a
Explanation: Dunaliella salina belongs to the category of Halophiles. Halophiles can survive in areas that are highly concentrated in salt. Thermophiles can survive in conditions with high temperatures. Methanogens are responsible for the production of methane.

Comments