Operating System MCQ and Answers – Allocation of Frames

These Operating System MCQ and Answers – Allocation of Frames are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Allocation of Frames test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Allocation of Frames

1. The maximum number of frames per process is defined by ____________

a) the amount of available physical memory

b) operating System

c) instruction set architecture

d) none of the mentioned

Answer: a

2. The algorithm in which we split m frames among n processes, to give everyone an equal share, m/n frames is known as ____________

a) proportional allocation algorithm

b) equal allocation algorithm

c) split allocation algorithm

d) none of the mentioned

Answer: b

3. The algorithm in which we allocate memory to each process according to its size is known as ____________

a) proportional allocation algorithm

b) equal allocation algorithm

c) split allocation algorithm

d) none of the mentioned

Answer: a

4. With either equal or proportional algorithm, a high priority process is treated ___________ a low priority process.

a) greater than

b) same as

c) lesser than

d) none of the mentioned

Answer: b

5. _________ replacement allows a process to select a replacement frame from the set of all frames, even if the frame is currently allocated to some other process.

a) Local

b) Universal

c) Global

d) Public

Answer: c

6. _________ replacement allows each process to only select from its own set of allocated frames.

a) Local

b) Universal

c) Global

d) Public

Answer: a

7. One problem with the global replacement algorithm is that ____________

a) it is very expensive

b) many frames can be allocated to a process

c) only a few frames can be allocated to a process

d) a process cannot control its own page – fault rate

Answer: d

8. ________ replacement generally results in greater system throughput.

a) Local

b) Global

c) Universal

d) Public

Answer: b

9. The minimum number of frames to be allocated to a process is decided by the ____________

a) the amount of available physical memory

b) operating System

c) instruction set architecture

d) none of the mentioned

Answer: c

10. When a page fault occurs before an executing instruction is complete if ____________

a) the instruction must be restarted

b) the instruction must be ignored

c) the instruction must be completed ignoring the page fault

d) none of the mentioned

Answer: a

Comments