Operating System MCQ and Answers – CPU Scheduling Algorithms

These Operating System MCQ and Answers – CPU Scheduling Algorithms are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – CPU Scheduling Algorithms test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – CPU Scheduling Algorithms

1. Which is the most optimal scheduling algorithm?

a) FCFS – First come First served

b) SJF – Shortest Job First

c) RR – Round Robin

d) None of the mentioned

Answer: b

2. The real difficulty with SJF in short term scheduling is ____________

a) it is too good an algorithm

b) knowing the length of the next CPU request

c) it is too complex to understand

d) none of the mentioned

Answer: b

3. The FCFS algorithm is particularly troublesome for ____________

a) time sharing systems

b) multiprogramming systems

c) multiprocessor systems

d) operating systems

Answer: b

4. Preemptive Shortest Job First scheduling is sometimes called ____________

a) Fast SJF scheduling

b) EDF scheduling – Earliest Deadline First

c) HRRN scheduling – Highest Response Ratio Next

d) SRTN scheduling – Shortest Remaining Time Next

Answer: d

5. An SJF algorithm is simply a priority algorithm where the priority is ____________

a) the predicted next CPU burst

b) the inverse of the predicted next CPU burst

c) the current CPU burst

d) anything the user wants

Answer: a

6. Choose one of the disadvantages of the priority scheduling algorithm?

a) it schedules in a very complex manner

b) its scheduling takes up a lot of time

c) it can lead to some low priority process waiting indefinitely for the CPU

d) none of the mentioned

Answer: c

7. What is ‘Aging’?

a) keeping track of cache contents

b) keeping track of what pages are currently residing in memory

c) keeping track of how many times a given page is referenced

d) increasing the priority of jobs to ensure termination in a finite time

Answer: d

8. A solution to the problem of indefinite blockage of low – priority processes is ____________

a) Starvation

b) Wait queue

c) Ready queue

d) Aging

Answer: d

9. Which of the following scheduling algorithms gives minimum average waiting time?

a) FCFS

b) SJF

c) Round – robin

d) Priority

Answer: b

10. The portion of the process scheduler in an operating system that dispatches processes is concerned with ____________

a) assigning ready processes to CPU

b) assigning ready processes to waiting queue

c) assigning running processes to blocked queue

d) all of the mentioned

Answer: a

11. Complex scheduling algorithms ____________

a) are very appropriate for very large computers

b) use minimal resources

c) use many resources

d) all of the mentioned

Answer: a

12. What is FIFO algorithm?

a) first executes the job that came in last in the queue

b) first executes the job that came in first in the queue

c) first executes the job that needs minimal processor

d) first executes the job that has maximum processor needs

Answer: b

13. The strategy of making processes that are logically runnable to be temporarily suspended is called ____________

a) Non preemptive scheduling

b) Preemptive scheduling

c) Shortest job first

d) First come First served

Answer: b

14. What is Scheduling?

a) allowing a job to use the processor

b) making proper use of processor

c) all of the mentioned

d) none of the mentioned

Answer: a

15. Orders are processed in the sequence they arrive if _______ rule sequences the jobs.

a) earliest due date

b) slack time remaining

c) first come, first served

d) critical ratio

Answer: c

16. Which of the following algorithms tends to minimize the process flow time?

a) First come First served

b) Shortest Job First

c) Earliest Deadline First

d) Longest Job First

Answer: b

17. Under multiprogramming, turnaround time for short jobs is usually ________ and that for long jobs is slightly ___________

a) Lengthened; Shortened

b) Shortened; Lengthened

c) Shortened; Shortened

d) Shortened; Unchanged

Answer: b

Comments