Operating System MCQ and Answers – CPU Scheduling

These Operating System MCQ and Answers – CPU Scheduling are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – CPU Scheduling test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – CPU Scheduling

1. The interval from the time of submission of a process to the time of completion is termed as ____________

a) waiting time

b) turnaround time

c) response time

d) throughput

Answer: b

2. Which scheduling algorithm allocates the CPU first to the process that requests the CPU first?

a) first-come, first-served scheduling

b) shortest job scheduling

c) priority scheduling

d) none of the mentioned

Answer: a

3. In priority scheduling algorithm ____________

a) CPU is allocated to the process with highest priority

b) CPU is allocated to the process with lowest priority

c) Equal priority processes can not be scheduled

d) None of the mentioned

Answer: a

4. In priority scheduling algorithm, when a process arrives at the ready queue, its priority is compared with the priority of ____________

a) all process

b) currently running process

c) parent process

d) init process

Answer: b

5. Which algorithm is defined in Time quantum?

a) shortest job scheduling algorithm

b) round robin scheduling algorithm

c) priority scheduling algorithm

d) multilevel queue scheduling algorithm

Answer: b

6. Process are classified into different groups in ____________

a) shortest job scheduling algorithm

b) round robin scheduling algorithm

c) priority scheduling algorithm

d) multilevel queue scheduling algorithm

Answer: d

7. In multilevel feedback scheduling algorithm ____________

a) a process can move to a different classified ready queue

b) classification of ready queue is permanent

c) processes are not classified into groups

d) none of the mentioned

Answer: a

8. Which one of the following can not be scheduled by the kernel?

a) kernel level thread

b) user level thread

c) process

d) none of the mentioned

Answer: b

9. Which module gives control of the CPU to the process selected by the short-term scheduler?

a) dispatcher

b) interrupt

c) scheduler

d) none of the mentioned

Answer: a

Explanation: None.

10. The processes that are residing in main memory and are ready and waiting to execute are kept on a list called _____________

a) job queue

b) ready queue

c) execution queue

d) process queue

Answer: b

Comments