Operating System MCQ and Answers – Deadlock Prevention

These Operating System MCQ and Answers – Deadlock Prevention are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Deadlock Prevention test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Deadlock Prevention

1. For a deadlock to arise, which of the following conditions must hold simultaneously?

a) Mutual exclusion

b) No preemption

c) Hold and wait

d) All of the mentioned

Answer: d

2. For Mutual exclusion to prevail in the system ____________

a) at least one resource must be held in a non sharable mode

b) the processor must be a uniprocessor rather than a multiprocessor

c) there must be at least one resource in a sharable mode

d) all of the mentioned

Answer: a

3. For a Hold and wait condition to prevail ____________

a) A process must be not be holding a resource, but waiting for one to be freed, and then request to acquire it

b) A process must be holding at least one resource and waiting to acquire additional resources that are being held by other processes

c) A process must hold at least one resource and not be waiting to acquire additional resources

d) None of the mentioned

Answer: b

4. Deadlock prevention is a set of methods ____________

a) to ensure that at least one of the necessary conditions cannot hold

b) to ensure that all of the necessary conditions do not hold

c) to decide if the requested resources for a process have to be given or not

d) to recover from a deadlock

Answer: a

5. For non sharable resources like a printer, mutual exclusion ____________

a) must exist

b) must not exist

c) may exist

d) none of the mentioned

Answer: a

6. For sharable resources, mutual exclusion ____________

a) is required

b) is not required

c) may be or may not be required

d) none of the mentioned

Answer: b

7. To ensure that the hold and wait condition never occurs in the system, it must be ensured that ____________

a) whenever a resource is requested by a process, it is not holding any other resources

b) each process must request and be allocated all its resources before it begins its execution

c) a process can request resources only when it has none

d) all of the mentioned

Answer: d

8. The disadvantage of a process being allocated all its resources before beginning its execution is ____________

a) Low CPU utilization

b) Low resource utilization

c) Very high resource utilization

d) None of the mentioned

Answer: b

9. To ensure no preemption, if a process is holding some resources and requests another resource that cannot be immediately allocated to it ____________

a) then the process waits for the resources be allocated to it

b) the process keeps sending requests until the resource is allocated to it

c) the process resumes execution without the resource being allocated to it

d) then all resources currently being held are preempted

Answer: d

10. One way to ensure that the circular wait condition never holds is to ____________

a) impose a total ordering of all resource types and to determine whether one precedes another in the ordering

b) to never let a process acquire resources that are held by other processes

c) to let a process wait for only one resource at a time

d) all of the mentioned

Answer: a

11. The number of resources requested by a process ____________

a) must always be less than the total number of resources available in the system

b) must always be equal to the total number of resources available in the system

c) must not exceed the total number of resources available in the system

d) must exceed the total number of resources available in the system

Answer: c

12. The request and release of resources are ___________

a) command line statements

b) interrupts

c) system calls

d) special programs

Answer: c

13. What are Multithreaded programs?

a) lesser prone to deadlocks

b) more prone to deadlocks

c) not at all prone to deadlocks

d) none of the mentioned

Answer: b

Comments