Operating System MCQ and Answers – Disk Management

These Operating System MCQ and Answers – Disk Management are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Disk Management test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Disk Management

1. For most computers, the bootstrap is stored in ________

a) RAM

b) ROM

c) Cache

d) Tertiary storage

Answer: b

2. A disk that has a boot partition is called a _________

a) start disk

b) end disk

c) boot disk

d) all of the mentioned

Answer: c

3. Defective sectors on disks are often known as __________

a) good blocks

b) destroyed blocks

c) bad blocks

d) none of the mentioned

Answer: c

4. The process of dividing a disk into sectors that the disk controller can read and write, before a disk can store data is known as ____________

a) partitioning

b) swap space creation

c) low-level formatting

d) none of the mentioned

Answer: c

5. The data structure for a sector typically contains ____________

a) header

b) data area

c) trailer

d) all of the mentioned

Answer: d

6. The header and trailer of a sector contain information used by the disk controller such as _________ and _________

a) main section & disk identifier

b) error correcting codes (ECC) & sector number

c) sector number & main section

d) disk identifier & sector number

Answer: b

7. The two steps the operating system takes to use a disk to hold its files are _______ and ________

a) partitioning & logical formatting

b) swap space creation & caching

c) caching & logical formatting

d) logical formatting & swap space creation

Answer: a

8. The _______ program initializes all aspects of the system, from CPU registers to device controllers and the contents of main memory, and then starts the operating system.

a) main

b) bootloader

c) bootstrap

d) rom

Answer: c

9. In SCSI disks used in high end PCs, the controller maintains a list of _________ on the disk. The disk is initialized during ________ which sets aside spare sectors not visible to the operating system.

a) destroyed blocks, high level formatting

b) bad blocks, partitioning

c) bad blocks, low level formatting

d) destroyed blocks, partitioning

Answer: c

10. In SCSI disks used in high end PCs, the controller maintains a list of bad blocks on the disk. The disk is initialized during low-level formatting which sets aside spare sectors not visible to the operating system. The scheme used is known as _______ or ________

a) sector sparing & forwarding

b) forwarding & sector utilization

c) backwarding & forwarding

d) sector utilization & backwarding

Answer: a

11. An unrecoverable error is known as _________

a) hard error

b) tough error

c) soft error

d) none of the mentioned

Answer: a

Comments