Operating System MCQ and Answers – Disk Scheduling

These Operating System MCQ and Answers – Disk Scheduling are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Disk Scheduling test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Disk Scheduling

1. The time taken to move the disk arm to the desired cylinder is called the ____________

a) positioning time

b) random access time

c) seek time

d) rotational latency

Answer: c

2. The time taken for the desired sector to rotate to the disk head is called ____________

a) positioning time

b) random access time

c) seek time

d) rotational latency

Answer: d

3. When the head damages the magnetic surface, it is known as _________

a) disk crash

b) head crash

c) magnetic damage

d) all of the mentioned

Answer: b

4. A floppy disk is designed to rotate ___________ as compared to a hard disk drive.

a) faster

b) slower

c) at the same speed

d) none of the mentioned

Answer: b

5. If a process needs I/O to or from a disk, and if the drive or controller is busy then ____________

a) the request will be placed in the queue of pending requests for that drive

b) the request will not be processed and will be ignored completely

c) the request will be not be placed

d) none of the mentioned

Answer: a

6. Random access in magnetic tapes is _________ compared to magnetic disks.

a) fast

b) very fast

c) slow

d) very slow

Answer: d

7. Magnetic tape drives can write data at a speed ________ disk drives.

a) much lesser than

b) comparable to

c) much faster than

d) none of the mentioned

Answer: b

8. On media that use constant linear velocity (CLV), the _____________ is uniform.

a) density of bits on the disk

b) density of bits per sector

c) the density of bits per track

d) none of the mentioned

Answer: c

9. SSTF algorithm, like SJF __________ of some requests.

a) may cause starvation

b) will cause starvation

c) does not cause starvation

d) causes aging

Answer: a

10. In the ______ algorithm, the disk arm starts at one end of the disk and moves toward the other end, servicing requests till the other end of the disk. At the other end, the direction is reversed and servicing continues.

a) LOOK

b) SCAN

c) C-SCAN

d) C-LOOK

Answer: b

11. In _______ information is recorded magnetically on platters.

a) magnetic disks

b) electrical disks

c) assemblies

d) cylinders

Answer: a

12. The heads of the magnetic disk are attached to a _____ that moves all the heads as a unit.

a) spindle

b) disk arm

c) track

d) none of the mentioned

Answer: b

13. The set of tracks that are at one arm position make up a ___________

a) magnetic disks

b) electrical disks

c) assemblies

d) cylinders

Answer: d

14. In the _______ algorithm, the disk head moves from one end to the other, servicing requests along the way. When the head reaches the other end, it immediately returns to the beginning of the disk without servicing any requests on the return trip.

a) LOOK

b) SCAN

c) C-SCAN

d) C-LOOK

Answer: c

15. In the ______ algorithm, the disk arm goes as far as the final request in each direction, then reverses direction immediately without going to the end of the disk.

a) LOOK

b) SCAN

c) C-SCAN

d) C-LOOK

Answer: a

15. What is the host controller?

a) controller built at the end of each disk

b) controller at the computer end of the bus

c) all of the mentioned

d) none of the mentioned

Answer: b

16. ______ controller sends the command placed into it, via messages to the _____ controller.

a) host, host

b) disk, disk

c) host, disk

d) disk, host

Answer: c

17. What is the disk bandwidth?

a) the total number of bytes transferred

b) total time between the first request for service and the completion on the last transfer

c) the total number of bytes transferred divided by the total time between the first request for service and the completion on the last transfer

d) none of the mentioned

Answer: c

18. Whenever a process needs I/O to or from a disk it issues a ______________

a) system call to the CPU

b) system call to the operating system

c) a special procedure

d) all of the mentioned

Answer: b

Comments