Operating System MCQ and Answers – File System Implementation – Recovery

These Operating System MCQ and Answers – File System Implementation – Recovery are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – File System Implementation – Recovery test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – File System Implementation – Recovery

1. Each set of operations for performing a specific task is a _________

a) program

b) code

c) transaction

d) all of the mentioned

Answer: c

2. Once the changes are written to the log, they are considered to be ________

a) committed

b) aborted

c) completed

d) none of the mentioned

Answer: a

3. When an entire committed transaction is completed, ___________

a) it is stored in the memory

b) it is removed from the log file

c) it is redone

d) none of the mentioned

Answer: b

4. What is a circular buffer?

a) writes to the end of its space and then continues at the beginning

b) overwrites older values as it goes

c) all of the mentioned

d) none of the mentioned

Answer: a

5. All the changes that were done from a transaction that did not commit before the system crashed, have to be _________

a) saved

b) saved and the transaction redone

c) undone

d) none of the mentioned

Answer: c

6. Some directory information is kept in main memory or cache to ___________

a) fill up the cache

b) increase free space in secondary storage

c) decrease free space in secondary storage

d) speed up access

Answer: d

7. A systems program such as fsck in ______ is a consistency checker.

a) UNIX

b) Windows

c) Macintosh

d) Solaris

Answer: a

8. A consistency checker __________________ and tries to fix any inconsistencies it finds.

a) compares the data in the secondary storage with the data in the cache

b) compares the data in the directory structure with the data blocks on disk

c) compares the system generated output and user required output

d) all of the mentioned

Answer: b

Comments