Operating System MCQ and Answers – File System Interface Access Methods

These Operating System MCQ and Answers – File System Interface Access Methods are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – File System Interface Access Methods test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – File System Interface Access Methods

1. The direct access method is based on a ______ model of a file, as _____ allow random access to any file block.

a) magnetic tape, magnetic tapes

b) tape, tapes

c) disk, disks

d) all of the mentioned

Answer: c

2. For a direct access file ____________

a) there are restrictions on the order of reading and writing

b) there are no restrictions on the order of reading and writing

c) access is restricted permission wise

d) access is not restricted permission wise

Answer: b

3. A relative block number is an index relative to ____________

a) the beginning of the file

b) the end of the file

c) the last written position in file

d) none of the mentioned

Answer: a

4. Data cannot be written to secondary storage unless written within a ______

a) file

b) swap space

c) directory

d) text format

Answer: a

5. File attributes consist of ____________

a) name

b) type

c) identifier

d) all of the mentioned

Answer: d

6. The information about all files is kept in ____________

a) swap space

b) operating system

c) seperate directory structure

d) none of the mentioned

Answer: c

7. A file is a/an _______ data type.

a) abstract

b) primitive

c) public

d) private

Answer: a

8. The operating system keeps a small table containing information about all open files called ____________

a) system table

b) open-file table

c) file table

d) directory table

Answer: b

9. In UNIX, what will the open system call return?

a) pointer to the entry in the open file table

b) pointer to the entry in the system wide table

c) a file to the process calling it

d) none of the mentioned

Answer: a

10. System wide table in UNIX contains process independent information such as ____________

a) location of file on disk

b) access dates

c) file size

d) all of the mentioned

Answer: d

11. The open file table has a/an _______ associated with each file.

a) file content

b) file permission

c) open count

d) close count

Answer: c

12. Which of the following are the two parts of the file name?

a) name & identifier

b) identifier & type

c) extension & name

d) type & extension

Answer: c

13. The UNIX sytem uses a/an ________ stored at the beginning of a some files to indicate roughly the type of file.

a) identifier

b) extension

c) virtual number

d) magic number

Answer: d

14. The larger the block size, the ______ the internal fragmentation.

a) greater

b) lesser

c) same

d) none of the mentioned

Answer: a

15. In the sequential access method, information in the file is processed ____________

a) one disk after the other, record access doesnt matter

b) one record after the other

c) one text document after the other

d) none of the mentioned

Answer: b

16. Sequential access method ______ on random access devices.

a) works well

b) doesnt work well

c) maybe works well and doesnt work well

d) none of the mentioned

Answer: a

17. The index contains ____________

a) names of all contents of file

b) pointers to each page

c) pointers to the various blocks

d) all of the mentioned

Answer: c

18. For large files, when the index itself becomes too large to be kept in memory?

a) index is called

b) an index is created for the index file

c) secondary index files are created

d) all of the mentioned

Answer: b

Comments