Operating System MCQ and Answers – File System Interface Directory Structure

These Operating System MCQ and Answers – File System Interface Directory Structure are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – File System Interface Directory Structure test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – File System Interface Directory Structure

1. A tree structure ______ the sharing of files and directories.

a) allows

b) may restrict

c) restricts

d) none of the mentioned

Answer: c

2. With a shared file _____________

a) actual file exists

b) there are two copies of the file

c) the changes made by one person are not reflected to the other

d) the changes made by one person are reflected to the other

Answer: d

3. In UNIX, what is a link?

a) a directory entry

b) a pointer to another file or subdirectory

c) implemented as an absolute or relative path name

d) all of the mentioned

Answer: d

4. The operating system _______ the links when traversing directory trees, to preserve the acyclic structure of the system.

a) considers

b) ignores

c) deletes

d) none of the mentioned

Answer: b

5. The deletion of a link ________ the original file.

a) deletes

b) affects

c) does not affect

d) none of the mentioned

Answer: c

6. To organise file systems on disk _______________

a) they are split into one or more partitions

b) information about files is added to each partition

c) they are made on different storage spaces

d) all of the mentioned

Answer: b

7. The directory can be viewed as a _________ that translates file names into their directory entries.

a) symbol table

b) partition

c) swap space

d) cache

Answer: a

8. What will happen in the single level directory?

a) All files are contained in different directories all at the same level

b) All files are contained in the same directory

c) Depends on the operating system

d) None of the mentioned

Answer: b

9. What will happen in the single level directory?

a) all directories must have unique names

b) all files must have unique names

c) all files must have unique owners

d) all of the mentioned

Answer: b

10. What will happen in the two level directory structure?

a) each user has his/her own user file directory

b) the system doesn’t its own master file directory

c) all of the mentioned

d) none of the mentioned

Answer: a

11. When a user job starts in a two level directory system, or a user logs in _____________

a) the users user file directory is searched

b) the system’s master file directory is not searched

c) the master file directory is indexed by user name or account number, and each entry points to the UFD for that user

d) all of the mentioned

Answer: c

12. When a user refers to a particular file?

a) system MFD is searched

b) his own UFD is not searched

c) both MFD and UFD are searched

d) every directory is searched

Answer: c

13. What is the disadvantage of the two level directory structure?

a) it does not solve the name collision problem

b) it solves the name collision problem

c) it does not isolate users from one another

d) it isolates users from one another

Answer: d

14. In the tree structured directories _____________

a) the tree has the stem directory

b) the tree has the leaf directory

c) the tree has the root directory

d) all of the mentioned

Answer: c

15. The current directory contains, most of the files that are _____________

a) of current interest to the user

b) stored currently in the system

c) not used in the system

d) not of current interest to the system

Answer: a

16. Which of the following are the types of Path names?

a) absolute & relative

b) local & global

c) global & relative

d) relative & local

Answer: a

17. An absolute path name begins at the _____________

a) leaf

b) stem

c) current directory

d) root

Answer: d

18. A relative path name begins at the _____________

a) leaf

b) stem

c) current directory

d) root

Answer: c

19. In a tree structure, when deleting a directory that is not empty?

a) The contents of the directory are safe

b) The contents of the directory are also deleted

c) contents of the directory are not deleted

d) none of the mentioned

Answer: b

20. When two users keep a subdirectory in their own directories, the structure being referred to is _____________

a) tree structure

b) cyclic graph directory structure

c) two level directory structure

d) acyclic graph directory

Answer: d

21. When keeping a list of all the links/references to a file, and the list is empty, implies that _____________

a) the file has no copies

b) the file is deleted

c) the file is hidden

d) none of the mentioned

Answer: b

22. When a cycle exists, the reference count maybe non zero, even when it is no longer possible to refer to a directory or file, due to _______

a) the possibility of one hidden reference

b) the possibility of two hidden references

c) the possibility of self referencing

d) none of the mentioned

Answer: c

Comments