Operating System MCQ and Answers – File System

These Operating System MCQ and Answers – File System are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – File System test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – File System

1. File type can be represented by ____________

a) file name

b) file extension

c) file identifier

d) none of the mentioned

Answer: b

2. Which file is a sequence of bytes organized into blocks understandable by the system’s linker?

a) object file

b) source file

c) executable file

d) text file

Answer: a

3. What is the mounting of file system?

a) crating of a filesystem

b) deleting a filesystem

c) attaching portion of the file system into a directory structure

d) removing the portion of the file system into a directory structure

Answer: c

4. Mapping of file is managed by ____________

a) file metadata

b) page table

c) virtual memory

d) file system

Answer: a

5. Mapping of network file system protocol to local file system is done by ____________

a) network file system

b) local file system

c) volume manager

d) remote mirror

Answer: a

6. Which one of the following explains the sequential file access method?

a) random access according to the given byte number

b) read bytes one at a time, in order

c) read/write sequentially by record

d) read/write randomly by record

Answer: b

7. When will file system fragmentation occur?

a) unused space or single file are not contiguous

b) used space is not contiguous

c) unused space is non-contiguous

d) multiple files are non-contiguous

Answer: a

8. ______ is a unique tag, usually a number identifies the file within the file system.

a) File identifier

b) File name

c) File type

d) None of the mentioned

Answer: a

9. To create a file ____________

a) allocate the space in file system

b) make an entry for new file in directory

c) allocate the space in file system & make an entry for new file in directory

d) none of the mentioned

Answer: c

10. By using the specific system call, we can ____________

a) open the file

b) read the file

c) write into the file

d) all of the mentioned

Answer: d

Comments