Operating System MCQ and Answers – I/O Subsystem

These Operating System MCQ and Answers – I/O Subsystem are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – I/O Subsystem test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – I/O Subsystem

1. Which buffer holds the output for a device?

a) spool

b) output

c) status

d) magic

Answer: a

2. Which one of the following connects high-speed high-bandwidth device to memory subsystem and CPU.

a) Expansion bus

b) PCI bus

c) SCSI bus

d) None of the mentioned

Answer: a

3. A process is moved to wait queue when I/O request is made with ____________

a) non-blocking I/O

b) blocking I/O

c) asynchronous I/O

d) synchronous I/O

Answer: b

4. I/O hardware contains ____________

a) Bus

b) Controller

c) I/O port and its registers

d) All of the mentioned

Answer: d

5. The data-in register of I/O port is ____________

a) Read by host to get input

b) Read by controller to get input

c) Written by host to send output

d) Written by host to start a command

Answer: a

6. The host sets _____ bit when a command is available for the controller to execute.

a) write

b) status

c) command-ready

d) control

Answer: c

7. When hardware is accessed by reading and writing to the specific memory locations, then it is called ____________

a) port-mapped I/O

b) controller-mapped I/O

c) bus-mapped I/O

d) none of the mentioned

Answer: d

8. Device drivers are implemented to interface ____________

a) character devices

b) block devices

c) network devices

d) all of the mentioned

Answer: d

9. Which hardware triggers some operation after certain programmed count?

a) programmable interval timer

b) interrupt timer

c) programmable timer

d) none of the mentioned

Answer: a

10. The device-status table contains ____________

a) each I/O device type

b) each I/O device address

c) each I/O device state

d) all of the mentioned

Answer: d

Comments