Operating System MCQ and Answers – I/O System – Kernel I/O Subsystems

These Operating System MCQ and Answers – I/O System – Kernel I/O Subsystems are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – I/O System – Kernel I/O Subsystems test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – I/O System – Kernel I/O Subsystems

1. Spooling ____________

a) holds a copy of the data

b) is fast memory

c) holds the only copy of the data

d) holds output for a device

Answer: c

2. The ________ keeps state information about the use of I/O components.

a) CPU

b) OS

c) kernel

d) shell

Answer: c

3. The kernel data structures include ____________

a) process table

b) open file table

c) close file table

d) all of the mentioned

Answer: b

4. Windows NT uses a __________ implementation for I/O.

a) message – passing

b) draft – passing

c) secondary memory

d) cache

Answer: a

5. A ________ is a full duplex connection between a device driver and a user level process.

a) Bus

b) I/O operation

c) Stream

d) Flow

Answer: c

6. I/O is a _________ in system performance.

a) major factor

b) minor factor

c) does not matter

d) none of the mentioned

Answer: a

7. If the number of cycles spent busy – waiting is not excessive, then ____________

a) interrupt driven I/O is more efficient than programmed I/O

b) programmed I/O is more efficient than interrupt driven I/O

c) both programmed and interrupt driven I/O are equally efficient

d) none of the mentioned

Answer: b

8. Buffering is done to ____________

a) cope with device speed mismatch

b) cope with device transfer size mismatch

c) maintain copy semantics

d) all of the mentioned

Answer: d

9. Caching is ________ spooling.

a) same as

b) not the same as

c) all of the mentioned

d) none of the mentioned

Answer: b

10. Caching ____________

a) holds a copy of the data

b) is fast memory

c) holds the only copy of the data

d) holds output for a device

Answer: a

Comments