Operating System MCQ and Answers – Linux

These Operating System MCQ and Answers – Linux are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Linux test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Linux

1. Which binary format is supported by linux?

a) a.out

b) elf

c) both a.out and ELF

d) none of the mentioned

Answer: c

2. Which one of the following bootloader is not used by linux?

a) GRUB

b) LILO

c) NTLDR

d) None of the mentioned

Answer: c

3. The first process launched by the linux kernel is ___________

a) init process

b) zombie process

c) batch process

d) boot process

Answer: a

4. Which desktop environment is not used in any linux distribution?

a) gnome

b) kde

c) unity

d) none of the mentioned

Answer: d

5. Standard set of functions through which interacts with kernel is defined by ___________

a) system libraries

b) kernel code

c) compilers

d) utility programs

Answer: a

6. What is Linux?

a) single user, single tasking

b) single user, multitasking

c) multi user, single tasking

d) multi user, multitasking

Answer: d

7. Which one of the following is not a linux distribution?

a) debian

b) gentoo

c) open SUSE

d) multics

Answer: d

8. Linux uses a time-sharing algorithm ___________

a) to pair preemptive scheduling between multiple processes

b) for tasks where absolute priorities are more important than fairness

c) all of the mentioned

d) none of the mentioned

Answer: a

9. The first linux kernel which supports the SMP hardware?

a) linux 0.1

b) linux 1.0

c) linux 1.2

d) linux 2.0

Answer: d

10. Which one of the following linux file system does not support journaling feature?

a) ext2

b) ext3

c) ext4

d) none of the mentioned

Answer: a

Comments