Operating System MCQ and Answers – Memory Allocation

These Operating System MCQ and Answers – Memory Allocation are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Memory Allocation test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Memory Allocation

1. The relocation register helps in ____________

a) providing more address space to processes

b) a different address space to processes

c) to protect the address spaces of processes

d) none of the mentioned

Answer: c

2. With relocation and limit registers, each logical address must be _______ the limit register.

a) less than

b) equal to

c) greater than

d) none of the mentioned

Answer: a

3. The operating system and the other processes are protected from being modified by an already running process because ____________

a) they are in different memory spaces

b) they are in different logical addresses

c) they have a protection algorithm

d) every address generated by the CPU is being checked against the relocation and limit registers

Answer: d

4. Transient operating system code is code that ____________

a) is not easily accessible

b) comes and goes as needed

c) stays in the memory always

d) never enters the memory space

Answer: b

5. Using transient code, _______ the size of the operating system during program execution.

a) increases

b) decreases

c) changes

d) maintains

Answer: c

6. When memory is divided into several fixed sized partitions, each partition may contain ________

a) exactly one process

b) at least one process

c) multiple processes at once

d) none of the mentioned

Answer: a

7. In fixed size partition, the degree of multiprogramming is bounded by ___________

a) the number of partitions

b) the CPU utilization

c) the memory size

d) all of the mentioned

Answer: a

8. The first fit, best fit and worst fit are strategies to select a ______

a) process from a queue to put in memory

b) processor to run the next process

c) free hole from a set of available holes

d) all of the mentioned

Answer: c

9. In internal fragmentation, memory is internal to a partition and ____________

a) is being used

b) is not being used

c) is always used

d) none of the mentioned

Answer: b

10. A solution to the problem of external fragmentation is ____________

a) compaction

b) larger memory space

c) smaller memory space

d) none of the mentioned

Answer: a

11. Another solution to the problem of external fragmentation problem is to ____________

a) permit the logical address space of a process to be noncontiguous

b) permit smaller processes to be allocated memory at last

c) permit larger processes to be allocated memory at last

d) all of the mentioned

Answer: a

12. If relocation is static and is done at assembly or load time, compaction _________

a) cannot be done

b) must be done

c) must not be done

d) can be done

Answer: a

13. The disadvantage of moving all process to one end of memory and all holes to the other direction, producing one large hole of available memory is ____________

a) the cost incurred

b) the memory used

c) the CPU used

d) all of the mentioned

Answer: a

14. __________ is generally faster than _________ and _________

a) first fit, best fit, worst fit

b) best fit, first fit, worst fit

c) worst fit, best fit, first fit

d) none of the mentioned

Answer: a

15. External fragmentation exists when?

a) enough total memory exists to satisfy a request but it is not contiguous

b) the total memory is insufficient to satisfy a request

c) a request cannot be satisfied even when the total memory is free

d) none of the mentioned

Answer: a

16. External fragmentation will not occur when?

a) first fit is used

b) best fit is used

c) worst fit is used

d) no matter which algorithm is used, it will always occur

Answer: d

17. Sometimes the overhead of keeping track of a hole might be ____________

a) larger than the memory

b) larger than the hole itself

c) very small

d) all of the mentioned

Answer: b

18. When the memory allocated to a process is slightly larger than the process, then ____________

a) internal fragmentation occurs

b) external fragmentation occurs

c) both internal and external fragmentation occurs

d) neither internal nor external fragmentation occurs

Answer: a

19. The main memory accommodates ____________

a) operating system

b) cpu

c) user processes

d) all of the mentioned

Answer: a

20. What is the operating system?

a) in the low memory

b) in the high memory

c) either low or high memory (depending on the location of interrupt vector)

d) none of the mentioned

Answer: c

Comments