Operating System MCQ and Answers – Multimedia System – Compression

These Operating System MCQ and Answers – Multimedia System – Compression are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Multimedia System – Compression test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Compression

1. The characteristic of the eye to retain the image for a short time after it has been presented is known as ___________

a) persistence of vision

b) learning power

c) memory mapped input

d) none of the mentioned

Answer: a

2. When will Local playback be used?

a) the multimedia data are delivered from a local file system

b) a computer next to you is playing something

c) a multimedia file is being played on a system in the local network

d) none of the mentioned

Answer: a

3. Multimedia files stored on a remote server are delivered to a client across the network using a technique known as ___________

a) download

b) streaming

c) flowing

d) leaking

Answer: b

4. What are the two types of streaming techniques?

a) progressive download & real time streaming

b) regular download & real time streaming

c) real time & virtual time streaming

d) virtual time streaming

Answer: a

5. A media file containing audio or video is downloaded and stored on the client’s local file system in ___________

a) progressive download

b) regular download

c) real time streaming

d) virtual time streaming

Answer: a

6. Progressive download is most useful for ___________

a) short video clips

b) long video clips

c) extremely long and high quality videos

d) none of the mentioned

Answer: a

7. The media file is streamed to the client but is only played and not stored by the client in ___________

a) progressive download

b) regular download

c) real time streaming

d) virtual time streaming

Answer: c

8. Real time streaming is most useful for ___________

a) short video clips

b) long video clips

c) extremely short and low quality videos

d) none of the mentioned

Answer: b

9. The ability to move around within a media stream is known as ___________

a) buffering

b) random access

c) access

d) sequential access

Answer: b

10. What are the two types of real time streaming?

a) live & on demand streaming

b) dead & static streaming

c) static & on demand streaming

d) on demand streaming

Answer: a

11. Random access is not allowed in ___________

a) live streaming

b) dead streaming

c) static streaming

d) on demand streaming

Answer: a

12. The streaming that takes place as the event is occurring is ___________

a) live streaming

b) dead streaming

c) static streaming

d) on demand streaming

Answer: d

13. For a computer to deliver continuous media it must guarantee the specific rate and timing requirements, also known as ___________

a) deadline

b) quality of service

c) period

d) burst time

Answer: b

14. For QOS to be implemented properly ___________

a) file systems must be efficient to meet the rate requirements of continuous media

b) network protocols must support bandwidth requirements while minimizing delay and jitter

c) all of the mentioned

d) none of the mentioned

Answer: c

15. What will happen once a file is compressed?

a) it has a better quality

b) it takes up less space for storage

c) it cannot be delivered to the client more quickly

d) none of the mentioned

Answer: b

16. Compression ratio is the ratio of ___________

a) the original file size to the size of the compressed file

b) the number of pixels in a frame of the original size to those in a frame of the compressed file

c) compressed file size to the original file size

d) none of the mentioned

Answer: a

17. Lossy and lossless are classifications of ___________

a) multimedia storage systems

b) files

c) compression algorithms

d) all of the mentioned

Answer: c

18. Lossy techniques provide ___________ when compared to lossless techniques.

a) lower compression ratios

b) much higher compression ratios

c) similar compression ratios

d) none of the mentioned

Answer: b

19. What is the full form of MPEG?

a) Motion Pictures Engineering Group

b) Motion Picture Engineers Group

c) Motion Picture Experts Group

d) None of the mentioned

Answer: c

20. What is MPEG compression?

a) stores the compression values of each frame

b) stores the differences between successive frames

c) stores multiple frames’ values together

d) none of the mentioned

Answer: b

21. What are the levels in QoS?

a) Best effort service

b) Soft QoS

c) Hard QoS

d) All of the mentioned

Answer: d

22. The level that treats different types of traffics in different ways, giving certain traffic streams higher priority than other streams and with best efforts, but no guarantees are made ___________

a) Best effort service

b) Soft QoS

c) Worst effort service

d) Hard QoS

Answer: b

23. The quality of service requirements are guaranteed in ___________

a) Best effort service

b) Soft QoS

c) Worst effort service

d) Hard QoS

Answer: d

24. What are the factors that define QoS?

a) Throughput

b) Jitter

c) Delay

d) All of the mentioned

Answer: d

25. Delay and Jitter ___________

a) mean the same thing

b) are two completely different things

c) all of the mentioned

d) none of the mentioned

Answer: b

26. What is the Delay?

a) the time from when a request is first submitted to when the desired result is produced

b) the delay that occurs during playback of the stream

c) how the errors are handled during the transmission and processing of continuous media

d) none of the mentioned

Answer: a

27. What is Admission control?

a) the delay that occurs during playback of the stream

b) the practice of admitting a request for service only if the server has sufficient resources to satisfy the request

c) how the errors are handled during the transmission and processing of continuous media

d) none of the mentioned

Answer: b

28. An admission control scheme assigns a __________ to each type of resource.

a) processor

b) memory location

c) resource manager

d) all of the mentioned

Answer: c

29. The major difference between a multimedia file and a regular file is ___________

a) the size

b) the attributes

c) the ownership

d) the rate at which the file must be accessed

Answer: d

30. Video is represented as a series of images formally known as ___________

a) pics

b) shots

c) frames

d) snaps

Answer: c

Comments