Operating System MCQ and Answers – Multimedia System – CPU and Disk Scheduling

These Operating System MCQ and Answers – Multimedia System – CPU and Disk Scheduling are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Multimedia System – CPU and Disk Scheduling test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – CPU and Disk Scheduling

1. Servicing requests strictly according to deadline using EDF may result in ___________

a) lower seek times

b) lower bandwidth

c) higher seek time

d) higher bandwidth

Answer: c

2. The hybrid algorithm that combines EDF with SCAN algorithm is known as ___________

a) EDS

b) SDF

c) SCAN-EDF

d) None of the mentioned

Answer: c

3. If several requests have different deadlines that are relatively close together, then using the SCAN – EDF algorithm ___________

a) the SCAN ordering will service the requests in that batch

b) the EDF ordering will service the requests in that batch

c) the FCFS ordering will service the requests in that batch

d) none of the mentioned

Answer: a

4. Multimedia systems require _________ scheduling to ensure critical tasks will be serviced within timing deadlines.

a) soft real time

b) hard real time

c) normal

d) none of the mentioned

Answer: b

5. The EDF scheduler uses ________ to order requests according to their deadlines.

a) stack

b) disks

c) queue

d) none of the mentioned

Answer: c

6. In SCAN – EDF, requests with the same deadlines are ordered according to ___________

a) SCAN policy

b) EDF policy

c) FCFS policy

d) FIFO policy

Answer: a

7. A scheduling algorithm can use either ___________ priority or ________ priority.

a) static, still

b) static, dynamic

c) live, dead

d) none of the mentioned

Answer: b

8. The priority of a process will ______________ if the scheduler assigns it a static priority.

a) change

b) remain unchanged

c) depends on the operating system

d) none of the mentioned

Answer: b

9. As disks have relatively low transfer rates and relatively high latency rates, disk schedulers must reduce latency times to ___________

a) ensure high bandwidth

b) ensure low bandwidth

c) make sure data is transferred

d) reduce data transfer speeds

Answer: a

Comments