Operating System MCQ and Answers – Multimedia System – Network Management

These Operating System MCQ and Answers – Multimedia System – Network Management are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Multimedia System – Network Management test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Network Management

1. Multicasting delivers the content to ___________

a) a single client

b) all clients, regardless whether they want the content or not

c) a group of receivers who indicate they wish to receive the content

d) none of the mentioned

Answer: c

2. RTSP stands for ___________

a) Real Time Streaming Policy

b) Real Time Streaming Protocol

c) Real Time Systems Protocol

d) Read Time Streaming Policy

Answer: b

3. HTTP is __________

a) a stateful protocol

b) a stateless protocol

c) a protocol that maintains the status of its connection with the client

d) a stateless protocol that does not maintain the status of its connection with the client

Answer: d

4. RTSP includes which of the following states?

a) SETUP

b) PLAY

c) PAUSE

d) All of the mentioned

Answer: d

5. In the SETUP state ___________

a) the server is setup

b) the client is setup

c) the server allocates resources for the client session

d) the client sends requests to the server

Answer: c

6. In the TEARDOWN state ___________

a) the server breaks down the connection and releases the resources allocated for the session

b) the client breaks down the connection and releases the resources allocated for the session

c) the system crashes

d) none of the mentioned

Answer: a

7. RTP stands for ___________

a) real time protocol

b) real time transmission control protocol

c) real time transmission protocol

d) real time transport protocol

Answer: d

8. The problem with unicast delivery is that the ___________

a) memory allocation is difficult

b) server must establish a separate unicast session for each client

c) the routers must support unicasting

d) the clients must be close to the server

Answer: b

9. The difficulty with multicasting from a practical point of view is ___________

a) memory allocation is difficult

b) server must establish a separate unicast session for each client

c) the routers must support multicasting

d) none of the mentioned

Answer: c

10. To let a client have random access to a media stream with ___________

a) the protocol used must not be stateless

b) the server must support download

c) the stream should give access rights to the client

d) all of the mentioned

Answer: a

Comments