Operating System MCQ and Answers – Network Structure & Topology

These Operating System MCQ and Answers – Network Structure & Topology are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Network Structure & Topology test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Network Structure & Topology

1. Which design features of a communication network are important?

a) Naming and name resolution

b) Routing strategies

c) Connection strategies

d) All of the mentioned

Answer: d

2. What are the characteristics of Naming and Name resolution?

a) name systems in the network

b) address messages with the process-id

c) virtual circuit

d) message switching

Answer: b

3. What are routing strategies which is not used in distributed systems?

a) Fixed routing

b) Token routing

c) Virtual circuit

d) Dynamic routing

Answer: c

4. What are the connection strategies not used in distributed systems?

a) Circuit switching

b) Message switching

c) Token switching

d) Packet switching

Answer: c

5. How is are collisions avoided in network?

a) Carrier sense with multiple access (CSMA); collision detection (CD)

b) Carrier sense multiple access with collision avoidance

c) Message slots

d) All of the mentioned

Answer: d

6. What is a common problem found in distributed system?

a) Process Synchronization

b) Communication synchronization

c) Deadlock problem

d) Power failure

Answer: c

7. What are the parts of network structure?

a) Workstation

b) Gateway

c) Laptop

d) All of the mentioned

Answer: d

8. What is a valid network topology?

a) Multiaccess bus

b) Ring

c) Star

d) All of the mentioned

Answer: d

9. What are sites in network topology compared?

a) Basic cost

b) Communication cost

c) Reliability

d) All of the mentioned

Answer: d

Comments