Operating System MCQ and Answers – Process Creation

These Operating System MCQ and Answers – Process Creation are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Process Creation test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Process Creation

1. Cascading termination refers to the termination of all child processes if the parent process terminates ______

a) Normally

b) Abnormally

c) Normally or abnormally

d) None of the mentioned

Answer: c

2. With _____________ only one process can execute at a time; meanwhile all other process are waiting for the processor. With ______________ more than one process can be running simultaneously each on a different processor.

a) Multiprocessing, Multiprogramming

b) Multiprogramming, Uniprocessing

c) Multiprogramming, Multiprocessing

d) Uniprogramming, Multiprocessing

Answer: d

3. In UNIX, each process is identified by its __________

a) Process Control Block

b) Device Queue

c) Process Identifier

d) None of the mentioned

Answer: c

4.  In UNIX, the return value for the fork system call is _____ for the child process and _____ for the parent process.

a) A Negative integer, Zero

b) Zero, A Negative integer

c) Zero, A nonzero integer

d) A nonzero integer, Zero

Answer: c

5. The child process can __________

a) be a duplicate of the parent process

b) never be a duplicate of the parent process

c) cannot have another program loaded into it

d) never have another program loaded into it

Answer: a

6. The child process completes execution, but the parent keeps executing, then the child process is known as __________

a) Orphan

b) Zombie

c) Body

d) Dead

Answer: b

7. Restricting the child process to a subset of the parent’s resources prevents any process from __________

a) overloading the system by using a lot of secondary storage

b) under-loading the system by very less CPU utilization

c) overloading the system by creating a lot of sub-processes

d) crashing the system by utilizing multiple resources

Answer: c

8. A parent process calling _____ system call will be suspended until children processes terminate.

a) wait

b) fork

c) exit

d) exec

Answer: a

Comments