Operating System MCQ and Answers – Process Scheduling Queues

These Operating System MCQ and Answers – Process Scheduling Queues are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Process Scheduling Queues test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Process Scheduling Queues

1. What is a long-term scheduler?

a) It selects processes which have to be brought into the ready queue

b) It selects processes which have to be executed next and allocates CPU

c) It selects processes which heave to remove from memory by swapping

d) None of the mentioned

Answer: a

2. If all processes I/O bound, the ready queue will almost always be ______ and the Short term Scheduler will have a ______ to do.

a) full, little

b) full, lot

c) empty, little

d) empty, lot

Answer: c

3. What is a medium-term scheduler?

a) It selects which process has to be brought into the ready queue

b) It selects which process has to be executed next and allocates CPU

c) It selects which process to remove from memory by swapping

d) None of the mentioned

Answer: c

4. What is a short-term scheduler?

a) It selects which process has to be brought into the ready queue

b) It selects which process has to be executed next and allocates CPU

c) It selects which process to remove from memory by swapping

d) None of the mentioned

Answer: b

5. The primary distinction between the short term scheduler and the long term scheduler is __________

a) The length of their queues

b) The type of processes they schedule

c) The frequency of their execution

d) None of the mentioned

Answer: c

6. The only state transition that is initiated by the user process itself is __________

a) block

b) wakeup

c) dispatch

d) none of the mentioned

Answer: a

7. In a time-sharing operating system, when the time slot given to a process is completed, the process goes from the running state to the __________

a) Blocked state

b) Ready state

c) Suspended state

d) Terminated state

Answer: b

8. In a multiprogramming environment __________

a) the processor executes more than one process at a time

b) the programs are developed by more than one person

c) more than one process resides in the memory

d) a single user can execute many programs at the same time

Answer: c

9. Suppose that a process is in “Blocked” state waiting for some I/O service. When the service is completed, it goes to the __________

a) Running state

b) Ready state

c) Suspended state

d) Terminated state

Answer: b

10. The context of a process in the PCB of a process does not contain __________

a) the value of the CPU registers

b) the process state

c) memory-management information

d) context switch time

Answer: d

11. Which of the following need not necessarily be saved on a context switch between processes?

a) General purpose registers

b) Translation lookaside buffer

c) Program counter

d) All of the mentioned

Answer: b

13. Which of the following does not interrupt a running process?

a) A device

b) Timer

c) Scheduler process

d) Power failure

Answer: c

14. Which of the following do not belong to queues for processes?

a) Job Queue

b) PCB queue

c) Device Queue

d) Ready Queue

Answer: b

15. When the process issues an I/O request __________

a) It is placed in an I/O queue

b) It is placed in a waiting queue

c) It is placed in the ready queue

d) It is placed in the Job queue

Answer: a

Comments