Operating System MCQ and Answers – Process Synchronization

These Operating System MCQ and Answers – Process Synchronization are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Process Synchronization test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Process Synchronization

1. If a process is executing in its critical section, then no other processes can be executing in their critical section. What is this condition called?

a) mutual exclusion

b) critical exclusion

c) synchronous exclusion

d) asynchronous exclusion

Answer: a

2. Which one of the following is a synchronization tool?

a) thread

b) pipe

c) semaphore

d) socket

Answer: c

3. A semaphore is a shared integer variable __________

a) that can not drop below zero

b) that can not be more than zero

c) that can not drop below one

d) that can not be more than one

Answer: a

4. Mutual exclusion can be provided by the __________

a) mutex locks

b) binary semaphores

c) both mutex locks and binary semaphores

d) none of the mentioned

Answer: c

5. When high priority task is indirectly preempted by medium priority task effectively inverting the relative priority of the two tasks, the scenario is called __________

a) priority inversion

b) priority removal

c) priority exchange

d) priority modification

Answer: a

6. Process synchronization can be done on __________

a) hardware level

b) software level

c) both hardware and software level

d) none of the mentioned

Answer: c

7. A monitor is a module that encapsulates __________

a) shared data structures

b) procedures that operate on shared data structure

c) synchronization between concurrent procedure invocation

d) all of the mentioned

Answer: d

8. To enable a process to wait within the monitor __________

a) a condition variable must be declared as condition

b) condition variables must be used as boolean objects

c) semaphore must be used

d) all of the mentioned

Answer: a

9. Which process can be affected by other processes executing in the system?

a) cooperating process

b) child process

c) parent process

d) init process

Answer: a

10. When several processes access the same data concurrently and the outcome of the execution depends on the particular order in which the access takes place is called ________

a) dynamic condition

b) race condition

c) essential condition

d) critical condition

Answer: b

Comments