Operating System MCQ and Answers – Protection – Access Matrix

These Operating System MCQ and Answers – Protection – Access Matrix are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Protection – Access Matrix test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Protection – Access Matrix

1. Which two rights allow a process to change the entries in a column?

a) copy and transfer

b) copy and owner

c) owner and transfer

d) deny and copy

Answer: a

2. Which is an unsolvable problem in access-matrix?

a) Owner override

b) Brute force

c) Access denied

d) Confinement

Answer: d

3. Which of the following objects require protection?

a) CPU

b) Printers

c) Motherboard

d) All of the mentioned

Answer: b

4. What is ‘separation’ in security of Operating systems?

a) To have separate login for different users

b) To have separate Hard disk drive/partition for different users

c) It means keeping one user’s objects separate from other users

d) None of the mentioned

Answer: c

5. What are the various roles of protection?

a) It is used to detect errors which can prevent contamination of system

b) It is used used to accelerate a process

c) It is used to optimize system downtime

d) None of the mentioned

Answer: a

6. Which of the following objects require protection?

a) Memory

b) Monitor

c) Power supply unit

d) All of the mentioned

Answer: a

7. In domain structure what is Access-right equal to?

a) Access-right = object-name, rights-set

b) Access-right = read-name, write-set

c) Access-right = read-name, execute-set

d) Access-right = object-name, execute-set

Answer: a

8. What is meaning of right-set?

a) It is a subset consist of read and write

b) It is a subset of all valid operations that can be performed on the object

c) It is a subset consist of read, write and execute

d) None of the mentioned

Answer: b

9. What is Domain?

a) Domain = Set of all objects

b) It is a collection of protection policies

c) Domain= set of access-rights

d) None of the mentioned

Answer: c

10. What does the access matrix represent?

a) Rows-Domains, Columns-Objects

b) Rows-Objects, Columns-Domains

c) Rows-Access List, Columns-Domains

d) Rows-Domains, Columns-Access list

Answer: a

11. What are the three additional operations to change the contents of the access-matrix?

a) copy

b) Owner

c) control

d) all of the mentioned

Answer: d

12. Who can add new rights and remove some rights?

a) copy

b) transfer

c) limited copy

d) owner

Answer: d

13. What are the three copyrights?

a) copy

b) transfer

c) limited copy

d) all of the mentioned

Answer: d

Comments