Operating System MCQ and Answers – RAID Structure

These Operating System MCQ and Answers – RAID Structure are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – RAID Structure test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – RAID Structure

1. The solution to the problem of reliability is the introduction of __________

a) aging

b) scheduling

c) redundancy

d) disks

Answer: c

2. The technique of duplicating every disk is known as ____________

a) mirroring

b) shadowing

c) redundancy

d) all of the mentioned

Answer: a

3. The mean time to failure of a mirrored disk depends on ____________

I) the mean time to failure of individual disks

II) the mean time to repair

a) Only I

b) Only II

c) Both I and II

d) Neither I nor II

Answer: c

4. RAID level 3 supports a lower number of I/Os per second, because

a) Every disk has to participate in every I/O request

b) Only one disk participates per I/O request

c) I/O cycle consumes a lot of CPU time

d) All of the mentioned

Answer: a

5. RAID level _____ is also known as block interleaved parity organisation and uses block level striping and keeps a parity block on a separate disk.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: d

6. A performance problem with _________ is the expense of computing and writing parity.

a) non-parity based RAID levels

b) parity based RAID levels

c) all RAID levels

d) none of the mentioned

Answer: b

7. In RAID level 4, one block read, accesses __________

a) only one disk

b) all disks simultaneously

c) all disks sequentially

d) none of the mentioned

Answer: a

8. The overall I/O rate in RAID level 4 is ____________

a) low

b) very low

c) high

d) none of the mentioned

Answer: c

9. A write of a block has to access ____________

a) the disk on which the block is stored

b) parity disk

c) a parity block

d) all of the mentioned

Answer: d

10. RAID level 5 is also known as ____________

a) bit-interleaved parity organization

b) block-interleaved parity organization

c) block-interleaved distributed parity

d) memory-style ECC organization

Answer: c

11. RAID level ____ spreads parity and data among all N+1 disks rather than storing data in N disks and parity in 1.

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Answer: c

12. The potential overuse of a single parity disk is avoided in RAID level _______

a) 3

b) 4

c) 5

d) all of the mentioned

Answer: c

13. RAID level 0+1 is used because, RAID level 0 provides ______ whereas RAID level 1 provides ________

a) performance, redundancy

b) performance, reliability

c) redundancy, performance

d) none of the mentioned

Answer: b

14. If a disk fails in RAID level ___________ rebuilding lost data is easiest.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: a

15. Where performance and reliability are both important, RAID level ____ is used.

a) 0

b) 1

c) 2

d) 0+1

Answer: d

16. A large number of disks in a system improves the rate at which data can be read or written if ____________

a) the disks are operated on sequentially

b) the disks are operated on selectively

c) the disks are operated in parallel

d) all of the mentioned

Answer: c

17. RAID stands for ____________

a) Redundant Allocation of Inexpensive Disks

b) Redundant Array of Important Disks

c) Redundant Allocation of Independent Disks

d) Redundant Array of Independent Disks

Answer: d

18. If the mean time to failure of a single disk is 100,000 hours, then the mean time to failure of some disk in an array of 100 disks will be ____________

a) 100 hours

b) 10 days

c) 10 hours

d) 1000 hours

Answer: d

19. RAID level ________ refers to disk arrays with striping at the level of blocks, but without any redundancy.

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: a

20. RAID level _______ refers to disk mirroring.

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: b

21. RAID level ______ is also known as bit interleaved parity organisation.

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: d

22. A single parity bit can be used for ____________

a) detection

b) multiple error corrections

c) few error corrections

d) all of the mentioned

Answer: a

23. RAID level ______ is also known as memory style error correcting code(ECC) organization.

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

Answer: b

24. RAID level 3 does not have _________ as in RAID level 1.

a) efficiency

b) enough storage space for data

c) storage overhead

d) time consumption overhead

Answer: c

Comments