Operating System MCQ and Answers – Remote Procedure Calls

These Operating System MCQ and Answers – Remote Procedure Calls are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Remote Procedure Calls test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Remote Procedure Calls

1. What is stub?

a) transmits the message to the server where the server side stub receives the message and invokes procedure on the server side

b) packs the parameters into a form transmittable over the network

c) locates the port on the server

d) all of the mentioned

Answer: d

2. To resolve the problem of data representation on different systems RPCs define _____________

a) machine dependent representation of data

b) machine representation of data

c) machine-independent representation of data

d) none of the mentioned

Answer: c

3. What is the full form of RMI?

a) Remote Memory Installation

b) Remote Memory Invocation

c) Remote Method Installation

d) Remote Method Invocation

Answer: d

4. The remote method invocation __________

a) allows a process to invoke memory on a remote object

b) allows a thread to invoke a method on a remote object

c) allows a thread to invoke memory on a remote object

d) allows a process to invoke a method on a remote object

Answer: b

5. A process that is based on IPC mechanism which executes on different systems and can communicate with other processes using message based communication, is called ________

a) Local Procedure Call

b) Inter Process Communication

c) Remote Procedure Call

d) Remote Machine Invocation

Answer: c

6. Remote Procedure Calls are used ____________

a) for communication between two processes remotely different from each other on the same system

b) for communication between two processes on the same system

c) for communication between two processes on separate systems

d) none of the mentioned

Answer: c

7. To differentiate the many network services a system supports ______ are used.

a) Variables

b) Sockets

c) Ports

d) Service names

Answer: c

8. RPC provides a(an) _____ on the client-side, a separate one for each remote procedure.

a) stub

b) identifier

c) name

d) process identifier

Answer: a

Comments