Operating System MCQ and Answers – Secondary Storage

These Operating System MCQ and Answers – Secondary Storage are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Secondary Storage test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Secondary Storage

1. Which algorithm of disk scheduling selects the request with the least seek time from the current head positions?

a) SSTF scheduling

b) FCFS scheduling

c) SCAN scheduling

d) LOOK scheduling

Answer: a

2. The operating system is responsible for?

a) disk initialization

b) booting from disk

c) bad-block recovery

d) all of the mentioned

Answer: d

3. A swap space can reside in ___________

a) Separate disk partition

b) RAM

c) Cache

d) None of the mentioned

Answer: a

4. RAID level 1 refers to ___________

a) disk arrays with striping

b) disk mirroring

c) both disk arrays with striping and disk mirroring

d) none of the mentioned

Answer: b

5. When we write something on the disk, which one of the following can not happen?

a) successful completion

b) partial failure

c) total failure

d) none of the mentioned

Answer: d

6. What will happen during the recovery from a failure?

a) each pair of physical block is examined

b) specified pair of physical block is examined

c) first pair of physical block is examined

d) none of the mentioned

Answer: a

7. The replacement of a bad block generally is not totally automatic because ___________

a) data in bad block can not be replaced

b) data in bad block is usually lost

c) bad block does not contain any data

d) none of the mentioned

Answer: b

8. Which one of the following is not a secondary storage?

a) Magnetic disks

b) Magnetic tapes

c) RAM

d) None of the mentioned

Answer: c

9. Which private network uses storage protocol rather than networking protocol?

a) storage area network

b) local area network

c) wide area network

d) none of the mentioned

Answer: a

10. The time for the disk arm to move the heads to the cylinder containing the desired sector is called ___________

a) disk time

b) seek time

c) arm time

d) sector time

Answer: b

Comments