Operating System MCQ and Answers – Security – Cryptography

These Operating System MCQ and Answers – Security – Cryptography are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Security – Cryptography test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Security – Cryptography

1. What is not an encryption standard?

a) AES

b) TES

c) Triple DES

d) DES

Answer: b

2. Which of the following is not a stream cipher?

a) Two fish

b) RC5

c) RC4

d) TBONE

Answer: d

3. What is a Hash Function?

a) It creates a small flexible block of data

b) It creates a small,fixed block of data

c) It creates a encrypted block of data

d) None of the mentioned

Answer: b

4. MD5 produces __________ bits hash data.

a) 128

b) 150

c) 160

d) 112

Answer: a

5. SHA-1 produces __________ bit of hash.

a) 128

b) 160

c) 150

d) 112

Answer: b

6. Which two of the following are authentication algorithms?

a) MAC

b) AES

c) DAS

d) Digital-signature

Answer: a

7. What is the role of Key Distribution Center?

a) It is used to distribute keys to everyone in world

b) It intended to reduce the risks inherent in exchanging keys

c) All of the mentioned

d) None of the mentioned

Answer: b

8. What is the preferred way of encryption?

a) pre shared secret key

b) using key distribution center (KDC)

c) public key-encryption

d) symmetric key

Answer: c

9. What is not a role of encryption?

a) It is used to protect data from unauthorized access during transmission

b) It is used to ensure user authentication

c) It is used to ensure data integrity

d) It is used to ensure data corruption doesn’t happens

Answer: d

10. What is cipher-block chaining?

a) Data is logically ‘ANDed’ with previous block

b) Data is logically ‘ORed’ with previous block

c) Data is logically ‘XORed’ with previous block

d) None of the mentioned

Answer: c

Comments