Operating System MCQ and Answers – Security – Program and System Threats

These Operating System MCQ and Answers – Security – Program and System Threats are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Security – Program and System Threats test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Security – Program and System Threats

1. What is breach of availability?

a) This type of violation involves unauthorized reading of data

b) This violation involves unauthorized modification of data

c) This violation involves unauthorized destruction of data

d) This violation involves unauthorized use of resources

Answer: c

2. What is Trojan horse?

a) It is a useful way to encrypt password

b) It is a user which steals valuable information

c) It is a rogue program which tricks users

d) It’s a brute force attack algorithm

Answer: c

3. What is trap door?

a) IT is trap door in WarGames

b) It is a hole in software left by designer

c) It is a Trojan horse

d) It is a virus which traps and locks user terminal

Answer: b

4. Which mechanism is used by worm process?

a) Trap door

b) Fake process

c) Spawn Process

d) VAX process

Answer: c

5. Which of the following is not a characteristic of a virus?

a) Virus destroy and modify user data

b) Virus is a standalone program

c) Virus is a code embedded in a legitimate program

d) Virus cannot be detected

Answer: d

6. What is known as masquerading?

a) When one participant in communication pretends to be someone else

b) When attacker modifies data in communication

c) When attack is of fraudulent repeat of a valid data

d) When attack gains access to remote systems

Answer: a

7. Who unleashed famous worm attack in 1988 which effected UNIX systems and caused losses in millions?

a) Robert Morris

b) Bob Milano

c) Mark zuckerberg

d) Bill Gates

Answer: a

8. What is port scanning?

a) It is a software used to scan system for attack

b) It is a software application designed to probe a server or host for open ports

c) It is software used to scan system for introducing attacks by brute force

d) None of the mentioned

Answer: b

9. Which is not a port scan type?

a) TCP scanning

b) SYN scanning

c) UDP scanning

d) SYSTEM Scanning

Answer: d

10. Which is not a valid port scan type?

a) ACK scanning

b) Window scanning

c) IGMP scan

d) FIN scanning

Answer: c

11. What are zombie systems?

a) Are specific system which are designed to attack by manufacturer

b) They are network of known hacking group

c) These systems are previously compromised independent systems

d) None of the mentioned

Answer: c

12. What is known as a DOS attack?

a) It is attacked to block traffic of network

b) It is attacked to harm contents stored in HDD by worm spawn processes

c) It is an attempt to make a machine or network resource unavailable

d) None of the mentioned

Answer: c

13. With regard to DOS attack what is not true from below options?

a) We can stop DOS attack completely

b) By upgrading OS vulnerability we can stop DOS attack to some extent

c) DOS attack has to be stopped at network level

d) Such attack can last for hours

Answer: a

14. What is the breach of integrity?

a) This type of violation involves unauthorized reading of data

b) This violation involves unauthorized modification of data

c) This violation involves unauthorized destruction of data

d) This violation involves unauthorized use of resources

Answer: b

15. What is breach of confidentiality?

a) This type of violation involves unauthorized reading of data

b) This violation involves unauthorized modification of data

c) This violation involves unauthorized destruction of data

d) This violation involves unauthorized use of resources

Answer: a

16. What is theft of service?

a) This type of violation involves unauthorized reading of data

b) This violation involves unauthorized modification of data

c) This violation involves unauthorized destruction of data

d) This violation involves unauthorized use of resources

Answer: d

Comments