Operating System MCQ and Answers – Security – User Authentication

These Operating System MCQ and Answers – Security – User Authentication are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Security – User Authentication test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Security – User Authentication

1. Which of the following is a good practice?

a) Give full permission for remote transferring

b) Grant read only permission

c) Grant limited permission to specified account

d) Give both read and write permission but not execute

Answer: c

2. What is not a good practice for user administration?

a) Isolating a system after a compromise

b) Perform random auditing procedures

c) Granting privileges on a per host basis

d) Using telnet and FTP for remote access

Answer: d

3. Which of the following is the least secure method of authentication?

a) Key card

b) fingerprint

c) retina pattern

d) Password

Answer: d

4. Which of the following is a strong password?

a) 19thAugust88

b) Delhi88

c) [email protected]

d) !augustdelhi

Answer: c

5. Why is one time password safe?

a) It is easy to generated

b) It cannot be shared

c) It is different for every access

d) It is a complex encrypted password

Answer: c

6. What does Light Directory Access Protocol (LDAP) doesn’t store?

a) Users

b) Address

c) Passwords

d) Security Keys

Answer: b

7. What is characteristic of RADIUS system?

a) It is essential for centralized encryption and authentication

b) It works on Network layer to deny access to unauthorized people

c) It provides centralized authentication mechanism via network devices

d) It’s a strong File access system

Answer: c

8. Which happens first authorization or authentication?

a) Authorization

b) Authentication

c) Authorization & Authentication are same

d) None of the mentioned

Answer: a

9. What are the characteristics of Authorization?

a) RADIUS and RSA

b) 3 way handshaking with syn and fin

c) Multilayered protection for securing resources

d) Deals with privileges and rights

Answer: d

10. What forces the user to change password at first login?

a) Default behavior of OS

b) Part of AES encryption practice

c) Devices being accessed forces the user

d) Account administrator

Answer: d

11. What is not a best practice for password policy?

a) Deciding maximum age of password

b) Restriction on password reuse and history

c) Password encryption

d) Having change password every 2 years

Answer: d

12. Which of the following are forms of malicious attack?

a) Theft of information

b) Modification of data

c) Wiping of information

d) All of the mentioned

Answer: d

13. What are the common security threats?

a) File Shredding

b) File sharing and permission

c) File corrupting

d) File integrity

Answer: b

14. From the following, which is not a common file permission?

a) Write

b) Execute

c) Stop

d) Read

Answer: c

Comments