Operating System MCQ and Answers – Swap Space Management

These Operating System MCQ and Answers – Swap Space Management are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Swap Space Management test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Swap Space Management

1. A single swap space ______ reside in two places.

a) can

b) cannot

c) must not

d) none of the mentioned

Answer: a

2. If the swap space is simply a large file, within the file system, ____________ used to create it, name it and allocate its space.

a) special routines must be

b) normal file system routines can be

c) normal file system routines cannot be

d) swap space storage manager is

Answer: b

3. For swap space created in a separate disk partition where no file system or directory structure is placed, _____________ used to allocate and deallocate the blocks.

a) special routines must be

b) normal file system routines can be

c) normal file system routines cannot be

d) swap space storage manager is

Answer: d

4. Virtual memory uses disk space as an extension of _________

a) secondary storage

b) main memory

c) tertiary storage

d) none of the mentioned

Answer: b

5. Using swap space significantly _________ system performance.

a) increases

b) decreases

c) maintains

d) does not affect

Answer: b

6. Linux __________ the use of multiple swap spaces.

a) allows

b) does not allow

c) may allow

d) none of the mentioned

Answer: a

7. When a fixed amount of swap space is created during disk partitioning, more swap space can be added only by?

I) repartitioning of the disk

II) adding another swap space elsewhere

a) only I

b) only II

c) both I and II

d) neither I nor II

Answer: c

8. In UNIX, two per process ________ are used by the kernel to track swap space use.

a) process tables

b) swap maps

c) memory maps

d) partition maps

Answer: b

9. It is __________ to reread a page from the file system than to write it to swap space and then to reread it from there.

a) useless

b) less efficient

c) more efficient

d) none of the mentioned

Answer: c

Comments