Operating System MCQ and Answers – Swapping Processes

These Operating System MCQ and Answers – Swapping Processes are asked in various examinations including BCA, MCA, GATE, and other tests. The questions based on the below Operating System MCQ and Answers – Swapping Processes test your basic knowledge of MCQs on the topic of Operating Systems and the level of comprehension and grasp that you hold.

Operating System MCQ and Answers – Swapping Processes

1. What is Dynamic loading?

a) loading multiple routines dynamically

b) loading a routine only when it is called

c) loading multiple routines randomly

d) none of the mentioned

2. What is the advantage of dynamic loading?

a) A used routine is used multiple times

b) An unused routine is never loaded

c) CPU utilization increases

d) All of the mentioned

Answer: b

3. The idea of overlays is to ____________

a) data that are needed at any given time

b) enable a process to be larger than the amount of memory allocated to it

c) keep in memory only those instructions

d) all of the mentioned

Answer: d

4. The ___________ must design and program the overlay structure.

a) programmer

b) system architect

c) system designer

d) none of the mentioned

Answer: a

5. The ___________ swaps processes in and out of the memory.

a) Memory manager

b) CPU

c) CPU manager

d) User

Answer: a

6. If binding is done at assembly or load time, then the process _____ be moved to different locations after being swapped out and in again.

a) can

b) must

c) can never

d) may

Answer: c

7. In a system that does not support swapping ____________

a) the compiler normally binds symbolic addresses (variables) to relocatable addresses

b) the compiler normally binds symbolic addresses to physical addresses

c) the loader binds relocatable addresses to physical addresses

d) binding of symbolic addresses to physical addresses normally takes place during execution

Answer: a

8. Which of the following is TRUE?

a) Overlays are used to increase the size of physical memory

b) Overlays are used to increase the logical address space

c) When overlays are used, the size of a process is not limited to the size of the physical memory

d) Overlays are used whenever the physical address space is smaller than the logical address space

Answer: c

9. The address generated by the CPU is referred to as ____________

a) Physical address

b) Logical address

c) Neither physical nor logical

d) None of the mentioned

Answer: b

10. The address loaded into the memory address register of the memory is referred to as ____________

a) Physical address

b) Logical address

c) Neither physical nor logical

d) None of the mentioned

Answer: a

11. The run time mapping from virtual to physical addresses is done by a hardware device called the ____________

a) Virtual to physical mapper

b) Memory management unit

c) Memory mapping unit

d) None of the mentioned

Answer: b

12. The base register is also known as the ____________

a) basic register

b) regular register

c) relocation register

d) delocation register

Answer: c

13. The size of a process is limited to the size of ____________

a) physical memory

b) external storage

c) secondary storage

d) none of the mentioned

Answer: a

14. If execution time binding is being used, then a process ______ be swapped to a different memory space.

a) has to be

b) can never

c) must

d) may

Answer: d

15. Swapping requires a _________

a) motherboard

b) keyboard

c) monitor

d) backing store

Answer: d

16. The backing store is generally a ____________

a) fast disk

b) disk large enough to accommodate copies of all memory images for all users

c) disk to provide direct access to the memory images

d) all of the mentioned

Answer: d

17. The ________ consists of all processes whose memory images are in the backing store or in memory and are ready to run.

a) wait queue

b) ready queue

c) cpu

d) secondary storage

Answer: b

18. The _________ time in a swap out of a running process and swap in of a new process into the memory is very high.

a) context – switch

b) waiting

c) execution

d) all of the mentioned

Answer: a

19. The major part of swap time is _______ time.

a) waiting

b) transfer

c) execution

d) none of the mentioned

Answer: b

20. Swapping _______ be done when a process has pending I/O, or has to execute I/O operations only into operating system buffers.

a) must

b) can

c) must never

d) maybe

Answer: c

Comments